Η φοροαποφυγή έχει γίνει επικίνδυνη συνήθεια για πολλούς ελεύθερους επαγγελματίες, όπως καταδεικνύουν τα δεδομένα από τις φορολογικές δηλώσεις. Ένα σημαντικό ποσοστό δηλώνει ζημιές, με αρκετούς να αναφέρουν μηνιαία έσοδα κάτω από τα 300 ευρώ. Στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, θεωρούν ότι αυτές οι πληροφορίες υποδηλώνουν μεγάλη ποσότητα αδήλωτων εισοδημάτων, που αν εντοπιστούν, έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν τον κρατικό προϋπολογισμό και να μειώσουν τους φόρους για μισθωτούς και συνταξιούχους.
Η ΑΑΔΕ έχει ήδη ξεκινήσει εκτεταμένους ελέγχους για να διαπιστώσει εάν επιχειρήσεις και επαγγελματίες τηρούν τα νέα μέτρα για τις συναλλαγές. Οι έλεγχοι εστιάζουν στη σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, τη χρήση καινούργιων τύπων ταμειακών μηχανών στην εστίαση, καθώς και στην εφαρμογή του συστήματος άμεσων πληρωμών IRIS. Η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS αποτελεί κεντρικό σημείο των ελέγχων με τη χρήση δεδομένων από το σύστημα e-send της ΑΑΔΕ.
Σύμφωνα με τις τελευταίες ειδήσεις, οι έως τώρα παρεμβάσεις της πολιτείας φαίνεται να αποδίδουν. Οι στελέχοι του Υπουργείου και της ΑΑΔΕ επισημαίνουν ότι τα αποτελέσματα είναι πολύ θετικά, τόσο από την εφαρμογή του τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης των εισοδημάτων όσο και από τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS. Η προσπάθεια θα συνεχιστεί με νέα μέτρα, όπως η εξάλειψη των αποκλίσεων μεταξύ των δηλωμένων εσόδων και εξόδων με αυτά που καταχωρούνται στο myDATA.
Από την 1η Ιανουαρίου 2025, τα όρια αποκλίσεων θα καταργηθούν πλήρως, όσον αφορά έσοδα και έξοδα που αφορούν τις δηλώσεις που έχουν υποβληθεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA. Αυτό θα κλείσει τον δρόμο για τις εικονικές συναλλαγές και η εφορία θα αναγνωρίζει για έκπτωση μόνο τις δαπάνες που είναι καταχωρημένες στο σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι τα δηλωθέντα έσοδα δεν θα μπορούν να είναι χαμηλότερα από αυτά που προκύπτουν μέσω παραστατικών για αγορές ή υπηρεσίες, περιορίζοντας την ικανότητα των επαγγελματιών να αυξάνουν τεχνητά τα έξοδά τους.
Η νέα ηλεκτρονική διαδικασία για το ψηφιακό πελατολόγιο, που εισάγει η ΑΑΔΕ, θα επιτρέπει στους ελεγκτές να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο τις δραστηριότητές των φορολογουμένων. Αυτή η διαδικασία θα σχετίζεται με τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών, τα ψηφιακά δελτία αποστολής και τα ηλεκτρονικά τιμολόγια, στοχεύοντας στη σημαντική μείωση της φοροδιαφυγής.
Από την 1η Ιανουαρίου 2025, οι αποδεκτές αποκλίσεις για τις δηλώσεις ΦΠΑ θα διαμορφωθούν σε 0% για τα έσοδα και 5% για τα έξοδα, μειώνοντας σημαντικά τις δυνατότητες προς αποφυγήν φορολογίας μέσω ψευδών δηλώσεων. Ειδικά για το σύστημα IRIS, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι θα κληθούν να συμμορφωθούν, διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν πρόστιμα.
Τα στοιχεία δείχνουν μια αυξανόμενη χρήση του IRIS, με υψηλότερα ποσοστά χρήσης και περισσότερες από 34 εκατομμύρια συναλλαγές το 2024. Η διαφανής καταγραφή των εσόδων και εξόδων αναμένεται να μειώσει το «κενό Φ.Π.Α.», με την επισφάλεια στα κρατικά έσοδα ν’ αναμένεται να μειωθεί σημαντικά.
Πηγή: newsbeast.gr