Τσίπρας: Η ευθύνη δεν ανήκει στους πολίτες, αλλά στην κυβέρνηση

«Η κατάσταση είναι κρίσιμη», υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη σημερινή επίσκεψή του στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, όπου και ενημερώθηκε για την πορεία της επιδημίας του κορονοϊού και την κατάσταση του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας.

«Τον τελευταίο μήνα είχαμε στη χώρα το 50% των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Και όχι μόνο αυτό. Έχουμε μία ανησυχητική εξάπλωση του ιού σε κλειστές δομές, οίκους ευγηρίας, δομές μεταναστών και προφανώς η επιβάρυνση του εθνικού συστήματος Υγείας  είναι αυτή την ώρα πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με αυτή που είχαμε στην πρώτη φάση της πανδημίας».

Ακόμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρατήρησε ότι «είναι προφανές ότι δεν μείναμε ασφαλείς, παρά τις μεγαλοστομίες της πρώτης περιόδου και υπάρχουν σαφέστατες ευθύνες, ιδίως το άνοιγμα του τουρισμού, το άνοιγμα της οικονομίας».

«Όμως το κρίσιμο, η μεγαλύτερη ευθύνη όλων των ευθυνών είναι ότι δεν αξιοποιήθηκε αυτός ο χρόνος προκειμένου να ενισχυθούν τα δημόσια νοσοκομεία, η πρωτοβάθμια φροντίδα, προκειμένου να ενισχυθεί η πρώτη γραμμή της μάχης», συνέχισε και συμπλήρωσε λέγοντας: «Χειροκροτούσαμε τους νοσηλευτές και τους γιατρούς. Άλλοι μέσα από την ψυχή μας, άλλοι όμως υποκριτικά», Εξέφρασε, δε, την άποψη ότι «το καλύτερο χειροκρότημα τούτη την ώρα θα ήταν η ενίσχυση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του ΕΣΥ, που σήμερα είναι 5% μικρότερος ο αριθμός μόνιμων και έκτακτων εργαζόμενων στο ΕΣΥ απ’ ότι ένα χρόνο πριν. Και είμαστε σε συνθήκες πανδημίας».

Αναφερόμενος στη συνολική κατάσταση των νοσοκομείων, είπε: «Σε κανένα νοσοκομείο δεν υπάρχει προσέγγιση του οργανισμού, των προβλεπόμενων δηλαδή θέσεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό».

«Γι’ αυτό χρειάζεται τώρα άμεση προκήρυξη 15.000 θέσεων μόνιμων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό», δήλωσε βάζοντας το πλαίσιο για το τι πρέπει να γίνει και συμπληρώνοντας χαρακτηριστικά: «Χρειάζεται τώρα να μην γίνει καμία απόλυση επικουρικού προσωπικού το επόμενο διάστημα. Χρειάζεται τώρα να επιταχτούν οι ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα. Χρειάζεται τώρα να υπάρξει πρόνοια, ώστε να γίνονται τεστ δωρεάν σε όλον τον πληθυσμό, όχι από ιδιωτικά κέντρα, αλλά από τα δημόσια ερευνητικά κέντρα και εργαστήρια».

«Η πρόνοια ενίσχυσης της δημόσιας υγείας και του κοινωνικού κράτους σήμερα είναι επιτακτική ανάγκη. Κι αν ένα δίδαγμα μπορούμε να βγάλουμε από την πανδημία είναι να αξιοποιήσουμε ως ευκαιρία και να στηρίξουμε το ΕΣΥ, που πολύ φοβάμαι, αν συνεχιστούν έτσι τα πράγματα με την εγκληματική αμέλεια που δείχνει η κυβέρνηση, πολύ γρήγορα θα επιβαρυνθεί και θα βρεθούμε σε οριακές καταστάσεις. Ας ελπίσουμε να τις αποφύγουμε», ανέφερε

Τέλος, τόνισε: «η ευθύνη δεν ανήκει στους πολίτες και στους γιατρούς, η ευθύνη ανήκει στην κυβέρνηση».

Κατά τη συνάντηση με τους εργαζόμενους του νοσοκομείο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας ότι δεν υπήρξε ούτε μία πρόσληψη μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας και αυτό, όπως είπε, είχε ως αποτέλεσμα, λόγω και των συνταξιοδοτήσεων, σήμερα να έχουμε 6.000 λιγότερους υπαλλήλους στο ΕΣΥ σε σχέση με το 2019 που δεν υπήρχε η πανδημία.

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι ανέφεραν: «άρα εδώ ευθύνη παίρνει καθαρά η κυβέρνηση η σημερινή και ο υπουργός Υγείας, ο οποίος μας άφησε ακάλυπτους».  

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως τώρα που βρισκόμαστε σε μια υγειονομική κρίση «είναι μια ευκαιρία να ανακαλύψουμε όλοι την αξία του ΕΣΥ, που κάποιοι από άποψη έχουν υπονομεύσει. Είναι ιδεολογική προσέγγιση». Και πρόσθεσε: «όταν όμως ήρθε η κακιά ώρα, ακόμα και οι πιο πλούσιοι συμπολίτες μας, ακόμα και όσοι ήταν ιδιοκτήτες ιδιωτικών νοσηλευτικών κέντρων, εδώ ήρθαν να νοσηλευτούν, στο δημόσιο σύστημα υγείας».

Σε ότι αφορά στη διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνηση, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: «Γι’ αυτό λέμε τώρα είναι ευκαιρία για προσλήψεις, για χρηματοδότηση, για ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής και για μια άλλη σχέση του πολίτη με το κράτος. Γιατί το κράτος θέλουμε να είναι δίπλα και να μας στηρίζει. Να είναι ισχυρό. Αυτή είναι η διαφορά μας. Είναι ιδεολογική και πολιτική διαφορά».

Επιπλέον, οι εργαζόμενοι ευχαρίστησαν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για την προσπάθειά του να αναδειχθούν στη Βουλή τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. «Το να χάνει κάποιος τη δουλειά του είναι άσχημο για τον οποιοδήποτε», τόνισαν και όσοι δεν είναι μόνιμοι υπογράμμισαν ότι επιδιώκουν την μονιμοποίησή τους ή τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου «γιατί είναι δύσκολες εποχές, διακινδυνεύουμε και τον εαυτό μας».

Ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του σημείωσε μεν ότι αυτόματες μονιμοποιήσεις δεν μπορεί να γίνουν, καθώς υπάρχει το πλαίσιο του ΑΣΕΠ, ωστόσο υπογράμμισε ότι «αυτό που μπορεί και πρέπει να γίνει, ιδιαίτερα “αξιοποιώντας” και την κρίση την υγειονομική, ως μια ευκαιρία να δώσουμε μόνιμες θέσεις – που πρέπει να δοθούν μόνιμες θέσεις, νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού – να υπάρξει προκήρυξη 15.000 μόνιμων θέσεων νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού και όλοι εσείς που έχετε προϋπηρεσία να έχετε ένα bonus σημαντικό σε αυτές τις προκηρύξεις».

Στη σύσκεψη με σωματείο εργαζομένων αίτημα όλων των εκπροσώπων ήταν οι μόνιμες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς υπογράμμισαν τις σημαντικές ελλείψεις που υπάρχουν μέχρι και σήμερα εν μέσω πανδημίας.

Κατήγγειλαν πως όπως φαίνεται από επιλογές κυβέρνησης είναι υπέρ του ιδιωτικού τομέα εν μέσω πανδημίας: «Σχέδιο της είναι η προώθηση των ιδιωτικών συμφερόντων στην Υγεία με πρόσχημα την πανδημία» σημείωσαν χαρακτηριστικά, φέρνοντας ως παραδείγματα την παραχώρηση των διαγνωστικών τεστ σε ιδιωτικές κλινικές και τον διπλασιασμό της αμοιβής σε ιδιωτικές κλινικές που παραχωρούν ΜΕΘ. Παράλληλα υπογράμμισαν την ανάγκη αποτροπής του «σχεδιασμού Μητσοτακη – Κικίλια για ΣΔΙΤ στα δημόσια νοσοκομεία».

Τέλος, στηλίτευσαν τις αποφάσεις του υπουργείου Υγείας και της Διοίκησης, σύμφωνα με τις οποίες οι εργαζόμενοι απαγορεύεται να κάνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ για την πορεία της πανδημίας.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...