Τσίπρας: Η μεσαία τάξη είναι το πρώτο μεγάλο θύμα της κυβέρνησης στην οικονομία (video)

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια γιγαντιαία αναδιάρθρωση στην αγορά και στην οικονομία τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική ΣυμμαχίαΑλέξης Τσίπρας στην σύσκεψη που είχε στα Ιωάννινα με την διοίκηση του Επιμελητηρίου της πόλης, στο πλαίσιο περιοδείας του την Τρίτη (10/11).

«Μέχρι σήμερα έχουμε 120 χιλιάδες ανέργους από την πανδημία, έχουμε το 12 % των εργαζομένων με 200 ευρώ, η απώλεια εισοδήματος φτάνει τα 4 δισεκ. ευρώ και ακόμη δεν γνωρίζουμε πόσες επιχειρήσεις δεν θα ανοίξουν ξανά λόγω της κρίσης» επεσήμανε ο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Συμπληρώνοντας την γενική εικόνα που διαμορφώθηκε από τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία υπογράμμισε ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα πιο δύσκολη για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και την μεσαία τάξη «στο όνομα της οποίας χύθηκε πολύ δάκρυ, αλλά φαίνεται ότι είναι το πρώτο μεγάλο θύμα της πανδημίας».

Αντίθετα από ότι συμβαίνει στην Ελλάδα, στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχει επιχορηγηθεί η εργασία και όχι η αναστολή της εργασίας ενώ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχει δοθεί επιδότηση, επιχορήγηση, σημείωσε ο κ. Τσίπρας: «Όχι επιστρεπτέα ενίσχυση. Διότι η επιστρεπτέα ενίσχυση που δεν είναι και επαρκής, είναι συσσώρευση χρεών. Κάποια στιγμή πρέπει να δώσεις πίσω» τόνισε.

Αναφερόμενος στην στάση των τραπεζών ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε με έμφαση στην απόφαση της ΕΚΤ που δίνει την δυνατότητα σε όλες τις συστημικές τράπεζες να αυξήσουν κατά πολύ την ρευστότητά τους. «Το συνολικό ποσό αύξησης της ρευστότητας στις τράπεζες το 2020 ήταν 56 δισεκ. ευρώ από τα οποία έχουν δώσει μόλις 10 στην αγορά. Εκ των οποίων τα 5 δισεκ τα πήραν 4 μεγάλοι όμιλοι και αντιληφθείτε τα άλλα μισά ποιοι τα πήραν» αποκάλυψε ο Αλέξης Τσίπρας για να συμπληρώσει: «Πάντως οι επιχειρήσεις, οι μικρές και οι μεσαίες που έχουν ανάγκη να στηριχθούν αυτή την στιγμή δεν μπορούν να περάσουν ούτε έξω από την τράπεζα αν δεν αποδείξουν ότι δεν τα έχουν ανάγκη. Μόνο αυτές που αποδεικνύουν ότι δεν έχουν ανάγκη δανείζονται».

Από την πλευρά τους τα μέλη της διοίκησης του επιμελητηρίου χαρακτήρισαν «τοκογλυφία άνευ προηγουμένου» αυτό που κάνουν οι τράπεζες που δίνουν τα ελληνικά ομόλογα και δανείζονται με αρνητικό επιτόκιο από την ΕΚΤ και στην συνέχεια δανείζουν τα χρήματα αυτά στους μικρομεσαίους με 8 και 9%!

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του επιμελητηρίου των Ιωαννίνων σημείωσε ότι ήδη καταγράφονται μεγάλοι αριθμοί κλεισίματος επιχειρήσεων. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι στις ατομικές και στις πολύ μικρές επιχειρήσεις όπου όπως είπε «δεν πάνε για κλείσιμο αλλά για κατασπάραξη».

«Το απεχθές πτωχευτικό δίκαιο που πέρασε θα μας οδηγήσει τον επόμενο χρόνο σε ένα κυκεώνα κλεισίματος. Ανέβηκε το όριο από τις 200 στις 700 χιλιάδες. Θα μπορεί η τράπεζα να σε πτωχεύει ό,τι ώρα θέλει. Δεν υπάρχει δεύτερη ευκαιρία.. είναι μύθος» είπε ο πρόεδρος και κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι δεν προχωρά σε νέα επιδοτούμενα προγράμματα.

«Με τέτοιο κλίμα δεν τρέχει κανένα επιδοτούμενο πρόγραμμα όπως χρειάζεται. Καθυστερήσεις σε βαθμό τερατουργήματος. Ρευστότητα από το ελληνικό δημόσιο δεν υπάρχει.. Τα προγράμματα που τρέχουν τώρα είναι σαν να μην υπάρχουν» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του επιμελητηρίου.

Στην συνέχεια κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει τα αιτήματα του κλάδου όσον αφορά τον νέο αναπτυξιακό νόμο, την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού αλλά και την βοήθεια της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στο αίτημά τους, που συμμερίζεται και η Κριστίν Λαγκάρντ, για κούρεμα χρεών που δημιουργήθηκαν στο εννεάμηνο της πανδημίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα ενίσχυσης του εσωτερικού τουρισμού ήταν από τα πρώτα μέτρα που πρότεινε στην κυβέρνηση και μάλιστα ύψους 1 δισεκ. ευρώ ενώ η κυβέρνηση μόλις που έδωσε εν τέλει 150 εκατομμύρια στο αντίστοιχο πρόγραμμα που υλοποίησε.

Όσον αφορά το κούρεμα χρεών αλλά και την προτροπή της Κριστίν Λαγκάρντ προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε γενναία πακέτα στήριξης της οικονομίας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι η ελληνική κυβέρνηση ήταν πάρα πολύ φειδωλή σε σχέση με άλλα μέτρα που έχουν παρθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ιδιαίτερα στον τομέα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. «Είμαστε πάρα πολύ πίσω» υπογράμμισε.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...