Το Vouliwatch κατέθεσε νέα προσφυγή στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας για τη λίστα Πέτσα

Μετά τη σιωπηρή απόρριψη του δεύτερου αιτήματός από τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης και τον κο Στ. Πέτσα, το Vouliwatch προχωρά νομικά στο επόμενο στάδιο και καταθέτει ΝΕΑ προσφυγή στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Θυμίζουμε ότι, σε συνέχεια της ανακάλυψης της σύμβασης που υπογράφηκε μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και της εταιρίας Initiative Media A.E. σχετικά με την εκστρατεία «Μένουμε Σπίτι» και τη διάθεση χρημάτων στα Μ.Μ.Ε., στις 19 Οκτωβρίου 2020, το Vouliwatch κατέθεσε ΝΕΟ αίτημα για πρόσβαση στη δημόσια πληροφορία και το πώς διατέθηκαν τα χρήματα.

Το αίτημα αυτό παρέμεινε αναπάντητο εκ μέρους του Υπουργού, μετά τη λήξη της 20ήμερης προθεσμίας που προβλέπει η σχετική νομοθεσία. Τη Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2020 το Vouliwatch υπέβαλε ΝΕΑ προσφυγή κατά της σιωπηρής απόρριψης του αιτήματός μας από τον κ. Στ. Πέτσα και τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης ενώπιον του ίδιου και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

Θυμίζουμε, επίσης, ότι η Εθνική Αρχή Διαφάνειας είχε δηλώσει αναρμόδια να κρίνει την προηγούμενη προσφυγή που είχαμε ασκήσει ως Vouliwatch ενώπιόν της κατά της σιωπηρής απόρριψη της πρώτης αίτησής μας προς τον Υπουργό. Στις 21 Σεπτεμβρίου 2020, το Vouliwatch ανταπάντησε εξηγώντας τη διαφωνία μας περί αναρμοδιότητας σε ειδική επιστολή και ζητώντας εκ νέου την κρίση της προσφυγής μας. Αναμένουμε ακόμα την απάντηση της ΕΑΔ.

Στις 16 Οκτωβρίου 2020, μια σειρά μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ με πρώτο υπογράφοντα τον κο Χριστόφορο Βερναρδάκη, ανέδειξαν το ζήτημα με την κατάθεση σχετικής ερώτησης προς τον Υπουργό Επικρατείας, κ. Γιώργο Γεραπετρίτη. Ο Υπουργός απάντησε στις 3 Νοεμβρίου 2020, διαβιβάζοντας στους ερωτώντες Βουλευτές την νέα απάντηση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας περί αναρμοδιότητας.

Στο κείμενο της απάντησης αυτής, η ΕΑΔ επικαλείται εκ νέου την προηγούμενη νομοθεσία (νόμος 3448/2006 και νόμος 4622/2019 περί επιτελικού κράτους με τον οποίο καταργήθηκε ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης και ιδρύθηκε η ΕΑΔ) σύμφωνα με την οποία έκρινε εαυτόν αναρμόδια να χειριστεί της υπόθεσης. Στο τέλος, ωστόσο, της απάντησης αναφέρεται για το μέλλον στη νέα νομοθεσία που ψηφίστηκε μεταγενέστερα της προσφυγής μας (Ν. 4727/2020 της 23ης Σεπτεμβρίου 2020) η οποία ενσωματώνει σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία για τα ανοικτά δεδομένα και την περαιτέρω χρήση πληροφοριών δημόσιου τομέα και σύμφωνα με την οποία -πλέον- η Εθνική Αρχή Διαφάνειας είναι ρητά και αδιαμφισβήτητα αρμόδια να κρίνει σχετικές υποθέσεις.

Ενόψει των ανωτέρω, το Vouliwatch κατέθεσε νέα προσφυγή στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας, με βάση τη νέα αυτή νομοθεσία και αναμένουμε με ανυπομονησία την εξέλιξη της υπόθεσης.

Μιας υπόθεσης κρίσιμης για τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και την ουσιαστική ενημέρωση των πολιτών, ειδικά σε μια περίοδο έκτακτων συνθηκών και διαρκούς «κατ’εξαίρεσιν» και «κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων» λήψης πολιτικών αποφάσεων και διάθεσης δημοσίου χρήματος.

Πηγή: Vouliwatch.gr

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...