Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, η πρόσφατη αύξηση των επιτοκίων σε συνδυασμό με τον υψηλό ρυθμό πληθωρισμού έχει προκαλέσει πιέσεις στους ισολογισμούς αρκετών επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Ακόμα και με την πρόσφατη μείωση των επιτοκίων, υπάρχει ανησυχία ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες μπορεί να δουν επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού τους, που μπορεί να απαιτήσει αυξημένες προβλέψεις.
Ο κ. Στουρνάρας επισήμανε επίσης ότι οι χαμηλοί ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης σε συνδυασμό με τα υψηλά επιτόκια μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη ζήτηση νέων δανείων και την υλοποίηση επιχειρηματικών σχεδίων. Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων έχει οδηγήσει σε υποχώρηση της δυναμικής της αγοράς ακινήτων στη ζώνη του ευρώ, ιδίως σε ότι αφορά τα επαγγελματικά ακίνητα. Η πτώση των τιμών θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά κάποιες ελληνικές και ευρωπαϊκές τράπεζες.
Αναφερόμενος στην περίπτωση της Ελλάδας, ο κ. Στουρνάρας ανέδειξε τη σημασία του προγράμματος ΗΡΑΚΛΗΣ, το οποίο συνέβαλε ουσιαστικά στη μείωση των κόκκινων δανείων. Επεσήμανε ότι το πρόγραμμα προσέφερε σημαντικά οφέλη, καθώς ενίσχυσε την ταχεία εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών. Πριν από την εφαρμογή του, οι τράπεζες δυσκολεύονταν να βελτιώσουν την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού τους, και οι μειώσεις στα κόκκινα δάνεια προέρχονταν κυρίως από διαγραφές.
Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι η υιοθέτηση του προγράμματος ΗΡΑΚΛΗΣ άλλαξε ριζικά την κατάσταση και για τα λιγότερο σημαντικά ιδρύματα, όπου η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ήταν ακόμα πιο δύσκολη. Αν και οι τράπεζες υπήρξαν σε θέση να καταγράψουν σημαντικές ζημίες, αυτές ήταν χαμηλότερες από τις ζημίες που θα προέκυπταν από άμεσες πωλήσεις δανείων. Επιπλέον, τα τραπεζικά ιδρύματα επωφελήθηκαν από μειωμένες κεφαλαιακές απαιτήσεις, καθώς οι τίτλοι υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας έφεραν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, κάτι που τα εξασφάλιζε από τον κίνδυνο.
Πηγή: newsbeast.gr