Υπόθεση Folli Follie: Στο αρχείο η μήνυση επενδυτών κατά πρώην μελών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Αρχειοθετήθηκε η μήνυση 19 επενδυτών της Folli Follie κατά του πρώην προέδρου και δύο μελών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, για ελλιπή έλεγχο των ισολογισμών της εταιρίας έως το 2015, καθώς δεν προέκυψαν ποινικές ευθύνες σε βάρος τους για το θέμα αυτό.

Υπενθυμίζεται ότι η μήνυση των επενδυτών σε βάρος του πρώην προέδρου Χαράλαμπου Γκότση και δύο μελών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αφορούσε τον, σύμφωνα με τους μηνυτές, μη ολοκληρωμένο έλεγχο της Επιτροπής στα οικονομικά της Folli Follie μετά από ανώνυμη καταγγελία που είχε γίνει στην εποπτική αρχή το 2015. Οι μηνυτές καταλόγιζαν επιπλέον στον κ. Γκότση καθυστέρηση στην απόφαση αναστολής διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρίας.

Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Σπύρος Παππάς που διενήργησε την προκαταρκτική εξέταση, κατέληξε στο συμπέρασμα πως η υπόθεση πρέπει να αρχειοθετηθεί ελλείψει στοιχείων σε βάρος των μηνυομένων.

Κατά της απόφασης του κ. Παππά προσέφυγαν στην Εισαγγελία Εφετών οι μηνυτές αιτούμενοι να μην τεθεί στο αρχείο η υπόθεση, ωστόσο ο αρμόδιος Εισαγγελέας Εφετών συντάχθηκε με το σκεπτικό του κ. Παππά και επικύρωσε τη διάταξη αρχειοθέτησης.

Τι έδειξε η έρευνα

Από τα στοιχεία που συνέλεξε ο κ. Παππάς, φαίνεται να μην προέκυψαν ευθύνες σκόπιμης αδράνειας στον έλεγχο της ανώνυμης καταγγελίας που έφτασε στην Επιτροπή το 2015 για τη Folli Follie και ζητούσε έρευνα για καταχωρίσεις ψευδών δαπανών και στοιχείων στους ισολογισμούς προηγούμενων οικονομικών χρήσεων της εταιρείας.

Αντίθετα, σύμφωνα με τα στοιχεία του εισαγγελικού λειτουργού, η καταγγελία ερευνήθηκε και επιβλήθηκαν κάποια πρόστιμα χωρίς ωστόσο να προχωρήσει η έρευνα σε βάθος καθώς εκείνη την περίοδο δεν υπήρχαν άλλα σοβαρά στοιχεία σε βάρος της εταιρείας. Στη διάταξη αρχειοθέτησης της υπόθεσης ο εισαγγελικός λειτουργός φαίνεται να επισημαίνει πως ο Ορκωτός Λογιστής της Folli Follie, ο οποίος βάσει νομοθεσίας έχει αυξημένη αρμοδιότητα για διενέργεια ελέγχων, δεν είχε προσκομίσει κανένα επιβαρυντικό στοιχείο στην έρευνα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Να σημειωθεί ότι στοιχεία για εκτεταμένες και σε βάθος χρόνου παραποιήσεις των οικονομικών του Ομίλου, με κέντρο την Ασία ,ήρθαν στο φως της δημοσιότητας μετά τον Μάιο του 2018 με αφορμή την έκθεση του αμερικανικού fund Quintessential Capital Management (QCM) που με στοιχεία αμφισβητούσε την εμφανιζόμενη οικονομική ευρωστία της Folli Follie.

Ο κ. Παππάς έκρινε επίσης πως ούτε για το σκέλος της μήνυσης που αφορούσε καθυστέρηση στην απόφαση αναστολής διαπραγμάτευσης προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις για καταλογισμό ποινικής ευθύνης σε βάρος του τότε προέδρου της Επιτροπής.

(ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...