23 Δεκεμβρίου, 2024

Imerida

Ηλεκτρική Διασύνδεση Ελλάδας και Αιγύπτου: Ένα Σημαντικό Βήμα για την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ευρώπη


Η συνεργασία Ελλάδας και Αιγύπτου στον τομέα της ηλεκτρικής διασύνδεσης μέσω του έργου GREGY αναδείχθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρου Σκυλακάκη, με τον Αιγύπτιο υπουργό Ηλεκτρισμού, δρ Mahmoud Esmat, στο Κάιρο. Το GREGY Project είναι ιδιαίτερα σημαντικό όχι μόνο για τις δύο χώρες, αλλά και για όλη την Ευρώπη, καθώς έχει ενταχθεί στην πρώτη λίστα έργων «Κοινού Ενδιαφέροντος» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Esmat τόνισε την σημασία του έργου για την εξασφάλιση ηλεκτρικής ενέργειας, την ανταλλαγή ενέργειας και τη μείωση του κόστους επένδυσης και παραγωγής. Αναφέρθηκε επίσης στην πρόθεση της αιγυπτιακής κυβέρνησης να προχωρήσει σε συνεργασίες για την διασύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας. Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να προχωρήσουν άμεσα στα επόμενα βήματα υλοποίησης του έργου, με την υποστήριξη των κυβερνήσεών τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, ο κ. Σκυλακάκης, συνοδευόμενος από άλλους αξιωματούχους, συμφώνησε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του να ξεκινήσει η επικοινωνία μεταξύ των διαχειριστών των εθνικών δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας Ελλάδας και Αιγύπτου και της εταιρείας ELICA, η οποία προωθεί το έργο. Οι δύο πλευρές σχεδιάζουν να συμπεριλάβουν το έργο στον επόμενο κατάλογο των έργων PCI/PMI.

Το GREGY Project έχει ως στόχο τη σύνδεση Ελλάδας και Αιγύπτου μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου 950 χλμ. και χωρητικότητας 3.000 MW, που θα υποκαταστήσει τις εκπομπές CO2 κατά 10 εκατ. τόνους ετησίως και θα παράγει ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, κυρίως 9,5 GW που θα ανήκουν στον Όμιλο Κοπελούζου. Μέρος της ενέργειας θα χρησιμοποιηθεί στη χώρα, ενώ το καλώδιο θα υποστηρίξει και άλλες χώρες της Ευρώπης καθώς και την παραγωγή «πράσινου» υδρογόνου.

Το έργο αναμένεται να έχει σημαντικά οφέλη για την ελληνική οικονομία και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται σε στρατηγικές που υποστηρίζουν την επίτευξη ουδετερότητας άνθρακα για την ΕΕ έως το 2050.

Πηγή: newsbeast.gr

Share: Facebook Twitter Linkedin