21 Δεκεμβρίου, 2024

Imerida

Η Συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2025 και οι Αντιδράσεις των Κομμάτων


Άρχισε η συζήτηση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού για το 2025 στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων με τις τοποθετήσεις των γενικών εισηγητών των κομμάτων. Στη δεύτερη συνεδρίαση της Επιτροπής, που θα πραγματοποιηθεί αύριο το πρωί, θα μιλήσουν οι ειδικοί αγορητές των κομμάτων, ενώ στη συνέχεια στη τρίτη συνεδρίαση θα έχουν τον λόγο βουλευτές που επιθυμούν να παρέμβουν για το προσχέδιο.

Ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Νότης Μηταράκης, παρουσίασε τα χαρακτηριστικά του Προϋπολογισμού, αναφέροντας ότι προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,3% για την οικονομία, ενώ οι επιδόσεις της ευρωζώνης εκτιμώνται στο 1,4%. Οι επενδύσεις αναμένονται να αυξηθούν κατά 8,4%, με συνολικές δαπάνες που θα φτάσουν τα 14,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Το ποσοστό ανεργίας εκτιμάται ότι θα μειωθεί στο 9,7%, και ο δείκτης τιμών του καταναλωτή αναμένεται να αποκλιμακωθεί στο 2,1%. Στο προσχέδιο συμπεριλαμβάνονται όλα τα μέτρα ύψους 1,2 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, με τον Μηταράκη να τονίζει ότι θα υπάρξει αύξηση καθαρών εσόδων χωρίς νέα φορολογικά μέτρα, και θα προταθούν 12 φιλολαϊκές φορολογικές μειώσεις.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο γενικός εισηγητής Χάρης Μαμουλάκης τόνισε ότι το προσχέδιο δεν επιλύει τα προβλήματα της οικονομίας, χαρακτηρίζοντάς το «αναιμικό» και «λιτό». Υποστήριξε ότι οδηγεί σε νέα αφαίμαξη των φορολογουμένων, με τους υψηλούς φόρους να παραμένουν αμετάβλητοι. Αναφέρθηκε επίσης σε μείωση των μισθών της Κεντρικής Διοίκησης για πρώτη φορά, καθώς και σε απομείωση των κοινωνικών παροχών. Επεσήμανε ότι οι αυξήσεις στις συντάξεις καλύπτουν μόνο τον τρέχοντα πληθωρισμό, ενώ οι δαπάνες για το σύστημα υγείας και την τοπική αυτοδιοίκηση παραμένουν περιορισμένες.

Καθώς οι διαφωνίες ανάμεσα στα κόμματα επισημαίνουν την πολιτική αντίθεση γύρω από τον Προϋπολογισμό, ο Μηταράκης χαρακτήρισε την κυβέρνηση σταθερή και υπεύθυνη, υπονοώντας ότι η πολιτική τους ελαφρύνει τα βάρη για τις μελλοντικές γενιές. Αντίθετα, ο Μαμουλάκης σημείωσε την ανεπαρκή διαχείριση των δημοσίων ταμείων και την ανάγκη για αλλαγές στην φορολογική πολιτική.

Πηγή: newsbeast.gr

Share: Facebook Twitter Linkedin