Υπόθεση κατασκοπείας: Πώς δρούσε ο «ήσυχος και λιγομίλητος» μάγειρας στο Καστελόριζο (video)

Με αγωνία παρακολουθούν στο Καστελόριζο τις εξελίξεις γύρω από την πολύκροτη – όπως εξελίσσεται – υπόθεση με τους δύο έλληνες μουσουλμάνους που κατηγορούνται για κατασκοπεία.

Παρ΄ότι, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στην εφημερίδα «Δημοκρατική, κάτοικος του νησιού «δεν πέσαμε από τα σύννεφα, είμαστε υποψιασμένοι με όσα συμβαίνουν», η είδηση ότι ο απόμακρος και λιγομίλητος -όπως τον χαρακτηρίζουν- «μάγειρας» του πλοίου της γραμμής λειτουργούσε ως κατάσκοπος εις βάρος του νησιού και της χώρας μας, προκάλεσε έντονο προβληματισμό αλλά και θυμό.

Απέφευγε τους ντόπιους

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της «Δημοκρατικής», όταν το πλοίο της γραμμής κάθε Τρίτη και Τετάρτη διανυκτέρευε στο Καστελόριζο, ο μάγειρας κυκλοφορούσε στο νησί, συνήθως μόνος του και οι κουβέντες του ήταν πάντα μετρημένες. Λιγομίλητος και απόμακρος, μετρούσε τα λόγια του με τους κατοίκους αλλά και με τους σερβιτόρους ή τους ιδιοκτήτες των μαγαζιών που γνωρίζονται με τα μέλη του πληρώματος, με τα μικρά τους ονόματα.

Επινε τον καφέ του ή έτρωγε το φαγητό του μόνος του, απέφευγε τις παρέες και πολλές φορές τα άλλα μέλη του πληρώματος και προτιμούσε να κινείται μόνος του στο νησί, όπου είχε αρκετό χρόνο στη διάθεσή του για να συλλέξει πληροφορίες στρατηγικού χαρακτήρα και να φωτογραφίσει οχυρά ή ο,τι άλλο θα φαινόταν χρήσιμο σε εκείνους που έδινε αναφορά για τις στρατιωτικές κινήσεις στο Καστελόριζο.

Το πλοίο κάθε Τρίτη και Τετάρτη φτάνει στο νησί στις 20.00 και αποπλέει την επόμενη ημέρα στις 06.00. Χρόνος άπλετος ειδικά το καλοκαίρι που νυχτώνει πολύ αργότερα από τις 20.00 για να καταφέρει ο 54χρονος μάγειρας του πλοίου, να φέρει εις πέρας την αποστολή του πολύ εύκολα και χωρίς ιδιαίτερο κόπο, αφού το νησί είναι μικρό και τα σημεία που τον ενδιέφεραν να φωτογραφίσει είναι πολύ εύκολα προσβάσιμα σε έναν περιπατητή.

Αυτό που έκανε εντύπωση στους κατοίκους και σχολιάστηκε, όπως μεταφέρθηκε στη «δημοκρατική» είναι η απόμακρη στάση του, σε ένα νησί που ιδίως μετά την τουριστική περίοδο, είναι λίγοι οι άνθρωποι που κυκλοφορούν και προτιμούν να περνά η ώρα τους ανά παρέες στα λίγα μαγαζιά του νησιού.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Μεγίστης κ. Στράτο Αμύγδαλο, που μίλησε στη «δημοκρατική», η πληροφορία έπεσε σαν «βόμβα» στο νησί όταν δημοσιοποιήθηκε από την «δημοκρατική» και ξεκίνησε ένα γαϊτανάκι τηλεφωνημάτων και ερωτήσεων μέχρι να γίνει αντιληπτό ποιος ήταν τελικά ο «μάγειρας» που λειτουργούσε ως κατάσκοπος, αφού τα μέλη των πληρωμάτων των πλοίων είναι γνωστά στο νησί και με πολλά από αυτά έχουν αναπτυχθεί φιλικές σχέσεις μεταξύ των κατοίκων.

«Δεν είχαμε ιδέα»

«Για την υπόθεση αυτή, ενημερωθήκαμε από την “δημοκρατική”, δεν είχαμε ιδέα ότι μπορεί να συνέβαινε κάτι τέτοιο. Για να είμαι ειλικρινής, αισθανόμαστε εδώ στο νησί μια ικανοποίηση, γιατί επιβεβαιώθηκε η αίσθηση που έχουμε ότι υπάρχει προστασία και ασφάλεια.

Οι υπηρεσίες, αποδείχθηκε για άλλη μια φορά ότι κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους κι επέδειξαν αντανακλαστικά σε μια περίοδο πολύ κρίσιμη όχι μόνο για το νησί μας. Όπως έγραψε η εφημερίδα σας, τον παρακολουθούσαν ήδη από τον Αύγουστο που σημαίνει ότι όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι σε απόλυτη ετοιμότητα, με οξυμένα αντανακλαστικά και με εικόνα για το τι μπορεί να συμβαίνει όχι μόνο εις βάρος του νησιού μας αλλά εις βάρος της πατρίδας μας, ανά πάσα στιγμή.

Αυτό για εμάς είναι το σημαντικό συμπέρασμα που βγαίνει από αυτή την πολύ περίεργη υπόθεση και βεβαίως περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί κι αν εμπλέκονται κι άλλοι», δηλώνει στη «δ» ο αντιδήμαρχος, ο οποίος ανέφερε ότι ο ίδιος δεν έτυχε να συνομιλήσει ποτέ με τον 54χρονο ωστόσο ήταν μια γνώριμη φυσιογνωμία στο νησί λόγω των διανυκτερεύσεων του πλοίου, σημειώνοντας ότι οι επαφές του με τους κατοίκους ήταν σχεδόν ανύπαρκτες.

Περαιτέρω, ο κ. Στράτος Αμύγδαλος, ανέφερε ότι όλοι κάτοικοι του νησιού, είναι εξαιρετικά φειδωλοί ακόμα και σε φαινομενικά «αθώες» ερωτήσεις επισκεπτών που μπορεί να αφορούν στην ασφάλεια του νησιού ή πληροφορίες για τα φυλάκια, το στρατό κλπ. Όπως λέει, ποτέ δεν δίνονται απαντήσεις σε τέτοιου είδους ερωτήσεις ούτε και σχετικές πληροφορίες όταν υποβάλλονται από επισκέπτες, καθώς κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τις προθέσεις τους γι αυτό και υπάρχει αυτός ο «άγραφος νόμος» εδώ και χρόνια μεταξύ των κατοίκων, που τηρείται ευλαβικά και απαρέγκλιτα.

«Στις δήθεν αθώες ερωτησούλες, επισκεπτών που έρχονται στο νησί μας, δεν απαντάμε… Δεν δίνουμε πληροφορίες που να αφορούν το στρατό μας ακόμα κι αν πρόκειται για συζήτηση στο πλαίσιο μιας παρέας. Είμαστε υποψιασμένοι και επιφυλακτικοί…», λέει χαρακτηριστικά.

Άνοιξε νέος κύκλος ερευνών

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται από χθες ένας νέος κύκλος ερευνών γύρω από την δράση του 35χρονου υπαλλήλου του τουρκικού προξενείου στην Ρόδο και του 54χρονου μάγειρα του πλοίου «Ε/Γ Ο/Γ ΣΤΑΥΡΟΣ» της εταιρείας ΣΑΟΣ που διενεργεί δρομολόγιο στην άγονη γραμμή Ρόδος – Καστελόριζο, ο οποίος και στρατολογήθηκε για να κατασκοπεύει.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατικής», εν αναμονή της υποβολής των έγγραφων εξηγήσεων του 35χρονου την Παρασκευή (εκπνέει τότε η πενθήμερη προθεσμία που έλαβε) και προ της υποβολής της δικογραφίας για αξιολόγηση ενώπιον της Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Ρόδου για τα περαιτέρω, χθες το πρωί ξεκίνησε η διαδικασία ελέγχου των τεσσάρων ηλεκτρονικών υπολογιστών, οκτώ κινητών (δεν είναι όλα λειτουργικά) και δύο σκληρών δίσκων, που κατασχέθηκαν από την οικία του 35χρονου αλλά και των δύο κινητών τηλεφώνων που κατασχέθηκαν από τον 54χρονο.

Ο έλεγχός τους θα γίνει ειδικότερα από την Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, που θα διενεργήσει ταυτόχρονα έρευνες σε όλους τους λογαριασμούς των social media που χρησιμοποιούν αμφότεροι όσο και σε λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και εφαρμογές τηλεπικοινωνιών όπως viber, what’s up κλπ.

Εχει επίσης κινηθεί η διαδικασία πλήρους ελέγχου των τηλεφωνικών τους συνδιαλέξεων με την άρση κινητών και σταθερών τηλεφώνων καθώς και τον εντοπισμό του στίγματος αυτών στις μεταξύ τους συνομιλίες αλλά και αλλού και την καταγραφή των μηνυμάτων sms και mms.

Η όλη έρευνα της υπόθεσης έγινε σε στενή συνεργασία με την Ε.Υ.Π..Στο μεταξύ υπήρξαν επικριτικά σχόλια και δημοσιεύσεις εις βάρος των αρχών για το ό,τι οι δύο εμπλεκόμενοι στην υπόθεση κατασκοπείας, αφέθηκαν ελεύθεροι.

Σημειώνεται ωστόσο ότι δεν συνελήφθησαν στο πλαίσιο αυτοφώρου αδικήματος αλλά προσήχθησαν. Εξηγήσεις έχει δώσει μόνο ο 54χρονος, που παραιτήθηκε του δικαιώματός του για την παρουσία δικηγόρου, ενώ ο 35χρονος έλαβε, όπως προβλέπει η δικονομία, προθεσμία. Η δικογραφία εις βάρος τους, δεν έχει περαιωθεί και δεν έχει υποβληθεί στην Εισαγγελία ακόμη για την άσκηση δίωξης.

Δεν υφίσταται δηλαδή δικονομικά δυνατότητα για την κράτησή τους, αν και τους αποδίδονται οι κατηγορίες της παράβασης του άρθρου 148 Π.Κ. (κατασκοπεία) και του Α.Ν. 376/1936 (περί μέτρων ασφαλείας οχυρών θέσεων) κατά συναυτουργία.

Πηγή: dimokratiki.gr

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...