Τουλάχιστον 15 παιδιά νεκρά σε έκρηξη στο Αφγανιστάν

Έκρηξη σημειώθηκε στη διάρκεια θρησκευτικής τελετής στην επαρχία Γάζνι στο κεντρικό Αφγανιστάν με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 15 άνθρωποι και να τραυματιστούν ακόμη 20.

Η είδηση γίνεται ακόμη πιο θλιβερή, καθώς οι νεκροί στο σύνολό τους, αφορούν παιδιά.

Η έκρηξη συνέβη όταν ένα όχημα γεμάτο εκρηκτικά πυροδοτήθηκε κοντά σε σπίτι όπου πραγματοποιούνταν συγκέντρωση για τελετή απαγγελίας του κορανίου. Η εν λόγω περιοχή βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν.

«Δεκαπέντε παιδιά σκοτώθηκαν», δήλωσε ο Ουαχιντουλάχ Τζουμαζάντα, εκπρόσωπος του κυβερνήτη της επαρχίας. Ο απολογισμός αυτός επιβεβαιώθηκε από τον ‘Αχμαντ Χαν Σιράτ, εκπρόσωπο της επαρχιακής αστυνομίας. Είκοσι ακόμη άνθρωποι φέρουν τραυματισμούς από την έκρηξη αυτή, σύμφωνα και με τις δύο πηγές.

Ανησυχίες για τις επιθέσεις

Οι δολοφονίες με τη χρήση μικρών μαγνητικών βομβών που τοποθετούνται σε οχήματα έχουν προκαλέσει αναστάτωση στους αφγανούς αξιωματούχους, ακτιβιστές και δημοσιογράφους, οι οποίοι αποδίδουν κατηγορίες στους Ταλιμπάν για τις επιθέσεις.

Τουλάχιστον 10 κυβερνητικοί αξιωματούχοι και βοηθοί τους σκοτώθηκαν από τέτοιες βόμβες κατά τις τελευταίες εβδομάδες, κυρίως στην Καμπούλ, την πρωτεύουσα της χώρας.

Οι Ταλιμπάν και ο αφγανικός στρατός πραγματοποιούν συχνά συγκρούσεις στην επαρχία Γάζνι. Μάλιστα, στα τέλη Νοεμβρίου, τουλάχιστον 30 στρατιώτες σκοτώθηκαν στην περιοχή σε επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο.

Ανάγκη για ειρήνη μεταξύ των δύο πλευρών

Η έξαρση της βίας αποτελεί μάστιγα για το Αφγανιστάν, με τους Ταλιμπάν να πραγματοποιούν σχεδόν καθημερινά επιθέσεις εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων τις τελευταίες εβδομάδες, κυρίως σε αγροτικές περιοχές, παρά τις προσπάθειες περιορισμού του φαινομένου με ειρηνευτικές συνομιλίες που διεξάγονται από τον Σεπτέμβριο στην Ντόχα μεταξύ των δύο πλευρών. Οι διαπραγματεύσεις ανεστάλησαν έως τις 5 Ιανουαρίου.

Βάσει χωριστής συμφωνίας με τους Ταλιμπάν που επιτεύχθηκε τον Φεβρουάριο του 2020 στην Ντόχα, οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν να αποσύρουν όλα τα στρατεύματά τους από το Αφγανιστάν έως τον Μάιο του 2021, με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας και τη δέσμευση των ανταρτών να προχωρήσουν σε διάλογο με την Καμπούλ.

Οι διαπραγματευτές των Ταλιμπάν βρέθηκαν την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου στο Πακιστάν για να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό Ιμράν Χαν, ο οποίος καλεί σε κατάπαυση του πυρός και μείωση της βίας.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...

Μάθε για την Kανναβιδιόλη (CBD) και τις ευεργετικές του ιδιότητες

Τα τελευταία χρόνια μετά την νομιμοποίηση του CBD στην Ελλάδα με περιεκτικότητα κάτω του 0,2% σε thc έχει μπει για να καλά στην καθημερινότητά...

Πότε κάνω Απολύμανση για τον κορωνοιό COVID-19;

Τον τελευταίο χρόνο άλλαξε δραστικά η ζωή όλων μας λόγο του κορωνοιού. Οι καθημερινές κοινωνικές και επαγγελματικές δραστηριότητες όλων μας ανεξαρτήτου ηλικίας πλήγηκαν και...