22 Δεκεμβρίου, 2024

Imerida

Εξέλιξη και Προκλήσεις στην Υλοποίηση του Ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας


Ομαλά προχωρά η υλοποίηση του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ωστόσο απαιτείται «αυξημένη προσπάθεια» για την έγκαιρη ολοκλήρωσή του. Ειδικότερα, το σχέδιο χρηματοδοτείται με έως 18,2 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 17,7 δισ. ευρώ σε δάνεια από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) για την περίοδο 2021-2026, ποσό που αντιπροσωπεύει το 16,3% του ΑΕΠ της Ελλάδας.

Μέχρι τις 31 Αυγούστου 2024, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε εκταμιεύσει 17,2 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα, από τα οποία 7,6 δισ. ευρώ είναι επιχορηγήσεις και 9,6 δισ. ευρώ δάνεια. Σημαντικό είναι ότι η Ελλάδα διαθέτει ακόμη 18,7 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια, που μπορούν να εκταμιευτούν μετά από αξιολόγηση των υπόλοιπων 294 ορόσημων και στόχων, έως το τέλος του 2026.

Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης το κεφάλαιο REPowerEU, το οποίο στοχεύει στη σταδιακή μείωση της εξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και στην αύξηση παραγωγής καθαρής ενέργειας. Αρχικά, εκταμιεύτηκαν 158,7 εκατ. ευρώ για αυτό το κεφάλαιο τον Ιανουάριο του 2024, επιτρέποντας την εκκίνηση μεταρρυθμίσεων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η ελληνική στρατηγική επικεντρώνεται στην πράσινη μετάβαση, με 38,1% των διαθέσιμων κεφαλαίων να προορίζεται για μέτρα που στηρίζουν τους στόχους για το κλίμα, ενώ 22,1% κατευθύνεται στην ψηφιακή μετάβαση. Παράλληλα, υπάρχει ισχυρή κοινωνική διάσταση, με μέτρα κοινωνικής προστασίας που αναβαθμίζουν τις δεξιότητες των εργαζομένων και ανέργων.

Έως τώρα, έχουν ολοκληρωθεί τέσσερα αιτήματα πληρωμής για την Ελλάδα και έχει εκπληρωθεί το 22% των 381 συνολικά ορόσημων και στόχων του σχεδίου, που αφορούν μεταρρυθμίσεις στο ενεργειακό σύστημα, τις δημόσιες συγκοινωνίες και την πολιτική απασχόλησης. Το πιο πρόσφατο αίτημα πληρωμής οδήγησε σε εκταμίευση 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ στις 23 Ιουλίου 2024, αντανακλώντας θετική αξιολόγηση της προόδου στους τομείς της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης.

Οι αναφορές στην έκθεση βασίζονται σε πληροφορίες από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, μέσω των στοιχείων που παρέχουν τα κράτη μέλη, καταδεικνύοντας τη συνολική πρόοδο μέχρι τα τέλη Αυγούστου 2024. Πηγή: newsbeast.gr

Share: Facebook Twitter Linkedin