Τσαβούσογλου για αν. Μεσόγειο: Ελλάδα και Κύπρος προκαλούν την αστάθεια – Στενές οι σχέσεις μας με τη Γερμανία

Στην Ελλάδα και την κυπριακή Δημοκρατία έριξε τις ευθύνες και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του στο περιοδικό, «Kriter», που εκδίδεται από το φιλοκυβερνητικό «think tank» SETA στην Τουρκία. Κάνοντας επίθεση στην Αθήνα και στη Λευκωσία, μετά τα όσα είπε και ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, μεταξύ των άλλων ανέφερε ότι «ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία της αστάθειας στην περιοχή μας είναι οι προσπάθειες του “ελληνικού – ελληνοκυπριακού δίδυμου” να σχηματίσουν μία συμμαχία εναντίον μας στην Ανατολική Μεσόγειο, σε βάρος των δικαιωμάτων τόσο της χώρας μας όσο και της ΤΔΒΚ (σ.σ. κατεχόμενα)».

Ανάμεσα στα άλλα, έφερε ως παράδειγμα το Forum για το φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας πως «τέτοια σχέδια δεν έχουν καμία πιθανότητα επιτυχίας». «Κανένα έργο δεν θα είναι βιώσιμο, χωρίς την Τουρκία, η οποία διαθέτει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο, και τους Τουρκοκύπριους», είπε.

Γι’ αυτό, όπως εξήγησε και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρότεινε «μια Διάσκεψη για την ανατολική Μεσόγειο με τη συμμετοχή όλων των μεσογειακών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της ΤΔΒΚ (σ.σ. των κατεχομένων)». Και πρόσθεσε: «Εργαζόμαστε για την υλοποίηση αυτής της ιδέας, η οποία είναι επίσης αποδεκτή από την ΕΕ».

Επίσης, αφού ο ίδιος υποστήριξε ότι η Τουρκία επιθυμεί «να αναπτύξει τις σχέσεις της» με την ΕΕ «στη βάση μιας άνευ όρων, συγκεκριμένης και θετικής ατζέντας, διατηρώντας παράλληλα την προοπτική ένταξης» της χώρας στην ΕΕ, εξήρε τις «στενές μας σχέσεις με τη Γερμανία και τις χώρες του “Visegrad” (σ.σ. Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία)».

Αναφερόμενος, ειδικότερα στη Γερμανία, είπε πως, όταν η χώρα «χρησιμοποίησε την αποτελεσματικότητά της εντός της ΕΕ για τη βελτίωση των σχέσεων Τουρκίας – ΕΕ στο παρελθόν, είδαμε ότι είναι δυνατόν να επιτευχθούν θετικά αποτελέσματα».

Επιπλέον, εξήρε τις σχέσεις της Τουρκίας «με χώρες της Νότιας και Νοτιοδυτικής Ευρώπης, ιδίως την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και τη Μάλτα».

Όσον αφορά στα Βαλκάνια, είπε ότι η Τουρκία έχει «στρατηγικές σχέσεις με χώρες της ΕΕ, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Κροατία, τη Σλοβενία, καθώς και με χώρες της Βαλτικής».

Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με τη στήριξη που φαίνεται να παρέχουν στην Κύπρο, εκτός της Γαλλίας, και οι ΗΠΑ, αφού ανέφερε ότι «ορισμένοι από τους συμμάχους μας ενίσχυσαν πρόσφατα τη συνεργασία τους με την ελληνοκυπριακή διοίκηση της Νότιας Κύπρου (σ.σ. Κυπριακή Δημοκρατία), ειδικά στον τομέα της άμυνας», είπε ότι «τέτοια βήματα κακομαθαίνουν» την “Ε/Κ διοίκηση” και δεν συμβάλλουν στην επίλυση του Κυπριακού, ούτε εξυπηρετούν την εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο Χουλουσί Ακάρ μίλησε και την Τρίτη (03/11) για την Ελλάδα και κατηγόρησε τη χώρα μας για εγωισμό και κακομαθημένη συμπεριφορά, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα… της περάσει στο θέμα της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας.

Επίσης, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας τόνισε πως ο στόλος και τα αεροσκάφη της χώρας βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας για να υπερασπιστούν τα δικαιώματα της χώρας. Ο Χουλουσί Ακάρ κατηγόρησε τη χώρα μας πως θέλει να γίνεται πάντα το δικό της, αναφέροντας ακόμα: «Η Ελλάδα να αφήσει τους εγωισμούς και να έρθει να μιλήσουμε». «Η Γαλλία να κοιτάξει πρώτα το μπόι της», υπογράμμισε ακόμα.

«Ο σεισμός στη Σάμο απέδειξε ότι τα νησιά ανήκουν στην… τουρκική υφαλοκρηπίδα», υπογράμμισε την ίδια ώρα ο Τζιχάντ Γιαϊτζί, «αρχιτέκτονας» του τουρκο-λιβυκού μνημονίου. Δεν είναι η πρώτη φορά που μιλάει προκλητικά για το Αιγαίο.

Πηγή: lawandorder.gr

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...