30 Δεκεμβρίου, 2024

Imerida

Η Αναρρίχηση των Τιμών στο Σουβλάκι και οι Επιπτώσεις της Κρίσης των Κρεάτων


Το παραδοσιακό σουβλάκι μετατρέπεται σε φαγητό πολυτελείας λόγω των σημαντικών ανατιμήσεων που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, ειδικά στις τιμές των κρεάτων. Οι καταναλωτές βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς η τιμή της πίτας με γύρο προβλέπεται να φτάσει τα 5 ευρώ. Αυτές οι αυξήσεις, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εκπομπής του Mega «Κοινωνία Ώρα MEGA», δεν φαίνεται να έχουν τέλος, με τις ανατιμήσεις του περασμένου μήνα που ξεπέρασαν το 12% να επηρεάζουν ακόμα περισσότερο τις τιμές.

Η κατάσταση μπορεί να παρακολουθηθεί από τις τιμές των κρεάτων, οι οποίες σταθμίζονται στην αγορά από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο:

– Αρνί: 11 – 12 ευρώ
– Κατσίκι: 13,50 – 14 ευρώ
– Μοσχάρι: 12 – 13 ευρώ
– Χοιρινό (Λαιμός): 7,80 – 8,50 ευρώ
– Κοτόπουλο: Στα ίδια επίπεδα

Επιπλέον, οι τιμές των λαχανικών αυξάνονται, όπως δείχνει η σύγκριση από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο:

– Τομάτα: 1,70 – 1,98 ευρώ
– Αγγούρι: 0,70 – 1 ευρώ

Ο υπεύθυνος κρεοπωλείου, Αντώνης Βαλτετσιώτης, ανέφερε επίσης ότι το κομμάτι του ελληνικού μοσχαρίσιου κρέατος χωρίς κόκκαλο αρχίζει από 12,98 ευρώ το κιλό, ενώ το χοιρινό πωλείται στα 5,8 ευρώ το κιλό. Για το κοτόπουλο, η τιμή κυμαίνεται γύρω από 3,48 ευρώ το κιλό. «Υπάρχει μια μικρή αύξηση στις τιμές αλλά έχουν διατηρηθεί σχετικά σταθερές», στάθηκε ο κ. Βαλτετσιώτης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι τιμές του σουβλακιού θα συνεχίσουν να αυξάνονται, με την τιμή του τυλιχτού σουβλακιού να κυμαίνεται από 3 ευρώ έως 3,70 ευρώ το Σεπτέμβριο του 2023 και να εκτιμάται ότι το επόμενο έτος θα ανέβει από 3,40 έως 4,20 ευρώ. Οι λόγοι αυτών των αυξήσεων περιλαμβάνουν τις πρώτες ύλες (κρέας, ντομάτα) και το λειτουργικό κόστος (ρεύμα, ενοίκια κ.ά.).

Πηγή: newsbeast.gr

Share: Facebook Twitter Linkedin