Στην τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ για την Ελληνική Οικονομία, οι προβλέψεις για το 2025 αναφέρονται σε ετήσια ανάπτυξη περίπου 2,4%, παρόμοια με αυτήν του 2024. Οι πάγιες επενδύσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τη φετινή τους επίδοση, με τη διεύρυνση να προβλέπεται στο 11%, ενώ η κατανάλωση θα επιβραδυνθεί στο 1,2%. Παράλληλα, το έλλειμμα στο εξωτερικό ισοζύγιο αναμένεται να μειωθεί, αν και θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, με εξαγωγές και εισαγωγές να αυξάνονται κατά 4% και 2,9% αντίστοιχα.
Το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι η ενίσχυση της κατανάλωσης των νοικοκυριών θα έχει ρυθμό ανάπτυξης 2,2%, με συνολική κατανάλωση στο 1,3%. Ωστόσο, στον εξωτερικό τομέα αναμένεται επιδείνωση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, με τις εισαγωγές να αυξάνονται κατά 5,8%, υπερβαίνοντας την αύξηση των εξαγωγών κατά 1,8%. Οι κίνδυνοι που ανακύπτουν περιλαμβάνουν πιθανές μεγάλες αυξήσεις διεθνών τιμών ενέργειας και αβεβαιότητες στους χρηματοπιστωτικούς τομείς.
Ο πληθωρισμός, βάσει των στοιχείων, διαμορφώθηκε στο 2,8% το πρώτο εννέαμηνο του 2024, μειωμένος από 3,6% το προηγούμενο έτος. Η αύξηση των τιμών οφείλεται στην εγχώρια ζήτηση και στη συνεχιζόμενη πίεση πληθωρισμού σε βασικά αγαθά, όπως τα τρόφιμα. Ο ΙΟΒΕ αναμένει ότι οι τιμές θα διατηρηθούν σε ηπιότερη ανοδική πορεία στο 3% για το τρέχον έτος, ενώ για το 2025 προβλέπεται ρυθμός αύξησης περίπου 2,4%.
Κατά την παρουσίαση της έκθεσης, ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ, κ. Γιάννης Ρέτσος, υπογράμμισε τη σημασία της συνέχειας της δουλειάς που έχει γίνει μέχρι τώρα. Όπως ανέφερε, το ΙΟΒΕ παράγει αντικείμενα που έχουν αισθητή αξία για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και την κοινωνία συνολικά. Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, καθηγητής Νίκος Βέττας, αναφέρθηκε στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, σημειώνοντας ότι αν και οι ρυθμοί είναι θετικοί βραχυχρόνια, μεσοπρόθεσμα υπάρχουν προκλήσεις που απαιτούν μεγαλύτερη δυναμική στις επενδύσεις και ισορροπία στο εξωτερικό ισοζύγιο.
Η ελληνική οικονομία καλείται να προσαρμοστεί σε διεθνείς τάσεις, καθώς οι πιέσεις για τόνωση των επενδύσεων και η ανάγκη εξειδίκευσης της παραγωγής καθίστανται προτεραιότητες, προκειμένου να μειωθεί η ευαλωτότητα έναντι μελλοντικών διεθνών κλυδωνισμών.
Πηγή: newsbeast.gr