Μέχρι το τέλος του έτους, οι φορολογούμενοι που αποτυπώνουν τεκμαρτό εισόδημα υψηλότερο από το πραγματικό τους θα πρέπει να εξετάσουν τρόπους για την αποφυγή υπερβολικής φορολόγησης. Η υπάρχουσα νομοθεσία παρέχει σημαντικές ευκαιρίες για την αποφυγή της τεκμηρίωσης δαπανών διαβίωσης και την απόκτηση περιουσίας, εφόσον ο φορολογούμενος τις χρησιμοποιήσει κατάλληλα και εμπρόθεσμα.
Η τεκμαρτή φορολόγηση μπορεί να μειωθεί ή να εξαλείφει μέσω συγκεκριμένων εργαλείων και στρατηγικών. Σημειώνεται ότι η νομοθεσία προσφέρει εννέα διαφορετικούς τρόπους για την αποφυγή των τεκμηρίων. Τρεις από αυτούς ισχύουν γενικά, περιλαμβάνοντας γονικές παροχές ή δωρεές, δάνεια και ανάλωση κεφαλαίου από προηγούμενα χρόνια. Οι υπόλοιποι έξι αφορούν ειδικές περιπτώσεις, όπως κέρδη από τυχερά παιχνίδια, πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων και επιδόματα.
Οι βιώσιμες μέθοδοι για την αποφυγή του τεκμηρίου περιλαμβάνουν:
Λήψη δωρεών ή γονικών παροχών: Η γονική παροχή έχει αφορολόγητο όριο 800.000 ευρώ, αρκεί να πραγματοποιηθεί και να δηλωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024.
Αγορά περιουσιακού στοιχείου: Για αγορές όπως ακίνητα ή αυτοκίνητα, οι δωρεές ή γονικές παροχές πρέπει να δηλώνονται πριν από την αγορά.
Ανάλωση κεφαλαίου από προηγούμενα έτη: Ο φορολογούμενος μπορεί να επικαλεστεί εισοδήματα των προηγούμενων ετών, εφόσον έχουν δηλωθεί.
Έσοδα από πώληση περιουσιακών στοιχείων: Ο φορολογούμενος μπορεί να αξιοποιήσει τα έσοδα από πωλήσεις περιουσίας για την κάλυψη των τεκμηρίων.
Πραγματικά εισοδήματα απαλλαγμένα από φόρο: Κέρδη από αποζημιώσεις ή επιδόματα που αποκτώνται εντός του 2024 μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κάλυψη τεκμηρίων.
Εισαγωγή χρημάτων από το εξωτερικό: Εάν ο φορολογούμενος έχει φέρει χρήματα από το εξωτερικό, μπορεί να τα δηλώσει για να καλύψει τη διαφορά.
Κέρδη από τυχερά παιχνίδια: Τα κέρδη από αυτά μπορούν να καλύψουν τεκμήρια.
- Λήψη δανείων: Δάνεια που θα δηλωθούν ως έσοδο, με τα κατάλληλα αποδεικτικά στοιχεία, μπορούν επίσης να αξιοποιηθούν.
Ειδικά για τα δάνεια, η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ έχει θέσει συγκεκριμένα κριτήρια που περιλαμβάνουν την ύπαρξη πραγματικού δανείου, την σχετικότητα με το τεκμήριο και την υποχρέωση καταθέσεων νωρίτερα από την απόκτηση περιουσιακού στοιχείου.
Το 2023, 1.540.255 φορολογούμενοι επηρεάστηκαν από τα τεκμήρια, με συγκεντρωτικό εισόδημα 2,96 δισ. ευρώ να ισούται με 4,39 δισ. ευρώ επιπλέον τεκμαρτού εισοδήματος. Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν μισθωτοί και συνταξιούχοι.
Πηγή: newsbeast.gr