
Η πρώτη ρομποτική αποστολή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στον Άρη έφτασε στον «κόκκινο πλανήτη» και κατάφερε να τεθεί με επιτυχία σε τροχιά, ύστερα από ένα ταξίδι που διήρκεσε επτά μήνες.
Συγκεκριμένα, η διαστημική υπηρεσία των ΗΑΕ γίνεται κατά συνέπεια η πέμπτη στον κόσμο και η πρώτη μεταξύ των αραβικών χωρών που καταφέρνει ένα τέτοιο επίτευγμα.
H.H. Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum and H.H. Sheikh Mohammed bin Zayed Al Nahyan congratulated the Hope Probe’s team at Mohammed Bin Rashid Space Centre.#ArabsToMars #HopeProbe pic.twitter.com/zsvk7hy3aF
— Hope Mars Mission (@HopeMarsMission) February 9, 2021
Το ρομποτικό σκάφος Hope, που τέθηκε σε τροχιά λίγο μετά τις 18.00 την Τρίτη 9/2 (ώρα Ελλάδας) θα αρχίσει να στέλνει δεδομένα για την ατμόσφαιρα και το κλίμα του Άρη.
«Στον λαό των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στις αραβικές και τις μουσουλμανικές χώρες, ανακοινώνουμε την επιτυχή θέση σε τροχιά γύρω από τον Άρη. Δόξα τω Θεώ» ανέφερε ο Ομράν Σαράφ, ο υπεύθυνος της αποστολής.
The Historic Moment: Announcing the success of Mars Orbit Insertion!#ArabsToMars #HopeProbe pic.twitter.com/4N1uaHb0GS
— Hope Mars Mission (@HopeMarsMission) February 9, 2021
Το διαστημικό πρόγραμμα των ΗΑΕ εντάσσεται στις προσπάθειες της χώρας να αναπτύξει τις επιστημονικές και τεχνολογικές ικανότητές της και να περιοριστεί η εξάρτησή της από το πετρέλαιο. Το «Hope» (Al-Αmal στα αραβικά) θα γυρίζει γύρω από τον Άρη για δύο χρόνια, μελετώντας κυρίως την ατμόσφαιρά του (θα δημιουργήσει τον πρώτο ολοκληρωμένο «χάρτη» της) και τον καιρό του.
Πηγή: altsantiri.gr