«Ξηλώνουν» τον νόμο Παππά: Με fast track διαδικασίες οι απολύσεις δημοσιογράφων

Με fast track διαδικασίες η κυβέρνηση μαζί με τους καναλάρχες έρχονται να «ξηλώσουν» τον νόμο Παππά και να εφαρμόσουν τον νέο νόμο Πέτσα… Μεταξύ άλλων, όπως είχε γίνει γνωστό, ο νέος νόμος προβλέπει την υποχρεωτική μείωση των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης στα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας από 400 σε 280, ενώ οι άλλοι 120 θα μπορούν να είναι μερικής απασχόλησης ή να προσμετρώνται από άλλες εταιρείες.

Η εφαρμογή αυτής της απόφασης ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων τόσο στα κόμματα της αντιπολίτευσης όσο, πρωτίστως, στους εργαζομένους, με την ΕΣΗΕΑ να προχωράει ήδη σε απεργία σε ιδωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, ΕΡΤ και ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Εκπρόσωποι καναλιών ΕΣΗΕΑ: Θα αντισταθούμε σθεναρά

Άμεση ήταν η αντίδραση των εκπροσώπων των δημοσιογράφων στο Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ των έξι τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας, οι οποίοι αποφάσισαν ομόφωνα πως «θα αντισταθούμε σθεναρά έναντι όλων αυτών των ενεργειών που κλονίζουν την ουσία της έγκυρης και ακέραιης ενημέρωσης των πολιτών που μέσα από το λειτούργημά μας υπηρετούμε».

Αναλυτικά η απόφαση:

«Με την κατάθεση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης προς διαβούλευση, που αφαιρεί ως προϋπόθεση για τους ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών τον ελάχιστο αριθμό εργαζομένων με συγκεκριμένη μορφή σχέσης εργασίας, προκειμένου να λάβουν άδεια λειτουργίας πανελλαδικής εμβέλειας, κλονίζεται συθέμελα η ίδια η ουσία του επαγγέλματός μας, που, παρά τις προσπάθειες ορισμένων να υποβιβάσουν τη σημασία του, είναι και θα παραμείνει ιερό και επιβεβλημένο λειτούργημα.

Οι δημοσιογράφοι των έξι τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας και οι εκπρόσωποί τους αποφασίσαμε ομόφωνα ότι θα αντισταθούμε σθεναρά έναντι όλων αυτών των ενεργειών που κλονίζουν την ουσία της έγκυρης και ακέραιης ενημέρωσης των πολιτών που μέσα από το λειτούργημά μας υπηρετούμε.

Για τον λόγο αυτό, ενωμένοι αποφασίσαμε να δράσουμε άμεσα και δυναμικά μέσα από επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις, απαιτώντας την άμεση απόσυρση του άρθρου 41 του νομοσχεδίου της κυβέρνησης».

Η ΕΣΗΕΑ ανακοίνωσή της τη Δευτέρα (07/12) δηλώνει στο πλευρό των εργαζομένων και χαρακτηρίζει «οδοστρωτήρα» το νομοσχέδιο του κ. Πέτσα, «το οποίο πλήττει βάναυσα τα εργασιακά, ασφαλιστικά και επαγγελματικά δικαιώματα των δημοσιογράφων και όλων των εργαζομένων στα τηλεοπτικά κανάλια».

Μάριος Κάτσης, τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Ο βουλευτής και τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Μάριος Κάτσης, ανέφερε: «Η τελευταία προσπάθεια του κ. Πέτσα είναι να ξηλώσει ουσιαστικά τις προστατευτικές για τους εργαζομένους διατάξεις του πολυσυζητημένου ν. 4339/2015 για τον ελάχιστο αριθμό των 400 εργαζομένων πλήρους απασχόλησης ανά κανάλι.

Πλέον θα συνυπολογίζονται ελαστικές σχέσεις εργασίας αλλά και εργαζόμενοι άλλων επιχειρήσεων στον ίδιο όμιλο, που σημαίνει συρρίκνωση, απολύσεις και λιγότερες και κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας. Ταυτόχρονα απαλλάσσει τα κανάλια από την καταβολή της δόσης 3,5 εκατ. ευρώ για την κατοχή άδειας, χωρίς αυτό να συνδέεται με ρήτρα απαγόρευσης απολύσεων. Παράλληλα, απελευθερώνει τις αμοιβές στα διευθυντικά στελέχη στα δημόσια ΜΜΕ, δηλαδή σε ΕΡΤ και ΑΠΕ-ΜΠΕ, δημιουργώντας εργαζόμενους δύο ταχυτήτων, ενώ αμνηστεύει τις παραβάσεις ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας. Οι εργαζόμενοι στα κανάλια δικαίως ξεσηκώθηκαν και απειλούν με απεργίες.

Είναι λοιπόν σαφές ότι το κρίσιμο επίδικο για τον κ. Πέτσα και την κυβέρνηση της ΝΔ είναι η εξαγορά πολιτικής στήριξης, η μονοφωνία στην ενημέρωση και η φίμωση των δημοσιογράφων, μέσω του μαστιγίου των απολύσεων και του καρότου με τα δωράκια στην εργοδοσία. Αυτό είναι απαράδεκτο, αντιεργατικό και επικίνδυνο για τη δημοκρατία στη χώρα.

Ουδέποτε η στήριξη των επιχειρήσεων στον χώρο τον ΜΜΕ ‒όπως και των υπολοίπων από την πανδημία πληττομένων επιχειρήσεων‒ συνδέθηκε με την προστασία των θέσεων εργασίας, τον αριθμό των εργαζομένων και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων εντός ενός συνολικού σχεδίου που θα ήταν κοινώς αποδεκτό. Αυτό φαίνεται άλλωστε από τις λίστες Πέτσα 1&2, χωρίς κανόνες για τη διαφημιστική δαπάνη του Δημοσίου, χωρίς αντικειμενικά κριτήρια, αλλά με πελατειακά κριτήρια που στόχο είχαν τη χειραγώγηση.

Εμείς θέλουμε την οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων των ΜΜΕ με διαφάνεια, ώστε να συνεχίσουν να υπάρχουν, όμως με τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, την προστασία των εργαζομένων, με κίνητρα για την παραγωγή ποιοτικού προγράμματος περιεχομένου και σαφείς κανόνες πλουραλισμού.

Οι επικείμενες λοιπόν απολύσεις στα ΜΜΕ και η κακή ποιότητα της ενημέρωσης που απολαμβάνουν οι πολίτες έχουν τις υπογραφές του κ. Πέτσα και του κ. Μητσοτάκη».

Στέργιος Καλπάκης, αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Στέργιος Καλπάκης, τόνισε πως «η απόπειρα χειραγώγησης των ΜΜΕ από την κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζεται. Την ώρα που το ΕΣΥ και η κοινωνία στενάζουν υπό το βάρος της πανδημίας και απαιτούν ουσιαστική ενίσχυση, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη επιλέγει να ενισχύσει πλουσιοπάροχα ακόμη μία φορά τους καναλάρχες.

Δεν έφταναν τα εκατομμύρια της λίστας Πέτσα, τώρα προωθεί ακόμη πιο άγριες μορφές ευέλικτης εργασίας, μείωση του αριθμού των εργαζομένων στα ΜΜΕ και μαζικές απολύσεις. Ο καθείς και οι προτεραιότητές του».

Ζέφη Δημαδάμα, αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου Κινήματος Αλλαγής

«Το νομοσχέδιο για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης μελετάται με πολλή προσοχή από το Κίνημα Αλλαγής και άμεσα θα υπάρξει ολοκληρωμένη τοποθέτηση. Υπογραμμίζουμε ωστόσο ότι ήδη εντοπίζονται σοβαρά προβλήματα σε σχέση με τις εργασιακές συνθήκες των δημοσιογράφων σε μια τόσο δύσκολη εποχή, χωρίς ουσιαστικά κανέναν διάλογο.

Το Κίνημα Αλλαγής θα βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων, προασπίζοντας τα εργασιακά, ασφαλιστικά και επαγγελματικά δικαιώματα των δημοσιογράφων και όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ», δήλωσε η Ζέφη Δημαδάμα, αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου Κινήματος Αλλαγής.

Τι λένε η κυβέρνηση και ο Στέλιος Πέτσας

«Mουχλιασμένη και ιδεοληπτική» χαρακτήρισε την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για το σχέδιο νόμου για τα ΜΜΕ και τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε επικοινωνία που είχε με τον Μάκη Θεοδώση, ξεκαθαρίζοντας πως «δεν θα γίνει καμιά μείωση στον αριθμό των εργαζομένων που θα απασχολούνται στα κανάλια».

Επέμεινε στην άποψη ότι με αυτό ενσωματώνεται στην εθνική έννομη τάξη η οδηγία 2018/1808 για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων και ρυθμίζονται θέματα που αφορούν τα μέσα ενημέρωσης, το πλαίσιο που διέπει τη διαφήμιση στα ΜΜΕ καθώς και το ΕΣΡ, την ΕΡΤ και το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε πως λύνονται χρόνια προβλήματα με την ενσωμάτωση της οδηγίας:

α) απαγορεύεται η υποκίνηση, μέσω υπηρεσιών οπτικοακουστικών μέσων, σε βία ή μίσος κατά κοινωνικών ομάδων και σε τέλεση τρομοκρατικών εγκλημάτων,

β) αυξάνεται η προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία στις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων με την ενίσχυση των εργαλείων (νοηματική, υποτιτλισμός κ.ά.) και τη θέσπιση διαδικασιών λογοδοσίας των παρόχων,

γ) ενισχύεται η προστασία της σωματικής, ψυχικής και ηθικής ανάπτυξης των ανηλίκων από ακατάλληλο περιεχόμενο (όροι και προϋποθέσεις στη σήμανση και παρουσίαση προγραμμάτων κ.ά.),

δ) ενισχύεται η εθνική και ευρωπαϊκή παραγωγή οπτικοακουστικών έργων,

ε) θεσπίζονται για πρώτη φορά κανόνες για τις πλατφόρμες διαμοιρασμού βίντεο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως προς το περιεχόμενο: νομοθετείται για πρώτη φορά η υποχρέωσή τους για προστασία των ανηλίκων και για αποτροπή μέσω των υπηρεσιών αυτών υποκίνησης σε βία ή μίσος ή τέλεση τρομοκρατικού εγκλήματος, παιδικής πορνογραφίας, ξενοφοβίας και ρατσισμού,

στ) ενθαρρύνεται η θέσπιση εθνικών κωδίκων δεοντολογίας, με στόχο την περαιτέρω προστασία των καταναλωτών, και ιδίως των ανηλίκων, αλλά και της δημόσιας υγείας,

ζ) ενισχύεται ο ρόλος του ΕΣΡ.

Η αντιπολίτευση κωφεύει

«Είναι προφανές λοιπόν ότι πρόκειται για πλέγμα διατάξεων που βελτιώνει σημαντικά και εκσυγχρονίζει το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας. Όμως, σαν να είναι κάτι ασήμαντο ή αόρατο, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν βρήκε να πει ούτε λέξη για όλα αυτά. Δεν τους απασχολεί, φαίνεται, ούτε η ενίσχυση της προσβασιμότητας των ΑμεΑ στην ενημέρωση ούτε η προστασία των ανηλίκων ούτε η καταπολέμηση του ρατσισμού και του μίσους ούτε η προώθηση των εγχώριων οπτικοακουστικών παραγωγών που θα φέρνουν επενδύσεις, δουλειές και ανάπτυξη στη χώρα μας», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Επιπλέον σημείωσε πως ρυθμίζονται θέματα αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης που αφορούν ρυθμίσεις για τη ραδιοτηλεοπτική αγορά, για παρόχους περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης, για παρόχους συνδρομητικών υπηρεσιών, για τη διαφήμιση στα ΜΜΕ και για το ΕΣΡ, την ΕΡΤ και το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Επίσης, παρέθεσε σημείο προς σημείο τους λόγους αντιφατικότητας της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

«1ον. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδίδεται σε συνεχή πλειοδοσία ως προς τη στήριξη που χρειάζεται η οικονομία προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά ταυτόχρονα ζητά να εξαιρεθούν από τα μέτρα στήριξης τα μέσα ενημέρωσης και οι εργαζόμενοι σε αυτά! Εμείς τι κάνουμε; Αναγνωρίζοντας ότι έχει συρρικνωθεί σημαντικά η διαφημιστική δαπάνη φέτος λόγω της πανδημίας, δίνουμε κίνητρο στους τηλεοπτικούς σταθμούς να συνεχίσουν να επενδύουν στο πρόγραμμά τους, σε εξοπλισμό και υποδομές, παρέχοντας εργασία σε δημοσιογράφους, τεχνικούς, καλλιτέχνες και διοικητικό προσωπικό. Και συμψηφίζουμε αυτή την επένδυση με το ποσό της δόσης του έτους 2020 που οφείλουν για την άδειά τους, εξαιρουμένου του ποσού που αποδίδεται για το 2020 στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ). Είναι ένα μέτρο στήριξης με προφανή πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στην οικονομία και την απασχόληση, που μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ δεν βλέπουν.

2ον. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδίδεται συνεχώς σε τοποθετήσεις που αφορούν τη στήριξη των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών, αλλά χαρακτηρίζει “δώρο” τα μέτρα στήριξής τους! Εμείς τι κάνουμε; Παρέχουμε έκπτωση 50% για ακόμη πέντε μήνες
–και συνολικά για 10 μήνες– στη μηνιαία αμοιβή που καταβάλλουν στην DIGEA οι περιφερειακοί τηλεοπτικοί σταθμοί. Και συμψηφίζουμε την έκπτωση αυτή με μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις της DIGEA. Υπενθυμίζεται ότι το μηνιαίο ποσό που υποχρεούνται να καταβάλλουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί για να εκπέμπουν καθορίζεται με κοστολογικό μοντέλο της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Πέραν αυτού, επεκτείνουμε για ένα έτος (μέχρι 31/12/2021) την υποχρέωση δημοσίευσης στον τοπικό και περιφερειακό Τύπο των περιλήψεων διακηρύξεων διαγωνισμών δημόσιων φορέων. Πρόκειται για μια ακόμη ρύθμιση που δίνει οξυγόνο στα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης. Αν στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλουν να στηρίξουμε τους περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς και τον περιφερειακό και τοπικό Τύπο σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, ας βρουν το πολιτικό θάρρος να πουν ότι θέλουν λουκέτα και ανεργία.

3ον. Ο ΣΥΡΙΖΑ κόπτεται, υποτίθεται, για τον κόσμο της εργασίας, αλλά δεν τον πειράζει να απολυθούν εργαζόμενοι από τις συνδεδεμένες ή συνεργαζόμενες με τα τηλεοπτικά κανάλια επιχειρήσεις! Εμείς τι κάνουμε; Παρέχουμε ευελιξία, προκειμένου να αυξήσουμε, αντί να συρρικνώσουμε, την απασχόληση στους τηλεοπτικούς σταθμούς και σε εταιρείες τηλεοπτικών παραγωγών. Καθιστούμε σαφές ότι, σε καμία περίπτωση, δεν μειώνεται το ελάχιστο όριο των 400 εργαζομένων για τους αδειούχους εθνικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου που υφίσταται σήμερα ως υποχρέωση. Με στόχο τη βέλτιστη αξιοποίηση των δυνατοτήτων των εργαζομένων και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, δίνεται η δυνατότητα στους τηλεοπτικούς σταθμούς να αξιοποιούν το διαθέσιμο προσωπικό στις εταιρείες που υλοποιούν τις παραγωγές, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, χωρίς να επηρεάζονται οι συνολικές θέσεις εργασίας. Όλοι, εκτός ίσως από τον ΣΥΡΙΖΑ, ξέρουν ότι το διοικητικό προσωπικό και οι δημοσιογράφοι των τηλεοπτικών σταθμών απασχολούνται σε μόνιμη βάση. Αυτό που αυξομειώνεται είναι το προσωπικό που απασχολείται στην ψυχαγωγία, στη μυθοπλασία και στις εκπομπές λόγου. Αυτή η κατηγορία προσωπικού εξαρτάται από το μείγμα προγράμματος του κάθε σταθμού, το οποίο μεταβάλλεται σε κάθε τηλεοπτική σεζόν ανάλογα με τις εταιρικές επιδιώξεις και την ταυτότητα του σταθμού. Οι θέσεις εργασίας σε αυτή την κατηγορία είναι προσωρινές και συνήθως έχουν ετήσια διάρκεια. Σχεδόν το σύνολο του προγράμματος αυτής της κατηγορίας υλοποιείται είτε από θυγατρικές εταιρείες παραγωγής είτε από ανεξάρτητους παραγωγούς. Δεν τον νοιάζουν τον ΣΥΡΙΖΑ αυτοί οι εργαζόμενοι; Είναι και αυτοί αόρατοι γι’ αυτόν; Δεν έχουν αντιληφθεί στον ΣΥΡΙΖΑ ότι έχουμε ενισχύσει τα κίνητρα μέσω του ΕΚΟΜΕ για πραγματοποίηση οπτικοακουστικών παραγωγών, με αποτέλεσμα να υλοποιούνται πολυάριθμες τηλεοπτικές παραγωγές και οι θέσεις εργασίας στον ευρύτερο κλάδο της τηλεόρασης να έχουν αυξηθεί;

4ον. Ο ΣΥΡΙΖΑ δήθεν κόπτεται για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, αλλά ζητά την ισοπέδωση προς τα κάτω! Εμείς τι κάνουμε; Δίνουμε ευελιξία στη διαμόρφωση του περιεχομένου προγράμματος της ΕΡΤ και παρέχουμε δυνατότητα αναβάθμισης αποδοχών για αυστηρά περιορισμένο αριθμό στελεχών της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ως κίνητρο προσέλκυσης και παραμονής ικανών επαγγελματιών. Ποιος διαφωνεί με αυτό; Όποιος δεν κατανοεί το τεράστιο χάσμα στις αποδοχές μεταξύ των στελεχών αυτών και των αντίστοιχων συναδέλφων τους στα ιδιωτικά κανάλια. Όποιος θέλει μια δημόσια ραδιοτηλεόραση μίζερη, που να λειτουργεί ως κομματικό φερέφωνο. Όποιος ήθελε μια απαξιωμένη ΕΡΤ των κομματικών γκαουλάιτερ δεν βολεύεται με τη νέα ΕΡΤ, που επενδύει στον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό της, σε νέο πρόγραμμα και τελικά σε ένα νέο πρόσωπο, που –όπως δείχνουν οι μετρήσεις τηλεθέασης– αγκαλιάζεται από όλους τους Έλληνες. Εμείς εμπιστευόμαστε την ΕΡΤ και τους ανθρώπους της, τους δίνουμε τα εργαλεία που χρειάζονται για να κάνουν τη δουλειά τους και θα κριθούν με βάση ποσοτικούς και ποιοτικούς στόχους έναντι του επιχειρησιακού σχεδίου και του εγκεκριμένου προϋπολογισμού».

Καταλήγοντας, ο κ. Πέτσας σημείωσε πως «καθίσταται σαφές ότι η κυβέρνηση προχωρά σε μια ολιστική παρέμβαση για τη ρύθμιση του οπτικοακουστικού περιβάλλοντος και την περαιτέρω ενδυνάμωση της εγχώριας ραδιοτηλεοπτικής πραγματικότητας» και κάλεσε κάθε ενδιαφερόμενο και τα κόμματα να συμβάλουν, χωρίς κομματικές προκαταλήψεις, αγκυλώσεις και ιδεοληψίες, γόνιμα και εποικοδομητικά, καταθέτοντας τις προτάσεις τους για τον εμπλουτισμό και τη βελτίωση του περιεχομένου του νομοσχεδίου που βρίσκεται σε διαβούλευση.

Πηγή: news2u.gr

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...