Τσίπρας: Τώρα είναι η ώρα για επέκταση στα 12 μίλια, αρχικά στην Κρήτη (ηχητικό)

«Πιστεύω ότι τώρα είναι η ώρα για 12 μίλια ξεκινώντας νότια και ανατολικά της Κρήτης και ανάλογα με τις εξελίξεις προχωρώντας νοτίως των νησιών μας της ανατολικής Μεσογείου, δηλαδή της Κάσου, της Καρπάθου, της Ρόδου και του συμπλέγματος του Καστελόριζου», τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στον ρ/σ Real Fm και τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου, αναφερόμενος στις κινήσεις στις οποίες θα πρέπει να προβεί η Ελλάδα απέναντι στην κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας. «Όταν υπάρχει τόσο έντονη αμφισβήτηση de facto αμφισβήτηση με έρευνες πιθανότατα εντός των 12 μιλίων, δεν έχεις άλλο τρόπο να το υπερασπιστείς το δικαίωμα από το να το ασκήσεις», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

«Είναι μονόδρομος η επέκταση στα 12 μίλια άμεσα στην Κρήτη, είναι η μόνη ασφαλής μέθοδος να μην εμπλακούμε σε σύγκρουση», τόνισε και συμπλήρωσε: «Η πολεμική σύγκρουση και αποτροπή στα μάτια του διεθνούς παράγοντα είναι η παγίδα στην οποία δεν πρέπει να υποπέσουμε. Δε θα μπορούν να πουν το ίδιο, αν γίνει επέκταση και παραβιάζουν κυριαρχία».

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «το δικαίωμα να επεκτείνεις τα ναυτικά μίλια στα 12 είναι δικαίωμα που το έχει κάθε χώρα με βάση του διεθνές δίκαιο. Είναι δικαίωμα που καμία κυβέρνηση δεν το έχει απεμπολήσει. Η εθνική γραμμή είναι ότι αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα που όποτε θέλουμε μπορούμε να το ασκήσουμε».

Αναφερόμενος στην κριτική της κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη μνεία στη δήλωση του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη σημειώνοντας ότι: «Δεν μπορώ να μη σχολιάσω και ατυχή τη δήλωση του κ. Γεραπετρίτη. Όταν λέει δημόσια ότι η κόκκινη γραμμή μας είναι τα έξι ναυτικά μίλια, αυτές τις δηλώσεις τiς ακούει και η Τουρκία, είναι σαν να δίνει το μήνυμα ανοχής προς την άλλη πλευρά να διεξάγουν έρευνες στα 6,5 μίλια. Αντί να σχολιάζει με αρνητικό τρόπο μία πρόταση που συμβάλει σε αντιμετώπιση αδιεξόδου, θα περίμενα να ακούσω από κυβέρνηση ότι θα προκαλέσει διάλογο προκειμένου να χαραχθεί εθνική στρατηγική και γραμμή».

Σε ότι αφορά τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση υπογράμμισε πως «ορισμένες φορές και η διατύπωση δημοσίως κάποιων προτάσεων από αξιωματική αντιπολίτευση, ακριβώς για να ακούει και ο Τούρκος απέναντι, ενισχύει την αποτροπή και τη θέση της χώρας και τη διαπραγματευτική δυνατότητα του Πρωθυπουργού».

Απαντώντας, μάλιστα, σε ερώτηση για τους κινδύνους θερμού επεισοδίου που ενδεχομένως να είχε η εφαρμογή της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, διευκρίνισε ότι το κατά τ’ αλλα «απαράδεκτο casus belli» αφορά το Αιγαίο και όχι την Κρήτη ή τα νησιά ανατολικής Μεσογείου. «Λέω ότι τούτη την ώρα που η Τουρκία κλιμακώνει πρωτοφανώς την επιθετικότητά της, ο διεθνής παράγοντας δεν θέλει να μπλέξει, θέλει ίσες αποστάσεις και έχει το νομικίστικο πάτημα ότι δεν παραβιάζει την κυριαρχία” της χώρας, σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας, εξηγώντας πως η επέκταση στα 12 μίλια άμεσα στην Κρήτη, είναι «μονόδρομος» και «η μόνη ασφαλής μέθοδος να μην εμπλακούμε σε πολεμική σύγκρουση», καθώς ο διεθνής παράγοντας δε θα μπορεί να διατηρήσει την ίδια στάση εάν γίνει η επέκταση και παραβιάζεται πλέον η κυριαρχία της χώρας, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και δήλωσε πως τηρεί «υπεύθυνη στάση», αντίθετα με τη ΝΔ, όταν ήταν στη θέση της αντιπολίτευσης και βουλευτές της υποστήριζαν ότι “εμπιστεύονται περισσότερο τον Ενρτογάν από τον Τσίπρα», υπενθυμίζοντας τη δήλωση του βουλευτή της ΝΔ, κ. Σταμάτη

Σε ότι αφορά στην αντίδραση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ το 2018 στην τουρκική προκλητικότητα, ο κ. Τσίπρας σχολίασε τα εξής: «Εξήγησα στον κ. Μητσοτάκη τι κάναμε το 2018. Πώς ο Νικηφόρος Φωκάς επενέβη να μη διεξαχθούν έρευνες. Συνειδητά τον τελευταίο διάστημα δεν βάζω εκεί τον πήχη, στην αποτροπή. Γνωρίζω ότι άλλες οι συνθήκες τότε και άλλες σήμερα, με ευθύνη και της κυβέρνησης» τόνισε υπενθυμίζοντας τις δικαιολογίες ότι τη μία το τουρκικό ερευνητικό το πήρε ο άνεμος και την άλλη δεν μπορούσε να κάνει έρευνες γιατί είχε θόρυβο από παρακείμενα πλοία. «Δεν τηρώ ανεύθυνη στάση να λέω πηγαίνετε σε πολεμική εμπλοκή. Λέω να φύγουμε από στρατηγικό αδιέξοδο, ο μόνος τρόπος είναι να ασκήσουμε το δικαίωμά μας στα 12 μίλια”.

«Αν η ΕΕ σταθεί κατώτερη των περιστάσεων για κυρώσεις έχει ευθύνη και ο Μητσοτάκης»

«Νομίζω ότι είναι έργο που το έχουμε ξαναδεί, έχουμε κάθε λόγο να είμαστε ανήσυχοι», τόνισε ακόμα και αφού δήλωσε πως υποστηρίζει την προσπάθεια Μητσοτάκη στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ανέφερε: «αν όμως έχουμε για μία ακόμη φορά αποτυχία, αν η ΕΕ σταθεί κατώτερη των περιστάσεων σε προκλητικότητα Τουρκίας, τότε την ευθύνη θα την έχει και ο Μητσοτάκης αλλά θα αφορά ολόκληρη τη χώρα».

Εκτίμησε, ακόμα, ότι η άλλη πλευρά δεν καταλαβαίνει από διατυπώσεις και ότι αυτό που έχει σημασία είναι η ΕΕ θα πρέπει να έχει μηχανισμό κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία, με σοβαρά οικονομικά πλήγματα, σε περίπτωση που συνεχίζει παραβατική συμπεριφορά. «Θέλει καρότο και μαστίγιο» σημείωσε χαρακτηριστικά για τη διαπραγμάτευση με την Τουρκία. Μιλώντας για τη στάση της ΕΕ ανέφερε ακόμα: «Να πουν γιατί υπάρχουν διαφορετικά μέτρα και σταθμά. Οι κυρώσεις στη Ρωσία όταν ήμουν εγώ στις Συνόδους Κορυφής επέφεραν σημαντικά οικονομικά πλήγματα. Απέναντι σε Τουρκία που έχει μεγάλη οικονομική δυσκολία τέτοιου είδους κυρώσεις θα ήταν παραπάνω από ενοχλητικές».

Αναλύοντας περαιτέρω τη στάση της ΕΕ περισσότερο σημείωσε τα εξής: «Να βλέπουμε το δάσος και όχι το δέντρο. Το δάσος είναι ότι η ΕΕ ενοχλείται από στάση Τουρκίας αλλά ταυτόχρονα δεν θέλει να τα βάλει και με την Τουρκία γιατί έχουν ζωτικά οικονομικά συμφέροντα. Η ΕΕ δεν επιθυμεί, η κυβέρνηση δεν τα καταφέρνει, ενώ η Τουρκία αναβαθμίζει προκλητικότητα. Μέχρι χθες είχαμε αμφισβήτηση ενός δυνητικού κυριαρχικού δικαιώματος , δηλαδή υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Τώρα δεν έχουμε αυτό, αλλά αν διεξαχθούν έρευνες σε απόσταση μικρότερη των 12 μιλίων από Καστελόριζο θα έχουμε αμφισβήτηση δυνητικής κυριαρχίας» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας και κατέληξε πως πρόκειται για «μεγάλη διαφορά, πρακτικά και νομικά»,

Απαντώντας σε ερώτηση γιατί η επέκταση των χωρικών υδάτων θα πρέπει να γίνει μεσούσης της κρίσης με την Τουρκία και γιατί αυτό δεν έγινε απ’ όταν ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Διότι 4,5 χρόνια δεν είχαμε ούτε παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο, ούτε την πρωτοφανή προκλητικότητα με έρευνες εδώ και 50 μέρες ακόμα και σε απόσταση μικρότερη των 12 μιλίων» τόνισε και συνέχισε: «Εμείς θυμάστε ότι ασκήσαμε ενεργητική πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική με σημαντικές νίκες. Ο αγωγός east med ήταν ένα από αυτά. Στρατηγική τριμερών και τετραμερών σχημάτων. Πείσαμε τον κ. Νετανιάχου να μην περάσει ο αγωγός από την Τουρκία, καθιερώσαμε στρατηγικό διάλογο με τις ΗΠΑ. Για πρώτη φορά η ΕΕ καταδίκασε και ανακοίνωσε κυρώσεις στην Τουρκία για τις παραβιάσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ. Ακυρώσαμε με τη Συμφωνία των Πρεσπών τη δυνατότητα της Τουρκίας να εισχωρήσει πιο βαθιά στα Βαλκάνια. Προαναγγείλαμε επέκταση στο Ιόνιο και σταδιακά και Κρήτη και ανάλογα με εξελίξεις και αλλού. Όταν ο κ. Κατρούγκαλος ανακοίνωσε επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, η ΝΔ έλεγε ότι η μερική επέκταση χωρίζει την Ελλάδα στα δύο. Στο θέμα εξωτερικής πολιτικής πρέπει να έχουμε πυξίδα και θέσεις σταθερές. Είναι μια πρόταση συγκροτημένη και που λαμβάνει υπόψη τις περιστάσεις».

Αναφερόμενος στον ρόλο του διεθνούς παράγοντα είπε ότι ο διεθνής παράγοντας δεν θέλει να μπλέξει κι αυτό γιατί «θέλει ίσες αποστάσεις και έχει το νομικό πάτημα ότι η Τουρκία δεν σου παραβιάζει κυριαρχία», εξηγώντας ότι δεν θα υπάρχει αυτό το επιχείρημα εάν γίνει τώρα επέκταση των χωρικών υδάτων.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε το αίτημα για σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών προκειμένου να χαραχθεί μια «εθνική στρατηγική», εγκαλώντας τον πρωθυπουργό ότι «έχει την ψευδαίσθηση αυτάρκειας να τα διαχειριστεί όλα μόνος του» και επισημαίνοντας παράλληλα ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «συμβάλλει» στην εύρεση «διεξόδου». «Εύχομαι να ήταν ατυχής διατύπωση ότι θα το συγκαλέσει όταν είναι για επικύρωση αποφάσεων, γιατί οι πολιτικοί αρχηγοί δεν είναι για επικύρωση αποφάσεων αλλά για χάραξη εθνικής γραμμής», πρόσθεσε.

Κλείνοντας τη συνέντευξη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κλήθηκε να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις με τη δίκη της Χρυσής Αυγής, χαρακτηρίζοντας την απόφαση του δικαστηρίου «ανάσα δικαιοσύνης και δημοκρατίας», καθώς και «νίκη του αντιφασιστικού κινήματος» για την οποία «θα πρέπει όλες οι δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου να αισθάνονται περήφανες και ικανοποιημένες».
Ωστόσο, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην κριτική κατά του ΣΥΡΙΖΑ για το νέο ποινικό κώδικα, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μια «προσπάθεια δηλητηρίασης της κοινής γνώμης» που αποδείχθηκε όμως «ανυπόσταστη».

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...