Το χρέος της ΕΕ παρουσίασε σημαντική αύξηση το 2023, φτάνοντας τα 458,5 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 32% σε σχέση με το 2022. Αυτή η αύξηση οφείλεται κυρίως στον δανεισμό ύψους 268,4 δισ. ευρώ για το Ταμείο Ανάκαμψης. Το συνολικό ύψος των εκκρεμών αναλήψεων υποχρεώσεων, που συνιστούν μελλοντικά χρέη, άγγιξε το ποσό των 543 δισ. ευρώ. Το χρέος είναι τώρα διπλάσιο σε σχέση με το 2021, καταδεικνύοντας ότι η ΕΕ έχει γίνει ένας από τους μεγαλύτερους εκδότες χρεωστικών τίτλων στην Ευρώπη.
Στην έκθεσή του, το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ) τονίζει τους όλο και αυξανόμενους χρηματοοικονομικούς κινδύνους που απειλούν τον προϋπολογισμό της ΕΕ, λόγω των υψηλών επιπέδων χρέους, του πολέμου στην Ουκρανία και του υψηλού πληθωρισμού. Το ποσοστό σφάλματος στις δαπάνες του προϋπολογισμού της ΕΕ εκτιμάται στο 5,6% για το 2023, αυξάνοντας από 4,2% το 2022 και 3,0% το 2021. Αυτός ο αριθμός είναι σημαντικά μεγαλύτερος από το όριο του 2%, που καθορίζει το επίπεδο των παράτυπων δαπανών.
Μια ανησυχητική διαπίστωση είναι ότι περίπου το ένα τρίτο των πληρωμών του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΜΑΑ) δεν πληρούν τους σχετικούς όρους και προϋποθέσεις. Σε συνοδευτική ανακοίνωση, σημειώνεται ότι το 2023, το επίπεδο σφάλματος στις δαπάνες συνοχής έφτασε το 9,3%, ενισχυμένο από τις δυσκολίες που μπορούν να προκύψουν από την πίεση στις εθνικές διοικήσεις για χρηματοδότηση από ανταγωνιστικά ταμεία της ΕΕ.
Ο υψηλός πληθωρισμός έχει επίσης σοβαρές επιπτώσεις στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, με εκτίμηση ότι μέχρι το τέλος του 2025, μπορεί να χαθεί σχεδόν το 13% της αγοραστικής του δύναμης. Το συνολικό άνοιγμα του προϋπολογισμού της ΕΕ, το οποίο αντανακλά τον κίνδυνο που σχετίζεται με τις εγγυήσεις από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, ανερχόταν σε 298 δισ. ευρώ στο τέλος του 2023.
Η χρηματοδότηση της ΕΕ προς την Ουκρανία υπερδιπλασιάστηκε το 2023, φτάνοντας τα 33,7 δισ. ευρώ, ενώ διατυπώνονται ανησυχίες ότι οι μελλοντικοί κίνδυνοι ενδέχεται να θέσουν υπό πίεση τον ενωσιακό προϋπολογισμό. Ο Πρόεδρος του ΕΕΣ, Τόνι Μέρφι, υπογράμμισε την ανάγκη για ισχυρά συστήματα εποπτείας και λογοδοσίας, προκειμένου να διασφαλιστεί η εμπιστοσύνη των πολιτών και οι μελλοντικοί προϋπολογισμοί της ΕΕ.
Πηγή: newsbeast.gr