Δεν είναι υποχρεωτικό για τις πολυκατοικίες να διαθέτουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ), αλλά η ύπαρξή του διευκολύνει πολλές διαδικασίες. Ειδικότερα, ο ΑΦΜ καθιστά πιο εύκολη την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης, το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού για καταθέσεις κοινοχρήστων από ενοίκους και ιδιοκτήτες, καθώς και την εξόφληση κοινών δαπανών, όπως είναι οι αμοιβές για καθαριότητα του κτιρίου, η συντήρηση ασανσέρ και οι υπηρεσίες κηπουρού.
Η διαδικασία για την απόδοση ΑΦΜ είναι απλή και μπορεί να γίνει από τον διαχειριστή της πολυκατοικίας ή από ένα άλλο πρόσωπο που θα ορίσουν οι ιδιοκτήτες. Ο διαχειριστής υποβάλλει αίτηση μέσω της εφαρμογής «Τα Αιτήματά μου» της ΑΑΔΕ, συμπληρώνοντας το έντυπο Δ211 για Έναρξη/Μεταβολή/Διακοπή υπό ίδρυση επιχείρησης.
Για την έκδοση του ΑΦΜ απαιτούνται συγκεκριμένα έγγραφα. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας ή ο κανονισμός του κτιρίου. Αν ο κανονισμός δεν υπάρχει, αρκεί η συμβολαιογραφική πράξη σύστασης. Επίσης, απαιτείται πρακτικό γενικής συνέλευσης για την εκλογή του διαχειριστή ή, στην περίπτωση που δεν υπάρχει διαχειριστής, ενός προσώπου που θα υποβάλει την αίτηση εκ μέρους της άτυπης ένωσης. Το πρακτικό θα πρέπει να είναι υπογεγραμμένο από την απαιτούμενη πλειοψηφία των συνιδιοκτητών.
Η υποβολή της αίτησης δεν έχει προθεσμία, ούτε επιβάλλεται πρόστιμο για εκπρόθεσμη υποβολή. Η ημερομηνία απόδοσης του ΑΦΜ θεωρείται η ημερομηνία υποβολής του εντύπου Δ211, εφόσον οι ένωσεις ιδιοκτητών δεν πραγματοποιούν πράξεις φορολογικού ενδιαφέροντος, δηλαδή δεν έχουν έσοδα από τη διαχείριση της πολυκατοικίας.
Πηγή: newsbeast.gr