ΥΠΕΞ για Τουρκία: Το «καρότο και το μαστίγιο» να είναι πάντα στο τραπέζι των συζητήσεων

Η έκθεση της Κομισιόν για την Τουρκία θα πρέπει να έχει μια διττή προσέγγιση, με το «καρότο και το μαστίγιο να είναι πάντα στο τραπέζι», τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών. Τη στιγμή που αναμένεται την Παρασκευή (19/03) τηλεδιάσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τους ηγέτες της ΕΕ, εν όψει της της προσεχούς ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής (οι επαφές είχαν ξεκινήσει πριν από περίπου μία εβδομάδα).

«Αναμένουμε την έκθεση του Ύπατου Εκπροσώπου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία, η οποία λογικά θα σταλεί στα κράτη-μέλη εντός των επόμενων ημερών. Η θέση μας είναι η διττή προσέγγιση: από τη μία είμαστε ανοιχτοί στο ενδεχόμενο να εξετάσουμε τα σημεία μιας θετικής ατζέντας με την Τουρκία, αλλά υπό έναν απαράβατο αυστηρό όρο, η Τουρκία να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει», τόνισε.

Για παράδειγμα, ανέφερε ο κ. Παπαϊωάννου, για την τελωνειακή ένωση, που η Άγκυρα επιθυμεί, ο απαράβατος όρος είναι να υπάρξει πλήρης και σωστή εφαρμογή της τρέχουσας τελωνειακής ένωσης από την Τουρκία. Αντιστοίχως, σε ό,τι αφορά τη συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας στο μεταναστευτικό, αυτή προϋποθέτει τη συμμόρφωση της Τουρκίας με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει.

«Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι οποιαδήποτε περαιτέρω χρηματοδότηση για σύρους πρόσφυγες δε θα πρέπει να αφορά μόνο την Τουρκία, αλλά και άλλες χώρες της περιοχής που φιλοξενούν Σύρους, όπως τον Λίβανο και την Ιορδανία», σημείωσε.

«Από την άλλη, θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχει πάντα η προοπτική λήψης μέτρων, εφόσον η Τουρκία προβεί σε παραβατική συμπεριφορά. Το καρότο και το μαστίγιο να είναι πάντα στο τραπέζι» είπε, συμπληρώνοντας πως η συζήτηση για την Τουρκία δε σταματά εδώ, αλλά συνεχίζεται στο διηνεκές.

Υπενθυμίζεται ότι στις 11 Μαρτίου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ συγκάλεσε άτυπη τηλεδιάσκεψη με ομάδα ηγετών, στο πλαίσιο της προπαρασκευής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25ης και 26ης Μαρτίου 2021. Συμμετείχε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και στο… τραπέζι έπεσε, φυσικά και η Τουρκία. Έτσι, φάνηκαν ξανά και τα «μπλοκ» που υπάρχουν.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός και οι ευρωπαίοι ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για την Τουρκία και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο σε συνέχεια των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Δεκεμβρίου και ενόψει της επόμενης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 25-26 Μαρτίου.

«Σε καλό κλίμα οι διερευνητικές επαφές, δεν είναι διαπραγμάτευση»

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε ότι οι διερευνητικές επαφές πραγματοποιήθηκαν «σε καλό κλίμα». Την Τετάρτη (17/03) πραγματοποιήθηκαν οι πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες γίνονται σε ανώτατο υπηρεσιακό επίπεδο.

«Ξαναπιάσαμε το νήμα μετά από 14 μήνες, καθώς η τελευταία φορά που είχαν λάβει χώρα ήταν τον Ιανουάριο του 2020. Αυτό από μόνο του είναι ένα θετικό στοιχείο», επισήμανε.

Όπως ανέφερε, έγινε μια αποτίμηση μεταξύ των επαφών των δύο πλευρών, ενώ ο διάλογος συμπεριέλαβε διμερή θέματα, τα οποία μπορεί να είναι η οικονομική συνεργασία, καθώς και οι περιφερειακές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τα Βαλκάνια, τις σχέσεις μεταξύ ΕΕ – Τουρκίας.

«Κάθε πλευρά έχει τις απόψεις της, είναι ανταλλαγή απόψεων, όχι διαπραγμάτευση. Οι θέσεις μας είναι γνωστές και σταθερές», πρόσθεσε.

Αναφορικά με την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Άγκυρα, ο κ. Παπαϊωάννου ανέφερε ότι «στην παρούσα συγκυρία έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες συνθήκες για να προγραμματίσουμε αυτή τη συνάντηση. Ευελπιστούμε ότι αυτό το κλίμα θα διαρκέσει» είπε.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο συνάντησης μεταξύ του πρωθυπουργού με τον τούρκο Πρόεδρο, το ενδεχόμενο της οποίας ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών υπογράμμισε πως «πηγαίνουμε βήμα – βήμα, αυτή τη στιγμή αυτό που υπάρχει στο τραπέζι είναι η συνάντηση των δύο υπουργών. Είναι νωρίς ακόμα», ξεκαθάρισε.

Τέλος, σχετικά με τη ρηματική διακοίνωση της Άγκυρας, ο κ. Παπαϊωάννου σημείωσε πως «η απάντηση θα δοθεί δια της διπλωματικής οδού».

Την Παρασκευή (19/03) συγκαλείται το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, παρουσία και του υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου. Στην ατζέντα του ΕΣΕΠ βρίσκονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...