«Βροχή» οι καταγγελίες εργαζομένων για μη καταβολή Δώρου από εργοδότες

Το μοντέλο «πάρε το Δώρο Χριστουγέννων και μου το επιστρέφεις» που εφάρμοσαν κάποιες εταιρίες στα χρόνια των Μνημονίων φαίνεται πως πλέον έχει γίνει θεσμός για πολλούς επιχειρηματίες με θύματα, βέβαια, όπως πάντα τους εργαζόμενους.

Διότι σύμφωνα με τον Γραμματέα Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της ΓΣΕΕ, Δημήτρη Καραγεωργόπουλο, φέτος καταγράφηκε αύξηση τουλάχιστον 50% στα κρούσματα εργοδοτικών αυθαιρεσιών. Κι όπου «εργοδοτικές αυθαιρεσίες», μπορεί κάποιος να προσθέσει και εργοδότες που με το έτσι θέλω αποφάσισαν να μην καταβάλουν καν το Δώρο, δηλαδή να μην τηρήσουν, έστω και τυπικά, τα προσχήματα.

Το εντυπωσιακό, σύμφωνα πάντα με τη ΓΣΕΕ είναι ότι υπήρξαν και «επιχειρηματίες» που ζήτησαν από τους εργαζόμενους τμήμα του Δώρου που κατέβαλε το κράτος για την περίοδο της αναστολής σύμβασης εργασίας.

Μέσα σε μόλις τρεις ώρες το πρωί της Τρίτης, στη ΓΣΕΕ είχαν φτάσει σχεδόν 300 καταγγελίες εργαζομένων για μη καταβολή του Δώρου από μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις κι άλλες περίπου 150 για καταβολή Δώρου και απαίτηση του εργοδότη να επιστραφεί.

Όπως τονίζεται από τη ΓΣΕΕ:

«Σε περίπτωση που το Δώρο Χριστουγέννων δεν καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία μπορούν και πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας, προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά. Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη, ενώ, παράλληλα, διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας.

Οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία τους έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν μήνυση απευθείας στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και να ζητήσουν την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας. Στη μηνυτήρια αναφορά θα πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία της επιχείρησης και τα στοιχεία κατοικίας του εργοδότη, εάν αυτό είναι δυνατόν, δεδομένου ότι η διαδικασία του αυτοφώρου διαρκεί έως και 48 ώρες.

Σε κάθε περίπτωση μη καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων, μέσα στην τασσόμενη προθεσμία, οι Επιθεωρητές Εργασίας του Σ.ΕΠ.Ε. έχουν υποχρέωση να επεμβαίνουν άμεσα, διενεργώντας ελέγχους και να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για την άσκηση της διαδικασίας του αυτοφώρου και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων».

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...