Σύμφωνα με μελέτη της Cushman & Wakefield, η Αθήνα κατέχει τη τρίτη θέση στην Ευρώπη όσον αφορά τον αντίκτυπο των κλιματικών κινδύνων, όπως οι καύσωνες, οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες και η ξηρασία. Η έρευνα εξετάζει την κλιματική μεταβλητότητα και τις προβλέψεις μέχρι το 2050 για 100 πόλεις παγκοσμίως, αποκαλύπτοντας ότι πάνω από το 40% των εξετασμένων πόλεων έχει υψηλή έκθεση σε κλιματικούς κινδύνους.
Μέχρι το 2050, οι τρεις κυριότεροι κλιματικοί κίνδυνοι που αναμένεται να ενταθούν είναι οι καύσωνες, οι πυρκαγιές και η ξηρασία. Για την Αθήνα, οι καύσωνες και οι πυρκαγιές πλήττουν ήδη σοβαρά την περιοχή, με τον φετινό Ιούλιο να καταγράφεται ως ο πιο θερμός των τελευταίων χρόνων. Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι τέτοιες θερμοκρασίες θα γίνουν πλέον συνηθισμένες, κάτι που επηρεάζει και την αγορά ακινήτων.
Σημαντικά είναι τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα οποία δείχνουν ότι οι τιμές των καινούργιων κατοικιών στην Αττική έχουν σημειώσει αύξηση 89% από την αρχή της ανάκαμψης της αγοράς το 2017 μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2024. Ωστόσο, η κλιματική κρίση πιθανόν να ανατρέψει αυτή την ανοδική πορεία, παρά τη θετική ζήτηση για «πράσινα» ακίνητα.
Με δεδομένο ότι πάνω από το 53% των πολυκατοικιών και μονοκατοικιών στην Αττική έχει κατασκευαστεί πριν από το 1980, οι περισσότερες από αυτές δεν είναι ενεργειακά αποδοτικές. Οι παλαιές κτιριακές εγκαταστάσεις απαιτούν κοστοβόρες παρεμβάσεις για να παραμείνουν ανταγωνιστικές. Η αύξηση των θερμοκρασιών καθιστά τα παλαιά κτίρια λιγότερο ελκυστικά στους αγοραστές, καθώς οι απαιτήσεις για ενεργειακή αναβάθμιση αυξάνονται.
Από το 2017 έως τον Αύγουστο του 2024, πάνω από 700.000 στρέμματα στην Αττική κάηκαν από 13 μεγάλες πυρκαγιές, μεταβάλλοντας το φυσικό τοπίο και επιφέροντας νέες προκλήσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Η ικανότητα της αγοράς ακινήτων να προσαρμοστεί σε αυτές τις προκλήσεις θα είναι καθοριστική για την ανάπτυξή της στο μέλλον, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη για βιώσιμες στρατηγικές προσαρμογής.
Πηγή: newsbeast.gr