Βαρουφάκης: Δεν υπάρχει αστυνομική μονάδα σε κανένα πανεπιστήμιο, ούτε στις ΗΠΑ (video)

Την κάθετη αντίθεσή του στην ύπαρξη πανεπιστημιακής φύλαξης η οποία δεν θα υπάγεται στις πρυτανικές αρχές, αλλά και στις αλλαγές που προχωράει η κυβέρνηση για την τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσα από το επίμαχο νομοσχέδιο για την Παιδεία, εξέφρασε με παρέμβασή του ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ειδικότερα, απέδωσε κατηγορίες στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και στην υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ότι λένε ψέματα ότι στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης υπάρχει πανεπιστημιακή αστυνομία, σημειώνοντας ότι αστυνομική μονάδα δεν υπάρχει ούτε και στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 ανέφερε πως «δημοσιεύθηκε στα wikileaks μια αναφορά της Αμερικανικής Πρεσβείας στο State Department που επισημαίνει το αίτημα τους για είσοδο της αστυνομίας στο ελληνικό πανεπιστήμιο».

Ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης, σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού στην Ολομέλεια, ανάφερε πως «τον άκουσα σήμερα να χρησιμοποιεί ένα ρητορικό σχήμα “στις σχολές δεν μπαίνει η Αστυνομία, μπαίνει η Δημοκρατία“, προσπερνώ το ρητορικό σχήμα και θέλω να τον ρωτήσω κάτι πολύ συγκριμένο, μπαίνει η Αστυνομία στην σχολή και τι θα κάνει με τα τραπεζάκια των φοιτητικών παρατάξεων ή τι θα κάνει εάν σε «μια διάλεξη όπου προσκαλείται ένα καθηγητής ή ένας ομιλητής και υπάρξουν φοιτητές που τον γιουχάρουν, όπως γίνεται σε όλες τις χώρες του κόσμου. Οι αστυνομικοί θα συλλαμβάνουν αυτούς που γιουχάρουν και ποιος τους δίνει την εντολή να τους συλλάβουν; ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, τόνισε, πως από τις 7 Αυγούστου 2019 το κόμμα του έχει καταθέσει πρόταση προκειμένου να υπάρξει περιφρούρηση φύλαξης και του ασύλου των ιδεών αλλά αυτή πρέπει να ανήκει στην δικαιοδοσία των πρυτανικών αρχών και όχι στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Μάλιστα είπε «χαίρομαι ότι το ΚΙΝΑΛ, την πρόταση που είχαμε κάνει εμείς την 7η Αυγούστου του 2019 την κάνατε πρόταση νόμου. Είμαστε», είπε «μαζί σας και εσείς μαζί μας. Ελπίζω και ο ΣΥΡΙΖΑ να συμφωνήσει σε μια τέτοια πρόταση».

«Και ο Μουσολίνι έκανε αλλαγές αλλά δεν έφερε την δημοκρατία».

Ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης, είπε επίσης, πως συμφωνεί ότι χρειάζονται αλλαγές στην εκπαίδευσή μας και σημείωσε ότι «προσωπικά και εγώ ο ίδιος έχω δώσει αγώνες για αλλαγές στο πανεπιστήμιο, όπως και πολλοί άλλοι συνάδελφοί μου, ανεξαρτήτως κόμματων, για να βελτιώσουμε τα πράγματα αλλά πέφταμε πάνω σε «τοίχο» διαπλοκής και βίας από πολλούς κομματικούς χώρους». Το θέμα, όπως είπε «είναι ποιες είναι αυτές οι αλλαγές που θέλουμε και που αυτές οδηγούν» καθώς όπως σημείωσε «και ο Μουσολίνι έκανε αλλαγές αλλά δεν έφερε την δημοκρατία αλλά τον φασισμό».

Ειδικότερα, αντιτάχθηκε στο όριο φοίτησης στα πανεπιστήμια λέγοντας ότι «ποιος θα είναι αυτός που θα αποφασίζει το Υπουργείου Παιδείας; Εσείς κυρία Κεραμέως, θα αποφασίσετε τι θα γίνει με έναν άνθρωπο ο οποίος δουλεύει 15 ώρες την ημέρα για το εάν θα πρέπει να τον πετάξουμε έξω από το πανεπιστήμιο». Εμείς, είπε, «έχουμε προτείνει τους κύκλους σπουδών καθώς «ναι» είναι απαράδεκτο να περνάει κάποιος μικροοικονομική θεωρία στο τέταρτο – τρίτο έτος και να μην έχει περάσει το πρώτο έτος». Θα πρέπει, είπε να υπάρχουν φοιτητικές υποτροφίες όπως δίνονται σε όλα τα ξένα πανεπιστήμια για να μπορούν οι φοιτητές να τελειώνουν γρήγορα τις σπουδές τους οι φοιτητές και όχι «κόφτης».

«Λογοκλοπή»

Ζήτησε να υιοθετηθεί η τροπολογία που έχει καταθέσει το κόμμα του για την λογοκλοπή καθώς «εδώ κάνουν λογοκλοπή όλοι και καθηγητές και οι φοιτητές και δεν υπάρχει καμιά απολύτως νομοθετική ρύθμιση εναντίον της λογοκλοπής, ακόμα και γνωστοί συγγραφείς κλέβουν ολόκληρα κομμάτια και τα δημοσιεύουν ως δικά τους»!

Για την θέσπιση της ελάχιστης βάσης, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, ανέφερε ότι «εάν θέλετε να σας πάρουμε στα σοβαρά θα πρέπει να βάλετε βάσεις και στα ιδιωτικά κολέγια αλλιώς είστε κράχτες των ιδιωτικών κολλεγιαρχών αλλά δεν το κάνετε όμως!».

Ο κ. Γιάννης Βαρουφάκης καταλόγισε στην υπουργό Παιδείας, προσωπικά, ότι είπε ψέματα, όταν χθες αμφισβήτησε αυτό που της είχε αναφέρει στην ομιλία του ότι στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δεν υπάρχει πανεπιστημιακή αστυνομία.

Μάλιστα, είπε, «μου δείξατε και μια φωτογραφία με αστυνομικούς. Εγώ , θα καταθέσω στα Πρακτικά μια επιστολή από το ίδιο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης με ημερομηνία 26 Ιανουαρίου 2021 που λέει ότι “το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δεν έχει πανεπιστημιακή αστυνομική δύναμη και ότι την ασφάλεια στους χώρους του πανεπιστημίου προσφέρουν υπάλληλοι του ίδιου του πανεπιστημίου” και μάλιστα από κάτω χαρακτηρίζουν την δικής σας πολιτική που θέλει να εισάγει πανεπιστημιακή αστυνομία ως “ανησυχητική και ασύμβατη με τις καλές πρακτικές”».

Επίσης, πρόσθεσε και ο κ. Μητσοτάκης είπε ψέματα λέγοντας ότι υπάρχει αμερικανικό πανεπιστήμιο με πανεπιστημιακή αστυνομία καθώς και «εκεί υπάρχει υπηρεσία του πανεπιστημίου για την ασφάλεια – βεβαίως, στο Τέξας είναι οπλισμένοι γιατί εκεί και ο μπακάλης είναι οπλισμένος– αλλά δεν είναι μια μονάδα της αστυνομικής δύναμης στα πανεπιστήμια αλλά είναι μια ομάδα που ελέγχεται , πληρώνεται , προσλαμβάνονται , απολύονται από τις πρυτανικές αρχές».

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, στην παρατήρηση της υπουργού Παιδείας ότι δεν μπορούμε να βάλουμε βάσεις εισαγωγής στα Κολέγια καθώς αυτά είναι παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων και δεν μπορεί η Ελλάδα να βάζει βάσεις εισαγωγής σε ξένα πανεπιστήμια, απάντησε πως «δεν μπορεί να ταυτίζει τα παλιοκολλέγια εδώ απέξω που παίρνουν φοιτητές επειδή έχουν κάποιες λυκοφιλίες με ιδρύματα του εξωτερικού, με τα πανεπιστήμια του εξωτερικού που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με αυτά. Δεν ξέρετε τι λέτε και πραγματικά δεν καταλαβαίνετε. Δεν αξίζετε κ. Κεραμέως να είστε στο Υπουργείο Παιδείας, έπρεπε να έχετε φύγει σήμερα, παραπλανήσατε τη Βουλή, πρέπει να φύγετε κακήν κακώς όσο γίνεται πιο γρήγορα».

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...