Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), ο δείκτης εξέλιξης τιμών στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ κατά το εννεάμηνο του 2024 δείχνει μια μέση αύξηση 0,24% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023. Το Σεπτέμβριο του 2024, οι τιμές προϊόντων στα σούπερ μάρκετ παρουσίασαν μέση αύξηση 0,91% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2023, με 10 από τις 23 κατηγορίες που εξετάστηκαν στην έρευνα να καταγράφουν μείωση τιμών και 13 αύξηση.
Η αξιολόγηση της έρευνας αναφέρει ότι η αύξηση του δείκτη τιμών το Σεπτέμβριο οφείλεται σε ανατιμήσεις συγκεκριμένων προϊόντων, όπως το κακάο, ο καφές και ορισμένα νωπά προϊόντα, κυρίως φρούτα και λαχανικά, λόγω της ξηρασίας που παρατηρείται. Στις κατηγορίες με τις μεγαλύτερες μειώσεις τιμών περιλαμβάνονται τα απορρυπαντικά και έιδη καθαρισμού (-7,39%), οι βρεφικές και παιδικές τροφές (-5,31%), καθώς και τα προϊόντα για κατοικίδια (-3,12%).
Οι κύριες παράγοντες που επηρεάζουν την σταθερότητα των τιμών στα σούπερ μάρκετ περιλαμβάνουν την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, την ομαλοποίηση της αγοράς μετά την πανδημία και τη μείωση των τιμών παραγωγού σε ορισμένα προϊόντα. Επιπλέον, οι καιρικές συνθήκες καθορίζουν την πορεία των τιμών, καθώς οι περσινές βροχές είχαν οδηγήσει σε αυξήσεις κόστους στα φρέσκα προϊόντα, ενώ φέτος οι συνθήκες είναι διαφορετικές.
Οι αυξήσεις τιμών παρατηρούνται στις κατηγορίες όπως τα φρέσκα ψάρια και τα θαλασσινά (8,61%), τα ορεκτικά και αλίπαστα (6,65%), και τα ζαχαρώδη (5,54%). Οι διεθνείς τιμές του κακάο και του καφέ επίσης επηρεάζουν τις τιμές στα γλυκά και τα ροφήματα. Παράλληλα, η εποχικότητα λόγω του τουρισμού επηρεάζει συγκεκριμένα είδη, όπως τα αναψυκτικά και τα ψάρια.
Αναφορικά με την πολιτική τιμών, οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ λειτουργούν υπό ένα αυστηρό θεσμικό πλαίσιο, με κυβερνητικές παρεμβάσεις να συνδράμουν στην κατάσταση. Οι προσφορές και οι εκπτώσεις, οι οποίες είναι πιο έντονες στο οργανωμένο λιανεμπόριο, επηρεάζουν τις τελικές τιμές των προϊόντων. Τέλος, η υψηλή κυκλοφοριακή ταχύτητα των αποθεμάτων επηρεάζει θετικά τη συγκράτηση των τιμών, επιτρέποντας ταχύτερη ανανέωση των αποθεμάτων και πιο γρήγορη απόκριση στην προσφορά και τη ζήτηση.
Πηγή: newsbeast.gr