Πριν από μερικούς μήνες, εντοπίστηκε ένας επιχειρηματίας που διαχειριζόταν 199 πολυτελείς βίλες στη Μύκονο, οι οποίες ενοικιάζονταν μέσω πλατφόρμας βραχυχρόνιων μισθώσεων με τιμές που φτάνουν ακόμη και πάνω από 40.000 ευρώ ανά εβδομάδα. Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ διαπίστωσαν ότι ο διαχειριστής δεν είχε αναρτήσει τον αριθμό εγγραφής του κάθε ακινήτου στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης, με αποτέλεσμα να του επιβληθεί πρόστιμο 5.000 ευρώ για κάθε βίλα. Το συνολικό πρόστιμο ανήλθε σε σχεδόν 1 εκατομμύριο ευρώ.
Η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) εξέτασε την προσφυγή του επιχειρηματία, ο οποίος ζητούσε την ακύρωση του προστίμου. Στην προσφυγή του, υποστήριξε ότι δεν είναι ο διαχειριστής των εν λόγω ακινήτων, καθώς δεν είναι ιδιοκτήτης καμίας από τις 199 βίλες και δεν είχε υποβληθεί δήλωση από τους ιδιοκτήτες για να τον καταστήσει διαχειριστή. Ακόμη, παρέθεσε τα ονόματα των υποτιθέμενων ιδιοκτητών και τους αριθμούς μητρώου ακινήτων.
Η ΔΕΔ αποφάσισε την απόρριψη της προσφυγής του επιχειρηματία, επικυρώνοντας το πρόστιμο. Από την έρευνα, προέκυψε ότι ο προσφεύγων εκμίσθωνε τα 199 ακίνητα μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης κατά τον Σεπτέμβριο του 2022, δημοσιεύοντας τα ακίνητα στην ιστοσελίδα του χωρίς να αναγράφεται ο απαιτούμενος αριθμός εγγραφής. Η δυνατότητα κράτησης των ακινήτων και οι πληρωμές μέσω τραπεζικών λογαριασμών, που ανήκουν σε εταιρεία του προσφεύγοντος, δημιουργούν την υπόθεση ότι λειτουργούσε ως εν τοις πράγμασι υπεκμισθωτής και έτσι θεωρείται διαχειριστής των ακινήτων.
Ο επιχειρηματίας προσέφυγε στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, το οποίο έκρινε αναρμόδιο να επιληφθεί της υπόθεσης και την παρέπεμψε στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Πηγή: newsbeast.gr