Με ένα δημοσιεύμα «βόμβα» επανέρχεται η εφημερίδα «Δημοκρατία» στην υπόθεση των δύο παράλληλων συστημάτων καταγραφής των κρουσμάτων κορονοϊού, φέρνοντας στο «φως» δύο συμβάσεις για δύο συστήματα καταγραφής που υπεγράφησαν με διαφορά 32 ημερών από τον ΗΔΙΚΑ και στη συνέχεια από τον ΕΟΔΥ.
Αναλυτικότερα, η πρώτη σύμβαση αφορά σε αυτή που υπέγραψε η κρατική ηλεκτρονική διακυβέρνηση κοινωνικής ασφάλισης Α.Ε (ΗΔΙΚΑ) με την κοινοπραξία ΟΤΕ -Byte για την ανάπτυξη Εθνικού μητρώου ασθενών Covid 19 και μηχανισμού παρακολούθησης ασθενών σύμφωνα με τα πρότυπα του Παγκόσμιου Οργανισμού υγείας και κόστος 184.500 ευρώ (συν ΦΠΑ). Πρόκειται για ένα πλήρες έργο με 14 υποσυστήματα για την διαχείριση των στοιχείων.
Παρόλα αυτά σύμφωνα με όσα παρουσιάζει η εφημερίδα – και ενώ ήταν σε εξέλιξη συγκεκριμένη σύμβαση – ο ΕΟΔΥ προχώρησε την 1η Ιουνίου στην ανάπτυξη ενός άλλου συστήματος με κόστος πολύ μεγαλύτερο (799.850 ευρώ) και αντικείμενο την προμήθεια ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης των συμβάντων έως 500 κινητών μονάδων υγείας (ΚΟΜΥ) ειδικού σκοπού.
Μάλιστα, τα περισσότερα από τα χρήματα της σύμβασης αφορούσαν στην προμήθεια φορητών συσκευών με αισθητήρα θερμομέτρησης ιατρικού τύπου. Ένα, ακόμη, υψηλό ποσόν αφορούσε και στην ανάπτυξη λογισμικού παρόμοιο με αυτές τις υπηρεσίες που παρέχονταν ήδη από την ΗΔΙΚΑ.
Η εφημερίδα εκτιμά ότι στη συνεργασία των δύο συστημάτων «χάθηκε το μέτρημα».
Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, δεν είχε αρνηθεί την ύπαρξη της σύμβασης, ωστόσο χαρακτήρισε ως «απαράδεκτα τα κακόβουλα δημοσιεύματα του Σαββατοκύριακου» που αφορούσαν στην καταγραφή κρουσμάτων.
Τόνισε πως υπάρχει ένα και μοναδικό κέντρο καταγραφής, το εθνικό μητρώο ασθενών COVID, απαντώντας στα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για μη έγκυρη καταμέτρηση των κρουσμάτων. Όσον αφορά στις ιδιωτικές συμβάσεις που αναφέρονται στα ίδια δημοσιεύματα είπε ότι από τις 2 Ιουνίου 2020 υπάρχει αναρτημένη στη Διαύγεια συγκεκριμένη σύμβαση που αφορά τις ΚΟΜΥ και ότι αυτές οι κινητές μονάδες καταγραφής αναφέρονται στο ΕΟΔΥ. Τέλος τόνισε ότι «όλα αυτά βλάπτουν την προσπάθεια σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο για την πανδημία στη χώρα».
Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά της αποκαλύψεις του Σαββατοκύριακου για το παράλληλο σύστημα, ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την ακρόαση δημοσίων προσώπων που χειρίζονται την κρίση της πανδημίας του covid-19.
Επικαλούμενοι δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία υπήρχαν διπλές καταγραφές για τα κρούσματα κορονοϊού, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι «προκύπτουν σοβαρά ζητήματα σε σχέση με την επιστημονική δεοντολογία, την πολιτική αξιοπιστία και την τήρηση της νομιμότητας».
Ταυτόχρονα, ζητούν να κληθούν στην Επιτροπή Θεσμών και να δώσουνε εξηγήσεις: Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο καθηγητής ιατρικής Σωτήρης Τσιόδρας ως εκπρόσωπος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.
Το αποκαλυπτικό πρωτοσέλιδο της «Δημοκρατίας»:
Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης θα λογοδοτήσει για το παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων
«Αν βρισκόμασταν σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ και αποκαλύπτονταν παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων, δύο μέρες μετά τη δημόσια διάψευση του κυβερνητικού εκπροσώπου, το λιγότερο που θα είχαμε θα ήταν οι παραιτήσεις των αρμοδίων υπουργών αλλά και όσων έσπευσαν να συγκαλύψουν την αλήθεια», αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας, υποστηρίζοντας ότι ο πρωθυπουργός δεν θα αποφύγει να λογοδοτήσει στους πολίτες για το παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων, όπως λέει, και το «μπάχαλο στα επιδημιολογικά δεδομένα».
Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook ότι «κάθε μέρα και μια νέα αποκάλυψη έρχεται να ρίξει περισσότερο φως στις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης» και πως «σήμερα η εφημερίδα “Δημοκρατία” αποκαλύπτει τη σύμβαση του ΕΟΔΥ με ιδιωτική εταιρεία για τη δημιουργία παράλληλου συστήματος καταγραφής κρουσμάτων πέρα από αυτό της ΗΔΙΚΑ, που συνέχισε να λειτουργεί».
«Μια παράλληλη σύμβαση με τριπλάσιο κόστος και χωρίς κανείς να καταλαβαίνει το όφελος», τονίζει, «μια παράλληλη καταγραφή των κρουσμάτων που οδήγησε σε ένα πρωτοφανές μπάχαλο με αποτέλεσμα τα στατιστικά στοιχεία βάσει των οποίων οι επιστήμονες κλήθηκαν να αποφανθούν, να είναι απολύτως αμφισβητήσιμα τόσο ως προς το μέγεθος όσο και ως προς τη χρονικότητα».
Ο κ. Τσίπρας σημειώνει ότι «η χώρα μας καταγράφει καθημερινά αρνητικά ρεκόρ σε ανθρώπινες απώλειες και μέλη της Επιτροπής καταγγέλλουν αδιαφάνεια και ελλιπή ή καθυστερημένη ενημέρωση», καθώς και ότι «η Επιτροπή των επιστημόνων καλείται τόσους μήνες να πάρει αποφάσεις και να κάνει εισηγήσεις για τη διαχείριση της πανδημίας, χωρίς να έχει πλήρη γνώση των στοιχείων». Μετά από αυτά κατηγορεί τον κ. Μητσοτάκη ότι «βάζει τον εκπρόσωπό του να λέει ψέματα και αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα τα πρακτικά της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων». Σχολιάζει ότι «αν βρισκόμασταν σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ και αποκαλύπτονταν παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων, δύο μέρες μετά τη δημόσια διάψευση του κυβερνητικού εκπροσώπου, το λιγότερο που θα είχαμε θα ήταν οι παραιτήσεις των αρμοδίων υπουργών αλλά και όσων έσπευσαν να συγκαλύψουν την αλήθεια».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει ότι ωστόσο «το πρόβλημα εδώ είναι ακόμη μεγαλύτερο, γιατί η ευθύνη προφανώς αφορά τον ίδιο τον πρωθυπουργό» και ότι «επειδή η ευθύνη αυτή έχει να κάνει με ανθρώπινες ζωές, ο κ. Μητσοτάκης δε θα αποφύγει να λογοδοτήσει. Όχι στην αντιπολίτευση αλλά στους πολίτες».
Το αποκαλυπτικό πρωτοσέλιδο της «Δημοκρατίας»:
Πηγή: altsantiri.gr