Υπόθεση Λιγνάδη: Τι κατέθεσε μάρτυρας για τους καταγγελλόμενους βιασμούς – «Ήμασταν τα παιδιά του»

Δύο συμπληρωματικές καταθέσεις, που συγκλονίζουν, έδωσε στην ανακρίτρια ο 24χρονος σήμερα μάρτυρας, αιγυπτιακής καταγωγής, ο οποίος στις 19 Φεβρουαρίου είχε καταθέσει ότι υπέστη βιασμό στην Επίδαυρο τον Αύγουστο του 2015 από τον προφυλακιστέο, Δημήτρη Λιγνάδη.

Σημειώνεται πως ο τέως καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου να είναι ήδη σε ειδική πτέρυγα στις φυλακές Τριπόλεως (σε ειδικό κελί με ακόμα δυο κρατούμενους), μετά την προσαγωγή του.

«Για σοβαρές ενδείξεις ενοχής», αναφορικά με το αδίκημα του βιασμού κατά συρροή, κάνει λόγο το ένταλμα προφυλάκισης σε βάρος του κατηγορουμένου, αναφέροντας για τον Δημήτρη Λιγνάδη ότι είναι «Υπότροπος και με εγκληματική ροπή».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «documentonews.gr», ο εν λόγω μάρτυρας, κατέθεσε επίσης ότι ο κατηγορούμενος, την επίμαχη περίοδο, έκανε σεξ με δύο φίλους του. Τα συγκεκριμένα άτομα, σύμφωνα με τον μάρτυρα, ο Λιγνάδης, αποκαλούσε ως «παιδιά του».

 «Μας χρησιμοποιούσε»

Στην πρώτη από τις συμπληρωματικές του καταθέσεις, ο μάρτυρας, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «σε ότι αφορά τη σχέση που είχα με τον κατηγορούμενο, μέχρι το περιστατικό που συνέβη τον Αύγουστο του 2015 στην Επίδαυρο, θέλω να αναφέρω ότι εγώ μαζί με άλλους δύο φίλους μου ηλικίας 16 ετών, ήμασταν «τα παιδιά του Λιγνάδη». Μας έλεγε συνέχεια ότι ήμασταν τα παιδιά του, «τα παιδιά του Λιγνάδη». Αυτό μας έκανε να αισθανόμαστε στην εφηβική μας ηλικία, σπουδαίοι, σημαντικοί και ξεχωριστοί. Πηγαίναμε πολύ συχνά στις θεατρικές του παραστάσεις, τόσο σε μεγάλα θέατρα, όσο και σε μικρότερες σκηνές. Ήταν ιδιαίτερα χειριστικός με εμάς την ευαίσθητη ηλικία που ήμασταν και ήξερε ακριβώς τον τρόπο συμπεριφοράς του στον καθένα μας. Εκμεταλλευόταν τις συναισθηματικές μας ανάγκες και την έλλειψη στηρίγματος από το οικογενειακό μας περιβάλλον. Με τον τρόπο αυτό μας χρησιμοποιούσε για να διενεργεί και γενετήσιες πράξεις μαζί μας».

Γενετήσιες πράξεις που αναφέρονται συγκεκριμένα από τον μάρτυρα:

«Εγώ του έκανα στοματικό έρωτα, θωπείες στο σώμα, εκείνος με έγλειφε στο σώμα. Με τον έναν από «τα παιδιά του» είχε κάνει πρωκτικό σεξ. Με εμένα δεν είχε κάνει πρωκτικό σεξ, γιατί με έκανε να αισθάνομαι πιο σπουδαίος από όλους, επιθυμώντας να μου δείξει ότι είμαι ο πιο σημαντικός από όλους. Μου έλεγε ότι δεν ήθελε να κοιμηθεί στο κρεβάτι με κανέναν άλλον, εκτός από εμένα δίπλα του».

Ο μάρτυρας κατέθεσε επίσης ότι «το έτος 2014 όπου ο κατηγορούμενος σκηνοθετούσε την παράσταση Ηρακλής στο Εθνικό Θέατρο, είχα παρευρεθεί μετά το τέλος της παράστασης μαζί του, στο χώρο του θεάτρου όπου ξεκουράζονται οι ηθοποιοί και παρατήρησα ότι μας κοιτούσαν οι πάντες (ηθοποιοί, σκηνοθέτες, χορευτές). Όταν ρώτησα τον Λιγνάδη γιατί μας κοιτούσαν όλοι αυτοί επίμονα, μου απάντησε ‘Επειδή είσαι πολύ όμορφος και γιατί κατάλαβαν όλοι ότι είσαι μαζί μου’».

Λιγνάδης

«Με ακινητοποίησε»

Σχετικά με το περιστατικό που έλαβε σύμφωνα με τον μάρτυρας χώρα στην Επίδαυρο τον Αύγουστο του 2015, ο μάρτυρας κατέθεσε επίσης ότι «πήγαμε με το αμάξι του κατηγορούμενου στην Επίδαυρο στις 09.08.2015, εγώ, ο φίλος μου και εκείνος. Πράγματι μείναμε στη σουίτα ενός ξενοδοχείου επάνω στον λόφο. Στο ξενοδοχείο αυτό, μείναμε για τις ανάγκες της παράστασης που σκηνοθετούσε ο κατηγορούμενος για περίπου, απ’ όσο θυμάμαι, τέσσερις με πέντε ημέρες. Το τελευταίο βράδυ που μείναμε στο ξενοδοχείο, παρακολουθήσαμε μια παράσταση που είχε σκηνοθετήσει και μετά, πήγαμε στη σουίτα μας. Ενώ εγώ είχα ξαπλώσει μπρούμυτα για να κοιμηθώ, φορώντας μια κοντομάνικη μπλούζα, εσώρουχο και σορτσάκι, μπήκε στο δωμάτιο ο κατηγορούμενος. Ενώ ήμουν ξαπλωμένος μπρούμυτα και κοιμόμουν, ήρθε πάνω μου, πέρασε το χέρι του κάνοντας λαβή γύρω από τη μέση μου, με ανασήκωσε από το κρεβάτι με πολλή δύναμη και με ακινητοποίησε».

Στη συνέχεια, σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλε ο μάρτυρας, ο κατηγορούμενος, «μου κατέβασε το σορτσάκι και το εσώρουχο και άρχισε να με γλείφει στον πρωκτό με έντονο τρόπο. Παράλληλα, αυνανιζόταν πολύ βίαια. Στη συνέχεια, με άφησε μπρούμυτα στο κρεβάτι, με ακινητοποίησε πάλι με τις φυσικές του δυνάμεις και συνέχισε τον αυνανισμό του, τρίβοντας το πέος του στην περιοχή γύρω από τον πρωκτό μου. Όταν ολοκλήρωσε την πράξη του αυτή, εκσπερμάτισε στην πλάτη μου. Εγώ ήμουν σε αδυναμία να αντιδράσω, γιατί με είχε ακινητοποιήσει, καθώς το βάρος του υπερτερούσε του δικού μου κατά 20-30 κιλά. Αιφνιδιάστηκα όταν το έκανε αυτό και ήθελα να σταματήσει. Από τις εκφράσεις του προσώπου μου και τους ήχους που έβγαζα, καταλάβαινε ο κατηγορούμενος ότι δεν το ήθελα αυτό, αισθανόμουν όμως ότι ήταν μάταιη η προσπάθειά μου να το σταματήσω, λόγω της σωματικής του δύναμης. Όταν τελείωσε αυτός, σηκώθηκε και βγήκε έξω στη βεράντα».

Λιγνάδης

Απειλές

Στη συνέχεια ο μάρτυρας, όπως περιέγραψε, «έμεινα εκεί, ακίνητος και σοκαρισμένος. Μετά σηκώθηκα απογοητευμένος και πήγα στο μπάνιο και πλύθηκα. Ήμουν πραγματικά στεναχωρημένος, γιατί δυστυχώς είχα υποστεί βιασμό και στο παρελθόν, όταν ήμουν 5 έτων, από θείο μου (αδελφό της μητέρας μου), ο οποίος ζει στην Αίγυπτο. Εγώ δεν είχα αναφέρει μέχρι τώρα το περιστατικό που έγινε με τον κατηγορούμενο στην Επίδαυρο αλλά και τις σεξουαλικές μου σχέσεις μαζί του, γιατί ο Λιγνάδης με είχε απειλήσει ότι εάν δημοσιευόταν φωτογραφία μου μαζί του, θα ερχόταν μια πρώην του, να μου ρίξει οξύ στο πρόσωπο. Μου έλεγε συγκεκριμένα: «… και δε θέλεις να πάθει κάτι τέτοιο, το όμορφο προσωπάκι σου».

Έπειτα από αυτό το περιστατικό, «αφού επιστρέψαμε στην Αθήνα, δε μιλούσαμε καθόλου για αρκετούς μήνες, λόγω του περιστατικού αυτού. Στο τέλος του έτους 2015, έστειλε μήνυμα στον φίλο μου Α., λέγοντάς του ότι ‘Άμα δεν τον δω πρώτη σειρά στον Ριχάρδο Γ’ να με δει, τον χωρίζω’. Παρά το γεγονός που είχε συμβεί τον Αύγουστο του 2015 με πείραζε το να με χωρίσει, γιατί αισθανόμουν ότι τον χρειαζόμουν ακόμα. Δεν ήμουν έτοιμος να αφήσω τη ζωή που μου προσέφερε. Δηλαδή, δημόσιες σχέσεις, παραστάσεις, το να μένω σε ένα ζεστό σπίτι και το να είμαι με ένα γνωστό πρόσωπο.

Εγώ στα 17 μου, δεν είχα στήριξη από την οικογένειά μου και το εκμεταλλευόταν. Ήξερε πώς να με χειραγωγεί. Όταν η μαμά μου, στις αρχές του 2016, έμαθε ότι είμαι ομοφυλόφιλος, είχε πολύ άσχημη αντίδραση. Ήταν οι χειρότεροι δυο-τρείς μήνες της ζωής μου, γιατί δεν μπορούσε η οικογένειά μου να αποδεχτεί τη σεξουαλικότητά μου. Η οικογένειά μου, αντιμετώπιζε πολύ έντονα οικονομικά προβλήματα και εκείνο το διάστημα είχα βιώσει βίαια και από τον μεγάλο μου αδελφό. Για τον λόγο αυτό, ζήτησα από τον Λιγνάδη να μείνω στο σπίτι του. Έμεινα εκεί για είκοσι ημέρες».

Υπόθεση Λιγνάδη: Τηλεοπτική «σύγκρουση» Κούγια και Βλάχου με απειλές για μηνύσεις

«Ήθελε να κάνει σεξ κυρίως με ανήλικα»

Ο μάρτυρας προσέθεσε επίσης σχετικά με τον βιασμό που κατήγγειλε ότι υπέστη στην Επίδαυρο ότι «ο άλλος φίλος μου βρισκόταν στην βεράντα και δεν ξέρω τι του είπε ο Λιγνάδης. Εγώ στον φίλο μου, δεν το είχα πει γιατί ντρεπόμουν, που με είχε βιάσει ο Λιγνάδης. Βρήκα το θάρρος να το πω τώρα, γιατί θέλω να τιμωρηθεί για αυτό που μου έκανε. Μου πήρε πολύ χρόνο να το αποδεχτώ ότι μου συνέβη αυτό το γεγονός του βιασμού, γιατί δεν ήθελα να το αντιμετωπίσω, ήταν πολύ δύσκολο. Γι’ αυτό είμαι περήφανος με τον εαυτό μου που βρήκα το θάρρος να το αναφέρω έστω τώρα. Τέλος, θέλω να προσθέσω ότι μου ανέφερε διαρκώς, ότι έχει συνεχή πόθο να κάνει καθημερινά σεξ και με άντρες και με γυναίκες και κατά κύριο λόγο με ανήλικα. Τα περισσότερα από αυτά, ήταν αγόρια, τα οποία έρχονταν κυρίως στο σπίτι του στο Μεταξουργείο».

Στις 23 Φεβρουαρίου του 2020 ο μάρτυρας έδωσε συμπληρωματική κατάθεση όπου ανέφερε –έπειτα από επικοινωνία που είχε με τον φίλο του-, ότι ο βιασμός που καταγγέλλει ότι υπέστη από τον Λιγνάδη, έγινε στις 8 Αυγούστου του 2015 και όχι στις 9 Αυγούστου όπως αρχικά είχε πει.

Συμπλήρωσε μάλιστα πως «είχαμε πάει να παρακολουθήσουμε όχι παράσταση που σκηνοθετούσε εκείνος, αλλά κάποια άλλη παράσταση», συμπληρώνοντας πως έφτασαν στην Επίδαυρο στις 7 Αυγούστου και έφυγαν στις 10 Αυγούστου το πρωί. Συμπλήρωσε μάλιστα πως έχει στο κινητό του φωτογραφίες που έχει τραβήξει με τον Λιγνάδη. Η μια από αυτές φαίνεται ότι έχει τραβηχτεί στο σπίτι του Λιγνάδη, ενώ σε ακόμη δύο εικονίζεται ο κατηγορούμενος να κάθεται ημίγυμνος και ο μάρτυρας να στέκεται από πάνω του ακουμπώντας τον στο στήθος ενώ και οι δύο κοιτάζουν τον καθρέφτη που βρίσκεται απέναντί τους. Ο κατηγορούμενος φέρεται να έχει στείλει στον μάρτυρα ακόμη μια φωτογραφία του, όπου εικονίζεται ημίγυμνος».

Τι λέει το ένταλμα προφυλάκισης Λιγνάδη – «Υπότροπος και με εγκληματική ροπή»

Όπως αναφέρθηκε, για σοβαρές ενδείξεις ενοχής, αναφορικά με το αδίκημα του βιασμού κατά συρροή, κάνει λόγο το ένταλμα προφυλάκισης σε βάρος του κατηγορουμένου και προφυλακισθέντος, Δημήτρη Λιγνάδη με βάση την ομόφωνη απόφαση από την ανακρίτρια και τον εισαγγελέα τα ξημερώματα της Παρασκευής (26/02).

Όπως αναφέρει το «ethnos.gr», η ανακρίτρια, σημείωσε ότι από τον τρόπο τέλεσης των αδικημάτων – τα οποία περιγράφονται στο ένταλμα – «καταδεικνύεται η εμμονή, η επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά και η σταθερή εγκληματική ροπή του κατηγορουμένου στην τέλεση συναφών αδικημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας».

Η δικαστική λειτουργός, τόνισε με νόημα ότι όσα στοιχεία συλλέχθηκαν κατά την διάρκεια της προκαταρκτικής εξέτασης, είναι αδύνατο να κλονιστούν από τα στοιχεία που προσκόμισε ο κατηγορούμενος σκηνοθέτης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, στο έγγραφο γίνεται λόγος από τη δικαστική λειτουργό για:

  • συγκεκριμένη μεθοδολογία και συστηματική προσέγγιση των δύο ανηλίκων αιγυπτιακής καταγωγής
  • την εμμονή του στην καλλιέργεια των κατάλληλων συνθηκών σε ιδιωτικούς χώρους φυσικής του εξουσίασης
  • την δημιουργία αρχικά κλίματος εμπιστοσύνης, καθώς εκμεταλλευόταν αφενός την δική του κοινωνική αναγνώριση και επαγγελματική καταξίωση, αφετέρου την έλλειψη σταθερού οικογενειακού περιβάλλοντος και την εσωτερική επιθυμία των παθόντων για κοινωνική αναβάθμιση και ενασχόληση με τον χώρο του θεάματος, με απώτερο στόχο την τέλεση των ανωτέρω πράξεων, με άσκηση σωματικής βίας, ή περιαγωγής των παθόντων σε κατάσταση αναισθησίας.

Κρίνεται ότι εάν αφεθεί ελεύθερος, θα τελέσει νέα αδικήματα

Επίσης, σύμφωνα με τις αρχές, ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι ύποπτος τέλεσης παρόμοιων αδικημάτων, «γεγονός που συνάγεται από τα περιστατικά της προηγούμενης ζωής του, τα οποία αφορούν στην αδιάλειπτη επιθυμία του για ικανοποίηση με καθ’οιοδήποτε τρόπο της γενετήσιας ορμής του με ανήλικα, κυρίως άρρενα άτομα, αδιαφορώντας για το ενδεχόμενο προσβολής της ανθρώπινης αξιοπρέπειάς τους».

Πειστικές οι καταθέσεις των μαρτύρων

Η ανακρίτρια ανέφερε στο έγγραφο της προσωρινής κράτησης του σκηνοθέτη και ηθοποιού, ότι οι καταθέσεις των θυμάτων και των μαρτύρων κρίνονται πειστικές. Μάλιστα, είναι τέτοια η εγκληματική ροπή του χαρακτήρα του, που κρίνεται ότι δεν είναι επαρκής ο περιοριστικός όρος της ηλεκτρονικής επιτήρησης του (σ.σ. βραχιολάκι).

Γιατί απορρίφθηκε το «βραχιολάκι»

Όπως αναφέρθηκε, στον κατηγορούμενο σκηνοθέτη οι Αρχές «αρνήθηκαν» και τον κατ’ οίκον περιορισμό του με βραχιολάκι ηλεκτρονικής επιτήρησης, καθώς βάσει των στοιχείων και της αξιολόγησής τους, οδηγήθηκαν στην κρίση ότι «καταδεικνύεται η σαφής εξακολουθητική εγκληματική ροπή του χαρακτήρα και της προσωπικότητας του κατηγορούμενου, για τον λόγο δε αυτό, κρίνεται ότι δεν καθίσταται επαρκής η επιβολή σε αυτόν, του περιοριστικού όρου του κατ’ οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση, για την αποτροπή του από την τέλεση νέων αδικημάτων, η δε κρίση αυτή τελεί σε ανεξαρτησία από την εκ μέρους του υποβολή αντιστοίχου αιτήματος ή μη».

Έφτασε στις φυλακές Τρίπολης ο Δημήτρης Λιγνάδης

Όπως αναφέρθηκε, στις φυλακές Τρίπολης, έφθασε το απόγευμα της Παρασκευής (26/02) ο Δημήτρης Λιγνάδης, ο οποίος θα κρατηθεί, μετά τηναπόφασή για την προφυλάκισή του με ομόφωνη εισήγηση από ανακρίτρια και εισαγγελέα στις 02:00 τα ξημερώματα. 

Σύμφωνα με την «ΕΡΤ», παρελήφθη από τη ΓΑΔΑ όπου κρατείτο, από όχημα της Διεύθυνσης Μεταγωγών και μεταφέρθηκε στις φυλακές που διαθέτει ειδική πτέρυγα για περιπτώσεις κατηγορουμένων σχετικά με αυτά τα αδικήματα.

Σύμφωνα με το «arcadiaportal.gr», που δημοσίευσε και σχετικές εικόνες, ο Δημήτρης Λιγνάδης έφτασε στις φυλακές Τρίπολης περίπου στις 4 το απόγευμα. Στο σημείο βρίσκονταν ήδη δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ που κατέγραψαν τις εικόνες.

Η απόφαση για την προφυλάκισή του πάρθηκε μετά από μια μαραθώνια απολογία του που είχε διάρκεια τέσσερις ώρες, ενώ η όλη διαδικασία ολοκληρώθηκε στις 2 τα ξημερώματα, ενώπιον της 19ης ανακρίτριας της Αθήνας για το αδίκημα του βιασμού κατά συρροή δύο ανηλίκων.

Ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου κρίθηκε προφυλακιστέος μετά την απολογία του, καθώς οι λειτουργοί της δικαιοσύνης δε πείστηκαν από τους ισχυρισμούς του ότι είναι αθώος και δεν έχει διαπράξει τους δύο βιασμούς για τους οποίους κατηγορείται.

Σημειώνεται ότι το κατάστημα κράτησης της Τρίπολης, όπως και των Γρεβενών, διαθέτει ειδική πτέρυγα για όσους κατηγορούνται για αδικήματα κατά της γενετήσιας αξιοπρέπειας.

«Ήταν μία πολύ δύσκολη διαδικασία. Θα προσφύγουμε κατά της διάταξης της ανακρίτριας για την προσωρινή κράτηση. Είναι μία δικογραφία χωρίς στοιχεία, μία δικογραφία που αν δεν ήταν (ο) Λιγνάδης θα ήταν με συνοπτικές διαδικασίες ελεύθερος», δήλωσε ο συνήγορός του Αλέξης Κούγιας, αφήνοντας και αιχμές για την προφυλάκισή του.  

Υπενθυμίζεται ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης στο πολυσέλιδο απολογητικό υπόμνημα που κατέθεσε στην αρμόδια ανακρίτρια, δηλώνοντας «αθώος», κάνει λόγο για «απολύτως ψευδείς και κατασκευασμένες» μηνύσεις και μαρτυρικές καταθέσεις σε βάρος του.

Πριν από την απολογία του Δημήτρη Λιγνάδη στην ανακρίτρια είχε προηγηθεί ένα θρίλερ μετά την αίτηση ακυρότητας της προδικασίας, η οποία κατατέθηκε από την υπεράσπιση του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου

Πηγή: documentonews.gr

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...