23 Δεκεμβρίου, 2024

Imerida

Η Μεταρρύθμιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και οι Προβλέψεις για την Ελληνική Οικονομία έως το 2028


Το υπουργείο Οικονομικών έχει δημοσιοποιήσει 10 ερωτήσεις και απαντήσεις που σχετίζονται με το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Διαρθρωτικό Πρόγραμμα 2025-2028. Το πρόγραμμα έχει ως κεντρικό στόχο τη μείωση του χρέους, την ανάπτυξη και την αύξηση των εισοδημάτων.

Με βάση το Μεσοπρόθεσμο, η ελληνική οικονομία αναμένεται να παρουσιάσει μια σταθερή ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Οι προβλέψεις δείχνουν ότι το δημόσιο χρέος θα μειωθεί από 153,7% το 2024 σε 133,4% το 2028. Η ανεργία αναμένεται να υποχωρήσει στο 8,5% έως το 2028, από 9,5% το 2024. Παράλληλα, οι μισθοί θα αυξηθούν, με τον κατώτατο μισθό να προβλέπεται να φτάσει τα 950 ευρώ το 2027.

Σύμφωνα με τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες, υπάρχει περιθώριο για την αύξηση των δαπανών του προϋπολογισμού. Η κυβέρνηση αναμένει αύξηση των δαπανών κατά περίπου 3,7 δισ. ευρώ το 2025 και 2026, και 3,2 δισ. ευρώ το 2027 και 2028, κυρίως αναφορικά με τις συντάξεις και τις λειτουργικές δαπάνες.

Η όποια υπεραπόδοση του προϋπολογισμού δεν μπορεί να διανεμηθεί στους πολίτες και θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή του χρέους ή τη δημιουργία αποθεματικών για μελλοντικές ανάγκες. Οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα έχουν οριστεί στο 2,4% του ΑΕΠ μέχρι το 2028, χωρίς την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων.

Η αξιολόγηση της οικονομικής πορείας της Ελλάδας αποτυπώνεται στους νέους κανόνες, που προσδιορίζουν τη διαχείριση των δαπανών με αποδοτικό τρόπο. Επιπλέον, το πρόγραμμα περιλαμβάνει διαρθρωτικές αλλαγές στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης, της επιχείρησης και της κοινωνικής πολιτικής, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα και η ανάπτυξη της χώρας.

Η κατανομή του χρέους, ιδιαίτερα γύρω από τους αναβαλλόμενους τόκους, αναμένεται να μην έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους.

Τελικά, οι προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου υποδεικνύουν ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να προχωρά μπροστά, με θετικές εξελίξεις που περιλαμβάνουν τη μείωση του χρέους, τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, και την αύξηση των εισοδημάτων των πολιτών.

Πηγή: newsbeast.gr

Share: Facebook Twitter Linkedin