Η στρατηγική του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη μείωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας περιλαμβάνει τις δράσεις που αποσκοπούν στη μειωμένη οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών. Όπως περιγράφεται στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, η σταδιακή κατάργηση των χρεώσεων που αφορούν στη χρηματοδότηση των ανανεώσιμων πηγών (ΕΤΜΕΑΡ) και στην ηλεκτροδότηση των νησιών (ΥΚΩ) είναι κεντρική.
Σημαντική πρόοδος αναμένει από την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) με ισόρροπη κατανομή κατά κατηγορία (φωτοβολταϊκά, αιολικά, υδροηλεκτρικά). Ο στόχος είναι η ελαχιστοποίηση των περικοπών και η ανάπτυξη συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, καθώς επίσης και η απόκριση (μετατόπιση) ζήτησης κατά τις ώρες υπερπροσφοράς των ΑΠΕ.
Ο λογαριασμός του ΕΤΜΕΑΡ, ο οποίος χρηματοδοτεί τους παραγωγούς ΑΠΕ, έχει χρεώσεις ανά μεγαβατώρα υψηλότερες για τις παλαιότερες μονάδες που είχαν υψηλότερο κόστος κατασκευής. Αντίθετα, οι νέες μονάδες συμμετέχουν απευθείας στην αγορά, με αποτέλεσμα το κόστος τους να είναι σημαντικά χαμηλότερο. Καθώς οι παλιές μονάδες αποσύρονται, οι καταναλωτές θα είναι σε θέση να επωφεληθούν από τη μείωση των χρεώσεων.
Αναφορικά με τις ΥΚΩ, οι χρεώσεις στους λογαριασμούς καλύπτουν το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για τα μη διασυνδεδεμένα νησιά, το οποίο είναι συχνά πολύ υψηλότερο από εκείνο της ηπειρωτικής χώρας. Η ολοκλήρωση της μεγάλης διασύνδεσης είναι κρίσιμη για τη μείωση των έξοδων ηλεκτροδότησης αυτών των περιοχών.
Αυτές οι πολιτικές αναμένονται να προσφέρουν σημαντικά οικονομικά οφέλη στους καταναλωτές. Συγκεκριμένα, η χρέωση ΕΤΜΕΑΡ για οικιακή κατανάλωση ανέρχεται σε 0,017 ευρώ ανά κιλοβατώρα, ενώ για ΥΚΩ οι χρεώσεις κυμαίνονται ανάλογα με την κατανάλωση. Για ένα μέσο μήνα κατανάλωσης 300 κιλοβατώρες, το συνολικό όφελος θα μπορούσε να φτάσει τα 7,17 ευρώ, γεγονός που μεταφράζεται σε σχεδόν 28,7 ευρώ ανά τετράμηνο, εφόσον οι προγραμματισμένες αλλαγές εφαρμοστούν.
Η διασύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα προχωράει, με την τελευταία ενημέρωση από τον ΑΔΜΗΕ να υποδεικνύει ότι οι δοκιμές θα αρχίσουν στις αρχές του 2025. Παράλληλα, οι εργασίες για τις Κυκλάδες ολοκληρώνονται και ξεκινούν για τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου.
Πηγή: newsbeast.gr