Τσίπρας: Τελειώσαμε με τη Χρυσή Αυγή, όχι όμως και με τον χρυσαυγιτισμό (video)

Την ικανοποίησή του για τη χθεσινή απόφαση του δικαστηρίου για την Χρυσή Αυγή, εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνάντηση που είχε με την αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ). Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε την απόφασή «ιστορική» και σημείωσε πως για να φτάσουμε ως εδώ «υπήρξε και μια συντονισμένη δράση όπου ο κόσμος του πολιτισμού έπαιξε κατά την γνώμη μου πάρα πολύ καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των κοινωνικών συσχετισμών».

Τόνισε, δε, ότι «πολλές φορές και οι δικαστικές αποφάσεις έχουν να κάνουν και με τους κοινωνικούς συσχετισμούς».

Σε ό,τι αφορά στο μέλλον ο πρόεδρος του υπογράμμισε σ’ αυτό το σημείο: «Βεβαίως ας γνωρίζουμε ότι τελειώσαμε με την Χρυσή Αυγή, αλλά δεν τελειώσαμε με τον χρυσαυγιτισμό, με τον φασισμό, που βρίσκεται διαρκώς εκεί που υπάρχουν επιθέσεις, από τάγματα εφόδου σε μετανάστες σε πρόσφυγες σε απροστάτευτους ανθρώπους. Εκεί που υπάρχει bullying  απέναντι στην διαφορετικότητα στις γειτονιές μας στα σχολεία μας. Αυτή είναι μια καθημερινή μάχη και ο κόσμος του πολιτισμού έχει να παίξει καθοριστικό ρόλο σε αυτή τη μάχη γιατί είναι μάχη ιδεών».

«Ανάγκη άμεσης και ουσιαστικής στήριξης στους εργαζόμενους του Πολιτισμού»

Αναφορικά με τα δίκαια αιτήματα και τις διεκδικήσεις των ανθρώπων του θεάματος, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία τα παρακολουθεί στενά από την αρχή της πανδημίας, διότι, όπως ανέφερε, ο χώρος του πολιτισμού έχει υποστεί ίσως τα μεγαλύτερα πλήγματα και στους εργαζόμενους και στις επιχειρήσεις.

«Πριν ξεκινήσει το lock down υπήρξε η μείωση της δραστηριότητας. Σήμερα που δεν υπάρχει lock down  κανονικό, παρά μονάχα περιοριστικά μέτρα εσείς δεν έχετε  την δυνατότητα κι ούτε όλο το καλοκαίρι είχατε την δυνατότητα να δραστηριοποιηθείτε», δήλωσε. Κι αυτό το χαρακτήρισε «έλλειμμα πολιτισμικό για την ελληνική κοινωνία» και πρόσθεσε: «αλλά όταν μιλάμε και για ανθρώπους που βγάζουν το ψωμί τους, για εργάτες της τέχνης, διότι εμείς συνηθίζουμε να έχουμε στο μυαλό μας μονάχα τους καλλιτέχνες που γνωρίζουμε ως ηθοποιούς, ως τραγουδιστές, ως συνθέτες ή παραγωγούς, αλλά πίσω από την σκηνή υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που εργάζονται και που σήμερα δεν έχουν ένα εισόδημα».

Όσων αφορά στη στάση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού, τόνισε: «Βλέπουμε επίσης τον απαξιωτικό τρόπο με τον οποίο  συμπεριφέρεται  η ηγεσία του υπ. Πολιτισμού απέναντι στους δημιουργούς και πιστεύω πραγματικά ότι αυτή τη στιγμή θα  πρέπει να κουβεντιάσουμε για δραστικά μέτρα στήριξης των ανθρώπων του πολιτισμού. Κι αυτό δεν μπορεί να το κάνει άλλος παρά μονάχα το κράτος, το δημόσιο. Άρα αυτό που πρέπει να συζητήσουμε είναι μια μεγάλη δημόσια παρέμβαση στήριξης των ανθρώπων του πολιτισμού. Ξέρετε ότι έχουμε προτείνει κατά καιρούς και στην ΔΕΘ αλλά και από την  αρχή της πανδημίας μια σειρά από παρεμβάσεις στήριξης».

Ακόμα ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στη σημερινή κατάσταση λέγοντας πως σήμερα «βρισκόμαστε σε μια φάση όπου δεν αρκεί να μιλάμε για στήριξη της εργασίας γενικότερα. Περνάμε στην φάση  όπου έχουμε ένα τεράστιο μέρος των  εργαζόμενων, και σας αφορά άμεσα, στην επισφάλεια, στην αβεβαιότητα, στην ανεργία». Αναφερόμενος στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για ένα εισόδημα έκτακτης ανάγκης, «μια ομπρέλα δηλαδή στήριξης που θα περιλαμβάνει όλους τους ανθρώπους, τους εργαζόμενους στον χώρο του πολιτισμού, όπως είπε χαρακτηριστικά, ανέφερε: «Εμείς συγκεκριμένα προτείναμε, όχι μόνο για τον πολιτισμό, συνολικά για όσους έχουν δει το εισόδημά τους να μειώνεται ραγδαία, για 400 ευρώ για κάθε ενήλικα, ευρώ  200 για κάθε δεύτερο ενήλικα, 100 για κάθε παιδί, ώστε τα νοικοκυριά να στηριχθούν ουσιαστικά στην περίοδο αυτής της κρίσης». 

Επιπλέον αναφέρθηκε στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για ενίσχυση έκτακτης οικονομικής επιχορήγησης, πολλαπλάσια αυτής της επιχορήγησης που έχει δοθεί ήδη, των προγραμμάτων που έχουν εξαγγελθεί από το υπουργείο Πολιτισμού.

«Στήριξη των πνευματικών δικαιωμάτων και δημιουργία ενός ειδικού ταμείου στην αναπτυξιακή τράπεζα για την παροχή μικροπιστώσεων στους ανθρώπους της δημιουργίας προκειμένου να μπορέσουν  επιχειρήσεις  του πολιτισμού, της τέχνης να κρατηθούν», είπε.

Τέλος ο Αλέξης Τσίπρας ότι το κεντρικό μήνυμα που ο ίδιος θέλει να στείλει είναι «η ανάγκη άμεσης και ουσιαστικής στήριξης διότι το επόμενο διάστημα λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι κάποιοι άνθρωποι-εργαζόμενοι έχουν ήδη 6 μήνες χωρίς εισόδημα» και υπογράμμισε πως «αυτό που πρέπει να κάνουμε το επόμενο διάστημα είναι  να παλέψουμε να  διεκδικήσουμε να πιέσουμε για μια ουσιαστική δημόσια παρέμβαση, δημόσια στήριξη του πολιτισμού και των ανθρώπων του».

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...