Βρετανικό δικαστήριο απέρριψε αίτημα του Ασάνζ για αποφυλάκιση με εγγύηση

Βρετανικό δικαστήριο αποφάσισε την Τετάρτη (06/01) να παραμείνει υπό κράτηση ο ιδρυτής του Wikileaks, Zούλιαν Ασάνζ εν αναμονή της εξέτασης της έφεσης που έχουν καταθέσει οι ΗΠΑ σε βάρος της απόφασης της βρετανικής δικαιοσύνης να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ.

Η δικαστής Βανέσα Μπαράιτσερ εκτιμά, πως υπάρχουν «ουσιαστικοί λόγοι να πιστεύουμε πως εάν ο κύριος Ασάνζ αποφυλακιστεί σήμερα, δεν θα επιστρέψει ενώπιον του δικαστηρίου για να αντιμετωπίσει τη διαδικασία της έφεσης».

Η ανακοίνωση αυτή ακολουθεί προηγούμενη δικαστική απόφαση τη Δευτέρα (04/01), σύμφωνα με την οποία ο 49χρονος Αυστραλός δεν μπορεί να εκδοθεί στις ΗΠΑ.

Οι δικηγόροι του ιδρυτή του Wikileaks επιχείρησαν να πείσουν το δικαστήριο πως, δεν υπάρχει κίνδυνος ο Ασάνζ, να παραβιάσει την εγγύηση όπως έκανε το 2012, όταν και ζήτησε άσυλο στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο για να αποφύγει την έκδοση του στη Σουηδία.

Η απάντηση του δικαστηρίου ήταν, ωστόσο, αρνητική. Αυτή τη στιγμή κρατείται στο σωφρονιστικό ίδρυμα Her Majesty’s Prison Belmarsh στο νοτιοανατολικό Λονδίνο.

Οι αμερικανικές αρχές κατηγορούν τον Ασάνζ για κατασκοπεία αφού δημοσίευσε εκατοντάδες χιλιάδες στρατιωτικά και διπλωματικά έγγραφα στα WikiLeaks το 2010 και το 2011, που σύμφωνα με τις ΗΠΑ εκθέτουν σε κίνδυνο τη ζωή πρακτόρων.

Η δικαστής Baraitser δήλωσε τη Δευτέρα (04/01) ότι η έκδοσή του στις ΗΠΑ δεν μπορεί να γίνει λόγω της ψυχικής υγείας του Άσανζ, προειδοποιώντας δε, ακόμα και για αυτοκτονία από μέρους του. «Η γενική εντύπωση αφορά σε έναν καταθλιπτικό και μερικές φορές απελπισμένο άντρα, ο οποίος πραγματικά φοβάται το μέλλον του», έγραψε η Baraitser στην απόφασή της.

«Για όλους αυτούς τους λόγους θεωρώ ότι ο κίνδυνος αυτοκτονίας του κ. Άσανζ, εάν έπρεπε να ληφθεί εντολή έκδοσης, είναι ουσιαστικός», ανέφερε ακόμα… 

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, CNBS)

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...