Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για τα χρόνια 2024 και 2025 είναι ενθαρρυντικές, όπως αναφέρεται στην τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής. Στην έκθεση επισημαίνεται πως η ελληνική οικονομία έχει επιδείξει ανθεκτικότητα, κυρίως χάρη στον τομέα της μεταποίησης και των εξαγωγών, οι οποίοι αναδεικνύονται ως καίριοι παράγοντες ανάπτυξης, μαζί με τις επενδύσεις και την κατανάλωση. Παρά τις θετικές προβλέψεις, οι προκλήσεις παραμένουν, όπως το επενδυτικό κενό, η κλιματική αλλαγή και το δημογραφικό πρόβλημα, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το μέλλον της χώρας.
Η ελληνική οικονομία συνέχισε την ανοδική της πορεία και στο δεύτερο τρίμηνο του 2024, καταγράφοντας ρυθμό ανάπτυξης 2,3%, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, γεγονός που την τοποθετεί ψηλότερα από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, που είναι στο 0,6%. Αυτή η αύξηση αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην ενίσχυση των επενδύσεων, των εξαγωγών και της ιδιωτικής κατανάλωσης. Ωστόσο, η αναθεώρηση των εκτιμήσεων για τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης του 2024, που έχει διαμορφωθεί στο 2,3%, παραμένει ελαφρώς χαμηλότερη από την προηγούμενη εκτίμηση του 2,5%.
Ειδική μνεία γίνεται στη μεταποίηση, η οποία επέδειξε σημαντική ανάκαμψη, με τη συνεισφορά της στο ΑΕΠ να φτάνει το 10,4% το δεύτερο τρίμηνο του 2024, σημαντικά αυξημένη σε σύγκριση με το 8,6% το 2009. Η παραγωγικότητα στον τομέα αυτό έχει αυξηθεί κατά 43% από το πρώτο τρίμηνο του 2009. Ο εξαγωγικός χαρακτήρας της μεταποίησης, με σχεδόν το 30% των εξαγωγικών επιχειρήσεων να προέρχονται από αυτόν, παίζει καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη υψηλής απόδοσης. Η ανάκαμψη του κλάδου αυτή οφείλεται και στις αυξημένες επενδύσεις, ειδικότερα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), που έχουν ενισχύσει την προστιθέμενη αξία του κλάδου κατά 5,5% το 2021 και 7% το 2022.
Στο δημοσιονομικό πεδίο, το ενοποιημένο Πρωτογενές Αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης για το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2024 δείχνει πλεόνασμα 8,232 δισ. ευρώ, αυξημένο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Αυτή η βελτίωση αποδίδεται σε διαφόρους παράγοντες, όπως τα υψηλότερα φορολογικά έσοδα και η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Σημαντικό είναι ωστόσο και το νέο πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ που τέθηκε σε εφαρμογή τον Απρίλιο του 2024, επικεντρωμένο στη ρεαλιστική μείωση του χρέους και στη διαχείριση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.
Τέλος, σχετικά με τον πληθωρισμό, ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή για τον Αύγουστο του 2024 καταγράφει μικρή αύξηση στο 3,2%, ενώ ο πληθωρισμός των τροφίμων μειώθηκε στο 2,0%, γεγονός που αποδίδεται σε μέτρα που ενισχύουν τον ανταγωνισμό και στη μείωση των διεθνών τιμών πρώτων υλών.
Πηγή: newsbeast.gr