23 Δεκεμβρίου, 2024

Imerida

Αύξηση των επενδύσεων σε χρυσές λίρες λόγω ιστορικών υψηλών τιμών χρυσού στην Ελλάδα


Με την τιμή του χρυσού να έχει φτάσει σε πρωτοφανή ύψη, η επένδυση σε χρυσές λίρες, που παραμένει παραδοσιακή επιλογή για πολλούς Έλληνες, δείχνει να γίνεται ολοένα και πιο κερδοφόρα. Από την αρχή του έτους μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ρευστοποιήσει συνολικά 35.972 χρυσές λίρες, ενώ έχουν αγοραστεί 4.662 κομμάτια.

Τις τελευταίες ημέρες, η τιμή του χρυσού έχει σπάσει νέο ρεκόρ, καθώς η αξία της ουγγιάς έχει ξεπεράσει τα 2.700 δολάρια για πρώτη φορά. Αυτή η ανθεκτική αύξηση της τιμής οφείλεται κυρίως στην κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και τις επικείμενες εκλογές στις ΗΠΑ. Παράλληλα, η τάση είναι έντονα ανοδική τα τελευταία χρόνια, με την τιμή του χρυσού να έχει αυξηθεί κατά 30% από την αρχή του έτους. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η τιμή της ουγγιάς θα ξεπεράσει τα 2.900 δολάρια μέσα στον επόμενο χρόνο.

Η μεγάλη διαφορά μεταξύ της τιμής αγοράς και πώλησης της χρυσής λίρας – 567,98 ευρώ για αγορά και 678,02 ευρώ για πώληση – είναι ένα διαχρονικά αμφιλεγόμενο ζήτημα. Ωστόσο, από την αρχή του 2023, η τιμή της χρυσής λίρας έχει αυξηθεί περίπου 34%, προσφέροντας απόδοση 11% στους επενδυτές που αγόρασαν πριν, και κατά 46,6% στη διετία, με απόδοση 21,5%.

Για να στηρίξει την αυξανόμενη ζήτηση, η Τράπεζα της Ελλάδος θα δέχεται απευθείας μεταφορές πίστωσης για πωλήσεις χρυσών λιρών. Οι συναλλαγές αυτές, που μπορεί να φτάσουν έως και τα 100.000 ευρώ, θα διενεργούνται μέσω παρόχων υπηρεσιών πληρωμών στον Ενιαίο Χώρο Πληρωμών σε Ευρώ (SEPA). Θα επιτρέπεται επίσης η χρήση μετρητών με όριο 500 ευρώ, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της ΤτΕ.

Η διαδικασία για την αγορά χρυσών λιρών μέσω άμεσων πληρωμών είναι απλή και εκτελείται μέσω εφαρμογών ηλεκτρονικής τραπεζικής. Οι IBANs και οι κωδικοί QR για τις συναλλαγές θα είναι διαθέσιμοι στα ταμεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σημαντικές λεπτομέρειες αφορούν την ταυτοποίηση του πελάτη, η οποία συμμορφώνεται με τη νομοθεσία ενάντια στη χρηματοδότηση παράνομων δραστηριοτήτων. Σε περίπτωση που γίνει λάθος κατά τη μεταφορά χρημάτων, ανάλογα με τη φύση του λάθους, οι πελάτες ενδεχομένως θα χρειαστεί να επαναλάβουν τη διαδικασία με τη σωστή ποσότητα.

Πηγή: newsbeast.gr

Share: Facebook Twitter Linkedin