«Βράζει» η Ουγγαρία: Στους δρόμους οι φοιτητές κατά του ακροδεξιού Όρμπαν (video)

Στους δρόμους κατέβηκαν για ακόμα μια φορά χιλιάδες νέες και νέοι στην Ουγγαρία και διαμαρτύρονται για την απώλεια της αυτονομίας του πανεπιστημίου τους και την ανάληψη του ελέγχου από την κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν (έγινε ξανά παππούς).

Κρατώντας στα χέρια τους πυρσούς, οι φοιτητές διαδήλωσαν ανήμερα της επετείου της φοιτητικής εξέγερσης κατά του κομμουνιστικού καθεστώτος, το 1956. «Ελεύθερη Χώρα! Eλεύθερο Πανεπιστήμιο!», ήταν το σύνθημα που δονούσε την ατμόσφαιρα στους δρόμους της Βουδαπέστης. Η σχολή Δραματικής και Κινηματογραφικής Τέχνης τελεί υπό κατάληψη από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

«Η ρητορική των νέων ηγετών είναι επικίνδυνη. Δεν μπορούν να αποκαλούν τους προοδευτικούς νέους τρομοκράτες. Δεν μπορούν να τους αγνοούν. Και δεν μπορούν να στέλνουν ένα στρατιώτη να κάνει τη βρώμικη δουλειά», ανέφερε ένας εκ των διαδηλωτών.

Σύμφωνα με το «euronews», οι φοιτητές δηλώνουν ότι υπερασπίζονται την «πανεπιστημιακή αυτονομία» τους, την οποία εγγυάται νομικά η ευρωπαϊκή χάρτα θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Από το 2018 οι Βρυξέλλες έχουν εκκινήσει μια κατ’ εξαίρεση διαδικασία, η οποία συνεχίζει να είναι σε εξέλιξη, για τον κίνδυνο «σοβαρής παραβίασης» των αξιών της ΕΕ από την κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν.

Ο Όρμπαν διατήρησε την πλειοψηφία των δύο τρίτων στο κοινοβούλιο

Υπενθυμίζεται ότι στις 12 Οκτωβρίου η αντιπολίτευση στην Ουγγαρία δεν κατάφερε να στερήσει από τον Βίκτορ Όρμπαν την πλειοψηφία δύο τρίτων που διαθέτει στο κοινοβούλιο.

Η υποψήφια της παράταξης του Ούγγρου πρωθυπουργού επικράτησε σε τοπική ψηφοφορία για μια έδρα, κατά τα πρώτα μερικά αποτελέσματα και έτσι το εθνικιστικό, συντηρητικό κυβερνών κόμμα «Fidesz» διατήρησε την έδρα της 6ης εκλογικής περιφέρειας στο Μπόρσοντ (ανατολικά). Η υποψήφιά του, Ζόφια Κοντς, επικράτησε συγκεντρώνοντας το 51% των ψήφων, έναντι του Λάσλο Μπίρο (46%).

Μετά τη νίκη της στις δημοτικές εκλογές στην πρωτεύουσα, στην αναμέτρηση με στενό συνεργάτη του Βίκτορ Όρμπαν, πριν από έναν χρόνο, η ουγγρική αντιπολίτευση προσπαθεί να παρουσιάζεται ενωμένη στις εκλογές έναντι του Φίντες, που βρίσκεται στην εξουσία επί δέκα χρόνια. Το Φίντες διατηρεί τις 133 από τις 199 έδρες στο ουγγρικό κοινοβούλιο.

(πληροφορίες από euronews.com, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...