Τσαβούσογλου σε Μπλίνκεν: Ας μη γυρίσουμε στην εποχή που βγάζαμε τα πλοία στην ανατολική Μεσόγειο

Η ανατολική Μεσόγειος και το Κυπριακό ήταν από τα θέματα, τα οποία μονοπώλησαν σχεδόν τις επαφές του τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον επικεφαλής του «State Department», Άντονι Μπλίνκεν, αλλά και τους άλλους ομολόγους του στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της συνόδου των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ.

Όπως ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξη Τύπου προς Τούρκους δημοσιογράφους, η Άγκυρα είναι πλέον επικεντρωμένη στη θετική ατζέντα με την Ευρώπη και τους γείτονές της και δεν θέλει να γυρίσει στην περίοδο της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο, με την έξοδο και πάλι των πλοίων της. Κάνοντας ουσιαστικά… στροφή σε πιο ήπια στάση, καθώς βλέπει, πλέον, ότι οι συνθήκες δεν την ευνοούν για προκλήσεις. Με τους δυο άνδρες να μιλούν και για τους «S-400».

«Επειδή από τη σύνοδο του Οκτωβρίου ήρθαν κάποια αρνητικά μηνύματα, εμείς δώσαμε την απαραίτητη απάντηση και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και στο πεδίο της μάχης. Αλλά εμείς δεν θέλουμε να γυρίσουμε σε εκείνες τις ημέρες. Θέλουμε να συνεχίσουμε τη θετική ατζέντα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με το Κυπριακό, είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αντί να υποστηρίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων να υπονομεύσουν, θα ήταν καλύτερο να μετατραπεί σε έναν ισχυρό μεσολαβητή, που θα συμβάλλει στη λύση: «Σε αυτές τις συναντήσεις είχαμε τη δυνατότητα να εξετάσουμε με τους συνομιλητές μας το Κυπριακό και το ζήτημα της ανατολικής Μεσογείου. Είχαμε την ευκαιρία με το Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, Ντομινίκ Ράαμπ, καθώς η Αγγλία είναι μία από τις εγγυήτριες χώρες, να ανταλλάξουμε απόψεις ενόψει της επικείμενης 5+1 άτυπης διάσκεψης για το τί αποτελέσματα επιζητούμε στην Κύπρο και το πώς θα μπορούσαν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Για να συνεχιστεί η θετική ατμόσφαιρα στην ανατολική Μεσόγειο είναι σημαντικό να υπάρξει δίκαιη κατανομή. Δηλαδή η ΕΕ, αντί να υποστηρίζει -όπως κάνει μέχρι σήμερα και έκανε μέχρι χθες- τις προσπάθειες της Ελλάδας και των Ε/Κ να υπονομεύσουν τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τ/Κ, θα ήταν καλύτερο να μετατραπεί σε έναν ειλικρινή μεσολαβητή, που θα συμβάλλει στο θέμα της δίκαιης κατανομής».

S-400: Η υπόθεση έκλεισε, αλλά θέλουμε να αγοράσουμε και από ΗΠΑ

Όσον αφορά στη συνάντηση με τον Άντονι Μπλίνκεν, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανέφερε ότι επικράτησε μία εποικοδομητική ατμόσφαιρα. «Συζητήσαμε ανοικτά όλα τα θέματα και συμφωνήσαμε να διαχειριστούμε τα θέματα στα οποία διαφωνούμε με ειλικρινή τρόπο. Σήμερα συζητήσαμε τα θέματα που επηρεάζουν αρνητικά τις σχέσεις μας διεξοδικά, όπως το θέμα των S-400, την υποστήριξη των ΗΠΑ στο ΡΚΚ/YPG και τους Γιουλενιστές. Γνωρίζουμε ότι αυτά είναι τα θέματα. Επίσης μεταφέραμε τις προσδοκίες μας στον Μπλίνκεν σήμερα», σημείωσε.

Αναφορικά με το ρωσικό αντι-αεροπορικό σύστημα, ο τούρκος υπουργός είπε ότι «στο ζήτημα των S-400 υπενθυμίσαμε για άλλη μία φορά γιατί τους πήραμε. Επαναλάβαμε ότι τώρα η Τουρκία αγόρασε τους S-400 και αυτή η υπόθεση έχει κλείσει. Από την άλλη, υπενθυμίζοντας ότι στο παρελθόν η αμυντική μας βιομηχανία απευθύνθηκε πρώτα στους συμμάχους της για να αγοράσει άλλο αντι-αεροπορικό σύστημα, το οποίο είχε ανάγκη, αλλά δεν κατάφερε να το πάρει, και τονίζοντας ότι η Τουρκία είναι θετική ως προς το να καλύψει πλέον τις ανάγκες της από τους συμμάχους της και πρωτίστως από τις ΗΠΑ, συμφωνήσαμε ότι για όλα αυτά τα θέμα, στα οποία έχουμε διαφορές απόψεων, θα πρέπει να συνεχίσουμε να συζητάμε με τους ομολόγους μας».

Σημειώνοντας ότι συμφώνησαν το επόμενο διάστημα να πραγματοποιηθεί είτε στην Τουρκία είτε την Ουάσιγκτον μία πιο ευρεία και περιεκτική συνάντηση ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Υπενθυμίζεται ότι ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε δήλωση στη Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες την Τρίτη (23/03) πέταξε… καρφιά για την Τουρκία, αναφέροντας: «Η συμμαχία αδυνατίζει από συμπεριφορές που αντίκεινται στο Διεθνές Δίκαιο».

(πληροφορίες από ethnos.gr)

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...