Εν όψει του χειμώνα και της περιόδου παραγωγής και διάθεσης μήλων, ο Σύνδεσμος Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών (ΣΕΚΛΑ) εξέδωσε ανακοίνωση με πληροφορίες σχετικά με τις τιμές σε διάφορα στάδια της παραγωγής και διακίνησης αυτού του προϊόντος. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι πολλές φορές παραγωγοί και καταναλωτές απορούν με την τιμή, καθώς ένα κιλό μήλα (στάρκιν) μπορεί να ξεκινά από 0,70 ευρώ το κιλό στο χωράφι και να φτάνει τουλάχιστον 1,70 ευρώ το κιλό στο ράφι.
Η πορεία της τιμής αναλύεται ως εξής: 0,70 ευρώ/κιλό για τον παραγωγό, 0,10 ευρώ/κιλό για εργάτες συγκομιδής, 0,20 ευρώ/κιλό για αποθήκευση σε ψυγεία, 0,15 ευρώ/κιλό για μεταφορά από ψυγείο στο τελάρο, 0,07 ευρώ/κιλό για μεταφορικά (με βάση το ύψος των καυσίμων), 0,35 ευρώ/κιλό για έξοδα συσκευασίας και 0,13 ευρώ/κιλό για ΦΠΑ, φορτωτικά, διαλογή, φύρα και κέρδος εμπόρων. Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 1,70 ευρώ, μια τιμή που θεωρείται η κατώτατη για τον καταναλωτή.
Ο ΣΕΚΛΑ τονίζει ότι τα κόστη αυτά είναι αναπόφευκτα, ακόμα και αν μια συνεταιριστική οργάνωση αναλάβει όλη τη διαδικασία. Ως παράδειγμα, αναφέρεται ο συνεταιρισμός της Ζαγοράς, ο οποίος παράγει το κορυφαίο ελληνικό ΠΟΠ προϊόν – το μήλο Ζαγοράς – και δεν επιτρέπει τη διάθεση του προϊόντος σε τιμή χαμηλότερη από 1,35 ευρώ/κιλό.
Ο πρόεδρος του ΣΕΚΛΑ, Νίκος Καλόγρης, σημειώνει πως πολλές φορές γίνεται λόγος για υπερβολικές χρεώσεις που επιβαρύνουν φρούτα και λαχανικά. Αυτό προκαλεί απορίες στους παραγωγούς και δυσαρέσκεια στους καταναλωτές. Μάλιστα, όπως επισημαίνει, το παράδειγμα που δημοσιοποιείται αποκαλύπτει την πραγματικότητα, ώστε όσοι συμμετέχουν στη δημόσια συζήτηση να σταματήσουν να παραπληροφορούν για την αξία των προϊόντων.
Πηγή: newsbeast.gr