21 Δεκεμβρίου, 2024

Imerida

Φθηνότερο ψωμί στην Ελλάδα αλλά με μειωμένη κατανάλωση


Η Ελλάδα κατατάσσεται ανάμεσα στις φθηνότερες χώρες της Ευρώπης όσον αφορά την τιμή του ψωμιού, με μια ιδιαίτερα υψηλή αναλογία φούρνων ανά πληθυσμό. Ωστόσο, η κατανάλωση ψωμιού στη χώρα έχει δείξει μια σταδιακή μείωση τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με μελέτη του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών για την Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος, η τιμή του φρέσκου λευκού ψωμιού (φραντζόλα 500γρ.) στην Ελλάδα παραμένει από το 2020 η δεύτερη χαμηλότερη στην ευρωζώνη, ακολουθούμενη από την Εσθονία.

Η μέση τιμή του φρέσκου ψωμιού στην Ελλάδα διαμορφώνεται στα 1,21 ευρώ, πράγμα που είναι 48% χαμηλότερο σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των 1,80 ευρώ. Από το 2020, η τιμή έχει αλλάξει κατά 39%, υπερβαίνοντας ελαφρώς την μέση μεταβολή στην υπόλοιπη Ευρώπη. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ελλάδα βελτίωσε τη θέση της από την 6η στην 5η χαμηλότερη κατάταξη τιμών, μετά τις Βουλγαρία, Ρουμανία, Εσθονία και Πολωνία.

Επιπλέον, το 2021, στην ΕΕ υπήρχαν συνολικά 133.851 επιχειρήσεις που ασχολούνταν με την παραγωγή ψωμιού και άλλων αρτοσκευασμάτων, αλλά η Ελλάδα κατέχει την υψηλότερη αναλογία φούρνων ανά 10.000 κατοίκους, με 8 επιχειρήσεις αντίστοιχα. Στο σύνολο της ΕΕ, ο καθαρός κύκλος εργασιών για τη συγκεκριμένη κλάδο ήταν 90 δισ. ευρώ, με τις ελληνικές επιχειρήσεις να καταγράφουν 1.856 εκατ. ευρώ, οδηγώντας σε χαμηλότερο μέσο όρο κύκλου εργασιών ανά επιχείρηση.

Η κατανάλωση ψωμιού στην Ελλάδα έχει μειωθεί κατά 22.164 τόνους από το 2019 μέχρι το 2022, με τη μέση δαπάνη για άρτο να διαμορφώνεται στα 24,18 ευρώ το μήνα. Οι καταναλωτές επιθυμούν συχνά επιπλέον υπηρεσίες από τους φούρνους τους, όπως υπηρεσίες καφέ και έτοιμων φαγητών. Ενδεικτικά, η κατανάλωση λευκού ψωμιού το 2022 έχει αυξηθεί, ενώ το μαύρο ψωμί καταγράφει σημαντική μείωση.

Η αύξηση των τιμών στο ψωμί οφείλεται σε παραμέτρους όπως η άνοδος των τιμών πρώτων υλών όπως το σιτάρι, που από τον Αύγουστο του 2021 παρουσίασε μια σημαντική άνοδο, καθώς και στην αύξηση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου. Ταυτόχρονα, το κόστος εργασίας σημείωσε αύξηση 25% του δεύτερου τριμήνου του 2024 σε σύγκριση με το 2019.

Πηγή: newsbeast.gr

Share: Facebook Twitter Linkedin