
Συνεχίζεται το θρίλερ με την υπόθεση κατασκοπείας στη Ρόδο καθώς η Άγκυρα καταδίκασε τη σύλληψη του 35χρονου γραμματέα του τουρκικού προξενείου στο νησί, ο οποίος κατηγορείται για κατασκοπεία μαζί με τον μάγειρα πλοίου που εκτελούσε το δρομολόγιο Ρόδος – Καστελόριζο.
Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείου Εξωτερικών κατηγορεί την Αθήνα για παραβίαση των διεθνών συμβάσεων.
«Η Σύμβαση της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις παραβιάσθηκε από την Ελλάδα», αναφέρεται συγκεκριμένα.
«Ανησυχούμε για τα δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου που βάζουν στο στόχαστρο τον υπάλληλό μας, την οικογένειά του και το προσωπικό των αποστολών μας στην Ελλάδα», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση.
Υπενθυμίζεται ότι ο 35χρονος συνελήφθη το πρωί της Παρασκευής από αστυνομικούς της Υποδιέθυνσης Ασφαλείας Ρόδου, ενώ αργότερα συνελήφθη στη Ροδόπη από άνδρες της Ασφάλειας Κομοτηνής και ο 52χρονος μάγειρας.
Ο δεύτερος κατηγορούμενος στην υπόθεση κατασκοπείας στη Ρόδο μετά την απόλυσή του από το πλοίο στο οποίο εργαζόταν είχε μεταβεί στην Κομοτηνή.
Σύμφωνα με το σημερινό ρεπορτάζ της ροδιακής εφημερίδας «Δημοκρατική», στην Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου υπεβλήθη η δικογραφία που σχηματίστηκε εις βάρος ενός 52χρονου μάγειρα, πρώην ναυτικού στο «Ε/Γ-Ο/Γ ΣΤΑΥΡΟΣ» της εταιρείας ΣΑΟΣ και του 35χρονου γραμματέα του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο, για κατασκοπεία και συγκεκριμένα για παράβαση του άρθρου 148 Π.Κ. (κατασκοπεία) και του Α.Ν. 376/1936 (περί μέτρων ασφαλείας οχυρών θέσεων) κατά συναυτουργία.
Η υπόθεση
Όπως έχει γνωστό από τον Αύγουστο μέχρι και τις αρχές Νοεμβρίου, ο 56χρονος ναυτικός τροφοδοτούσε τον 35χρονο γραμματέα του τουρκικού προξενείου με πληροφορίες και οπτικοακουστικό υλικό από τις κινήσεις των Ελληνικών Δυνάμεων στο Καστελόριζο.
Στο μεταξύ, δημοσιεύματα αναφέρουν ότι έχει ξεκινήσει νέα έρευνα για να διαπιστωθεί αν ο 52χρονος και ο 35χρονος, κατέγραφαν τις δραστηριότητες αλλά και τις εγκαταστάσεις των Ενόπλων Δυνάμεων στην Κω και στη Νίσυρο.
Στην κατοχή τους φέρεται μάλιστα να βρέθηκαν περισσότερες από 2.500 φωτογραφίες ελληνικών στόχων, ονόματα και αριθμοί πλοίων αλλά και στιγμιότυπα υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού κατά τον ελλιμενισμό τους στο λιμάνι της Ρόδου.
Σύμφωνα με επιτελείς του Πενταγώνου, η δράση των δύο κατασκόπων αξιολογείται ως ιδιαίτερα σημαντική και αυτό παρά την εντύπωση που επιδιώκουν να δημιουργήσουν, ενδεχομένως αθέλητα, ορισμένοι ότι οι πληροφορίες που παρείχαν προς την τουρκική ΜΙΤ ήταν χαμηλού επιπέδου.
Ο 52χρονος έχει ομολογήσει μεταξύ άλλων ότι ο 35χρονος τον στρατολόγησε και ότι του έστελνε μηνύματα μέσω της εφαρμογής «what’s up».
Ο ίδιος του απαντούσε είτε με τηλεφωνικές κλήσεις είτε μέσω της εφαρμογής ενώ του έδωσε πληροφορίες για τις κινήσεις του ελληνικού στρατού τον Οκτώβριο του 2020 δύο φορές ενώ το Νοέμβριο υπήρξε, όπως ισχυρίστηκε, ρήξη στις σχέσεις τους διότι αντιλήφθηκε ότι ήταν επικίνδυνος.
Φέρεται ο 35χρονος να του απέστειλε μάλιστα με μήνυμα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας ενώ προσπαθούσε να επικοινωνήσει μαζί του και δεν απαντούσε στις κλήσεις του.
Μάλιστα, όπως ισχυρίζεται ο 52χρονος, επεδίωκε να τον πείσει να στρατολογήσει κι άλλα πρόσωπα με παρεμφερή καθήκοντα σε πλοία της γραμμής.
Με πληροφορίες από dimokratiki.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή: altsantiri.gr