Η ανατίμηση του παραδοσιακού σουβλακιού το έχει μετατρέψει σε ένα είδος πολυτελείας, με τις τιμές να ξεπερνούν τα 4 ευρώ και σε κάποιες περιπτώσεις να πλησιάζουν τα 5 ευρώ. Αυτό έχει προκαλέσει προβληματισμό στους καταναλωτές. Τον Σεπτέμβριο του 2023, η τιμή του σουβλακιού κυμαινόταν από 3 έως 3,7 ευρώ, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2024, οι τιμές ανήλθαν σε 3,40 έως 4,20 ευρώ.
Σημαντικό ρόλο στην εκτίναξη των τιμών παίζουν τα αυξανόμενα κόστη για τους επιχειρηματίες. Για παράδειγμα, η παραγωγή ενός σάντουιτς Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει μια 16άρα πίτα με 90-100 γραμμάρια κρέατος, αλοιφή, πατάτα, ντομάτα και κρεμμύδι. Η τιμή που πληρώνει ο πελάτης φτάνει τα 4,60 ευρώ, ενώ το κόστος για τον επιχειρηματία ανέρχεται περίπου σε 4,37 ευρώ.
Αναλυτικά, το κόστος των υλικών περιλαμβάνει:
– Πίτα: 0,15-0,20 ευρώ
– Κρέας: +1 ευρώ
– Ντομάτα: 1,98 ευρώ/κιλό
– Πατάτες: 1 ευρώ/κιλό
– Τζατζίκι: 7 ευρώ/κιλό
– Κάρβουνα: 1,10 ευρώ/κιλό
Επιπλέον, έξοδα όπως η λαδόκολλα φούρνου (0,20 ευρώ), αλουμινοσακούλα (13 λεπτά) και τα λειτουργικά έξοδα, όπως το ρεύμα που φτάνει τα 2.500 ευρώ και τα ενοίκια που κυμαίνονται από 600 έως 1.500 ευρώ, επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Οι μισθοί των εργαζομένων και το κόστος των τραπεζοκαθισμάτων μπορεί να αγγίξουν τα 503 ευρώ το μέτρο στη Θεσσαλονίκη, συμπληρώνοντας ένα αρκετά υψηλό κόστος λειτουργίας για τους επιχειρηματίες του κλάδου.
Πηγή: newsbeast.gr