Τσιόδρας για κορονοϊό: Έχει δρόμο η μάχη που δίνουμε, έως 18 ώρες την ημέρα φοράω μάσκα

Δεν θα ξεμπερδέψουμε… εύκολα από τον κορονοϊό, με βάση τα όσα είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας στο webinar «COVID-19 Vaccines-Moving Forward» του Φόρουμ Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Ιατρικής, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή (15/01). Ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ, μίλησε, εκτός των άλλων, για τον κορονοϊό, τις μεταλλάξεις του, τα εμβόλια και τη… σχέση του με τη μάσκα.

«Ο κορονοϊός ήρθε για να μείνει» και πως φοράει μάσκα 16 έως 18 ώρες την ημέρα. «Είναι δύσκολη η μάσκα. Εγώ τη φοράω από 16 έως 18 ώρες τη μέρα. Τη φοράω στο Υπουργείο ή όπου αλλού βρεθώ», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας έδειξε, παράλληλα, κατανόηση στην κούραση των πολιτών από τα συνεχή μέτρα ενώ σε ό,τι αφορά το εμβόλιο για τον κορονοϊό είπε πως η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων λέει «ναι» στον εμβολιασμό σε ποσοστό 72% και πως οι εμβολιασμοί είναι η ελπίδα μας για να απαλλαγούμε από τις μάσκες, «όταν η ανοσία του πληθυσμού φτάσει σε υψηλά επίπεδα».

Σχετικά με το ζήτημα των μεταλλάξεων του ιού και εάν το εμβόλιο καλύπτει και αυτές, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε πως «ένα είναι σίγουρο: όσο πιο γρήγορα εμβολιάσουμε – και με τον σωστό τρόπο – τον πληθυσμό, πιθανότατα θα αποφύγουμε τη διασπορά και την ανάπτυξη νέων ανθεκτικών στελεχών», αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να τροποποιείται κάθε χρόνο το εμβόλιο.

«Ίσως μπούμε σε μια κατάσταση, στην οποία για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, θα εξετάζουμε κάθε χρόνο τον ιό για μεταλλάξεις, με ένα δίκτυο αντίστοιχο με της γρίπης, και θα εκδίδουμε οδηγίες για το πώς θα κατασκευάζεται κάθε χρόνο το εμβόλιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την ανοσία του πληθυσμού και τη διάρκειά της, ο καθηγητής είπε πως είναι ένας «αστάθμητος παράγοντας», συμπληρώνοντας: «Για το εμβόλιο μιλούν για ένα ή δύο χρόνια ανοσίας. Δεν ξέρουμε ποια είναι η ακριβής αλήθεια θα την μάθουμε στο μέλλον. Αυτό που παίρνουμε τώρα ως δεδομένο είναι ότι η ανοσία στον κορονοϊό αυτόν καθ’ αυτόν, σε αρκετά μεγάλες μελέτες, φαίνεται ότι κρατάει τουλάχιστον ένα 8μηνο και με βάση τη λειτουργική ανοσία ίσως και να κρατάει και αρκετά χρόνια».

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως ο κορονοϊός ήρθε για να μείνει «και αυτό εξαρτάται από πάρα πολλούς παράγοντες στο μέλλον: σχετίζεται με τη διάρκεια της ανοσίας στον ιό, με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στο να περιορίσει τη διασπορά, την εποχικότητα και τη διαφορά που φέρνει στη διασπορά του ιού και φυσικά στις επιλογές που κάνουν οι κυβερνήσεις και τα άτομα. Πότε θα τελειώσει, δεν ξέρουμε». Ωστόσο, κατέληξε λέγοντας: «Ας ελπίσουμε ότι θα έχουμε ένα καλύτερο 2021».

(πληροφορίες από ethnos.gr)

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...