«Βράζει» το Περού: Πολιτική κρίση και άγριες διαδηλώσεις στη Λίμα (video)

H απότομη απομάκρυνση του προέδρου Μάρτιν Βισκάρα αποτέλεσε αφορμή διαμαρτυρίας για τους Περουβιανούς, οι οποίοι συγκρούστηκαν στους δρόμους της Λίμα το βράδυ της Πέμπτης 12/11 με την αστυνομία. Οι αρχές απάντησαν με δακρυγόνα με σκοπό να διαλύσουν τα πλήθη.

Οι συγκρούσεις, όπως και άλλες πιο ειρηνικές διαμαρτυρίες στην πρωτεύουσα Λίμα και σε άλλες πόλεις της χώρας, λειτουργούν ως μοχλός πίεσης στο κατακερματισμένο Κογκρέσο και στη νέα κυβέρνηση του Μανουέλ Μερίνο.

Aναλυτικότερα:

Ο Βισκάρα, 57 ετών και μηχανικός, ανήλθε στην εξουσία το Μάρτιο του 2018. Είναι κεντρώος πολιτικός, πραγματιστής και ιδιαίτερα δημοφιλής στους ψηφοφόρους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις το μεγαλύτερο ποσοστό των Περουβιανών ήθελε να παραμείνει στην εξουσία. Εκδιώχθηκε τη Δευτέρα 9/11 με απόφαση του Κογκρέσου, σε δίκη με την κατηγορία της δωροδοκίας, την οποία αρνείται.

Ο καθαιρεθής αρχηγός του κράτους, επέβλεψε μια εκστρατεία κατά της διαφθοράς που οδήγησε σε συχνές συγκρούσεις με το Κογκρέσο, σε μια χώρα που έχει μακρά ιστορία πολιτικής αναταραχής. Η τραγική ειρωνία της υπόθεσης είναι πως τελικά, εκδιώχθηκε για διαφθορά!

Τα μέσα ενημέρωσης του Περού επεσήμαναν ότι 68 από τα 130 μέλη του Κογκρέσου του Περού βρίσκονται υπό έρευνα για κατηγορίες όπως κατάχρηση εξουσίας, διαφθορά και ανθρωποκτονία.

Ο Μερίνο, μέλος του κεντροδεξιού κόμματος Λαϊκής Δράσης που ήταν επικεφαλής του Κογκρέσου, ορκίστηκε την Πέμπτη στο νέο του υπουργικό συμβούλιο και ζήτησε ηρεμία.

Η χώρα των Άνδεων βυθίζεται σε νέα πολιτική κρίση:

Ο Χοσέ Βέγκα, ένας διαδηλωτής στη Λίμα δήλωσε: «Όλο το Περού φλέγεται, είμαστε όλοι πολύ θυμωμένοι». Μάλιστα, μερικοί ύψωσαν πανό στο οποίο συγκρίνουν τον Μερίνο με την πανδημία του κορονοϊού, λέγοντας ότι δεν τους εκπροσωπούσε.

«Μας φέρονται άσχημα. Έχουμε έρθει μόνο για να διαμαρτυρηθούμε ενάντια στην αδικία . Όλοι αισθανόμαστε πόνο. Λοιπόν, λέω σε όλους ας μην τα παρατήσουμε» τόνισε ο διαδηλωτής.

Διεθνείς ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για χρήση βίας από την αστυνομία εναντίον διαδηλωτών και η Οργάνωση Αμερικανικών Κρατών ζήτησε από το Συνταγματικό Δικαστήριο του Περού να ομαλοποιήσει την κατάσταση.

«Βρισκόμαστε στους δρόμους αυθόρμητα και ειρηνικά υπερασπιζόμενοι την περουβιανή δημοκρατία από μια κατάχρηση από το Κογκρέσο», δήλωσε ο Ζίνο Κόστα, βουλευτής από το προοδευτικό Morado Party που συμμετείχε επίσης στις διαδηλώσεις της Πέμπτης.

(Φωτογραφίες: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...