Η κομβική χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό παρουσιάζει έντονες μεταβολές και ανταγωνισμούς, κυρίως μεταξύ Βρετανών και Γερμανών τουριστών. Οι μέχρι στιγμής προοπτικές ήταν ενθαρρυντικές, με ποσοστά αυξήσεων άνω του 20% στις αφίξεις και τα έσοδα το πρώτο τετράμηνο της χρονιάς. Ωστόσο, η επιβράδυνση των ροών από τον Μάιο και ειδικότερα τον Ιούλιο, που συνήθως θεωρείται από τους καλύτερους μήνες για τον τουρισμό, προκάλεσε ανησυχία για το αν οι αρχικοί στόχοι θα επιτευχθούν.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η κρίση στη Γερμανία καθώς και η διστακτικότητα των Αμερικανών τουριστών επηρεάζουν αρνητικά την πορεία του ελληνικού τουρισμού. Παράλληλα, οι Βρετανοί τουρίστες, αφού αντιμετώπισαν «χλιαρό» ξεκίνημα, κατάφεραν να δείξουν στήριξη κατά τους μήνες Ιούλιο και Ιούνιο.
Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τον Ιούλιο έδειξαν ότι η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη μειώθηκε κατά 9,1% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, φθάνοντας στα 608 ευρώ. Στο χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου, η μέση δαπάνη υποχώρησε κατά 5,7%. Συνάμα, οι συνολικές εισπράξεις για τον Ιούλιο παρουσίασαν πτώση κατά 4,2%, αν και στο επτάμηνο καταγράφηκε μια μικρή αύξηση 5,6%.
Αν εξετάσουμε τα δεδομένα ανα χώρα, οι Γερμανοί ξόδεψαν κατά μέσο όρο 644 ευρώ τον Ιούλιο, οι Βρετανοί 805 ευρώ και οι Αμερικανοί 1.043 ευρώ, ενώ οι Ιταλοί παρουσίασαν αύξηση δαπανών, ξοδεύοντας 687 ευρώ. Στο σύνολο του επτάμηνου, οι δαπάνες των Γερμανών και Αμερικανών παρουσίασαν πτώση, αντιθέτως οι Βρετανοί αύξησαν τις δαπάνες τους.
Η κίνηση ταξιδιωτών το καλοκαίρι παρουσίασε διαφορετικά μοτίβα. Μια αύξηση των επισκεπτών από τη Γερμανία και τη Γαλλία καταγράφηκε, αλλά η τάση αυτή δεν ίσχυσε για τους Ιταλούς. Σημαντική άνοδος στους Βρετανούς τουρίστες των 894,5 χιλ. σημειώθηκε, αυξημένοι κατά 11,5%.
Τώρα όλοι περιμένουν με αγωνία τα αποτελέσματα του Αυγούστου και τις σχετικές εκτιμήσεις από την Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να ανακαλυφθεί αν θα μπορέσουν οι επιδόσεις του τουρισμού να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν τα επίπεδα ρεκόρ που είχαν προβλεφθεί νωρίτερα. Οι επιλογές σε δημοφιλείς προορισμούς, όπως η Ρόδος και η Κρήτη, παραμένουν επίσης σε υψηλά επίπεδα, με τις πτήσεις τσάρτερ να συνεχίζονται.
Πηγή: newsbeast.gr