22 Δεκεμβρίου, 2024

Imerida

Βασικοί παράγοντες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας μέχρι το 2028


Τρεις κύριοι παράγοντες φαίνεται πως θα έχουν καθοριστική σημασία για την ανάπτυξη της χώρας, όχι μόνο εφέτος αλλά και τα επόμενα χρόνια. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ανέφερε στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την περασμένη Κυριακή ότι το νέο Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο 2025-2028 αποτυπώνει μία οικονομική πολιτική που συνδυάζει δημοσιονομική σταθερότητα με φιλοεπενδυτική προσέγγιση. Αυτή η πολιτική αποσκοπεί στη στήριξη της ανάπτυξης ώστε να μειωθεί το δημόσιο χρέος και να αυξηθούν τα εισοδήματα.

Σύμφωνα με το σχέδιο, η αναπτυξιακή πορεία θα προκύψει κυρίως από την αύξηση των επενδύσεων, με τον ακαθάριστο σχηματισμό πάγιου κεφαλαίου να αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην πραγματική ανάπτυξη. Ειδικότερα, ο ρυθμός των επενδύσεων θα αυξηθεί από 4% το 2023 σε 6,7% το 2024 και 8,4% το 2025, επηρεαζόμενος από την αναμενόμενη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και την υλοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ). Οι επιχειρηματικές πιστώσεις, κυρίως μέσω χαμηλότοκων δανείων, θα διευκολύνουν αυτή τη διαδικασία, υποστηρίζοντας παραγωγικές επενδύσεις.

Αναμένεται επίσης ότι η ιδιωτική κατανάλωση κατά την περίοδο 2024-2025 θα συμβάλει θετικά στην ανάπτυξη, με μέσο όρο 1,2 ποσοστιαίας μονάδες και ετήσιο ρυθμό αύξησης 1,7%. Αυτή η εξέλιξη θα υποστηρίζεται από αυξήσεις στα εισοδήματα και βελτίωση της αγοράς εργασίας, έπειτα από χρόνια δημοσιονομικών περιορισμών. Αντιθέτως, η δημόσια κατανάλωση θα έχει οριακή συμβολή στην ανάπτυξη το 2024 και σταθερή πορεία το 2025, καθώς οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της Κομισιόν περιορίζουν τους διαθέσιμους πόρους.

Τέλος, η αναμενόμενη αύξηση της εγχώριας ζήτησης, η οποία θα προκύψει από την ενίσχυση των επενδύσεων, θα οδηγήσει σε αύξηση των εισαγωγών. Ωστόσο, οι εξαγωγές αναμένονται να αυξηθούν ταχύτερα από τις εισαγωγές, αξιοποιώντας την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την αναπτυσσόμενη εξαγωγική ικανότητα. Η βελτίωση των τουριστικών εισπράξεων και η αύξηση μεριδίων στις αγορές του εξωτερικού θα συμβάλλουν επίσης στη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Πηγή: newsbeast.gr

Share: Facebook Twitter Linkedin