Το lockdown φέρνει νέο πακέτο μέτρων – Τι φοβούνται στο υπουργείο Οικονομικών

Από την ώρα που έγινε γνωστό το lockdown έχει σημάνει συναγερμό στο υπουργείο Οικονομικών, που έχουν πάρει χαρτί και μολύβι και κάνουν τους υπολογισμούς τους, έτσι ώστε να μπορέσει η κυβέρνηση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, στηρίζοντας επιχειρήσεις και εργαζομένους. Με πολύ κόσμο να είναι στα… κάγκελα, λόγω των πραγματικών απωλειών που θα υπάρξουν στην πραγματική οικονομία. «Επεκτείνονται τα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων», είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Στο υπουργείο Οικονομικών κάνουν νέους υπολογισμούς, προκειμένου να υπολογίσουν το ύψος της ύφεσης. Πολλά θα εξαρτηθούν βέβαια από το πόσο θα διαρκέσει το lockdown, αλλά και τα επιδημιολογικά δεδομένα, όταν αυτή θα λήξει. Και αυτό διότι η χριστουγεννιάτικη αγορά, από πλευράς κατανάλωσης αποτελεί ένα μεγάλος μέρος της συνολικής πίτας. Είναι πλέον κάτι περισσότερο από σίγουρο ότι θα υπερβεί το 10%. Αυτό που θα κρίνει το που θα κάτσει η μπίλια, είναι η διάρκεια.

Όχι μόνο η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και οι κυβερνήσεις της Ευρώπης, ποντάρουν πολλά σε αυτή την αγορά. «Ζωτικής σημασίας να συνεχιστεί η δημοσιονομική στήριξη σε κάθε κράτος μέλος έως το 2021», ειπώθηκε στο τελευταίο Eurogrοup. Βασική προτεραιότητα βέβαια είναι να αντέξουν τα συστήματα υγείας, αλλά αμέσως μετά αυτό που επιδιώκεται είναι να μπορέσουν οι πολίτες να είναι έξω τις ημέρες των εορτών, έτσι ώστε να καταναλώσουν και να στηριχθεί η αγορά έστω και περιορισμένα.

Πριν… έρθει η χριστουγεννιάτικη αγορά, θα πρέπει να προηγηθεί ένα νέο πακέτο στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων. Κάτι λιγότερο από μία εβδομάδα, η κυβέρνηση είναι εκ των πραγμάτων αναγκασμένη να προχωρήσει σε νέο πακέτο, το οποίο και θα είναι μεγαλύτερο, από αυτό των 2,3 δισ. που ανακοινώθηκε το περασμένο Σάββατο.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα υπάρχουν εκπλήξεις, σε ό,τι αφορά τη λίστα των μέτρων. Θα ισχύσουν τα ίδια μέτρα, αλλά δεν αποκλείεται να μπουν και κάποιες πινελιές έτσι ώστε να καλυφθούν κάποια κενά που ενδεχομένως παρατηρηθούν.

Τα βασικά εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν είναι:

  • Επίδομα έως 534 ευρώ το μήνα για τους εργαζόμενους που θα βρεθούν σε καθεστώς αναστολής εργασίας. Με το γενικό lockdown και τις επιχειρήσεις να έχουν βάλει προσωρινό λουκέτο η πλειονότητα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα θα βρεθούν σε αναστολή εργασίας.
  • Πάγωμα στις πληρωμές φορολογικών υποχρεώσεων
  • Υποχρεωτικό «κούρεμα» στα ενοίκια κατά 40% για όλη τη χώρα για επιχειρήσεις, πρώτη κατοικίας εργαζομένων σε αναστολή και φοιτητικής κατοικίας.
  • Περισσότερα κρατικά δάνεια σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής.
  • Αναστολή πληρωμής δόσεων δανείων.

Σταϊκούρας: Επεκτείνονται και ενισχύονται τα μέτρα στήριξης

Βασισμένο στους τέσσερις υπάρχοντες άξονες των μέτρων στήριξης για εργαζόμενους και επιχειρήσεις θα είναι το νέο πακέτο παρεμβάσεων που θα ανακοινωθεί από το οικονομικό επιτελείο μετά και τις αποφάσεις της κυβέρνησης για lockdown (όπως έχει αναφερθεί ανακοινώσεις θα γίνουν από τον πρωθυπουργό στις 12 το μεσημέρι).

Όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην ΕΡΤ, τα βασικά χαρακτηριστικά των μέτρων θα είναι η επέκταση, η διεύρυνση, ο εμπλουτισμός και η ενίσχυση των παρεμβάσεων για τη

  • στήριξη των εργαζομένων, με εμπλουτισμό αυτών
  • ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων
  • επέκταση και διεύρυνση της αναστολής των φορολογικών & ασφαλιστικών υποχρεώσεων
  • υποχρεωτικής μείωσης των ενοικίων. Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ανακοινωθούν επιπλέον πρωτοβουλίες και για τους ιδιοκτήτες το επόμενο χρονικό διάστημα.

Η αρχική εκτίμηση για το κόστος των μέτρων που ανακοινώθηκαν το προηγούμενο Σάββατο (31/10) ύψους 2,3 δισ. ευρώ θα αναθεωρηθεί προς τα πάνω. O Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε, παράλληλα, ότι η χώρα διαθέτει τα ταμειακά διαθέσιμα που απαιτούνται για να ανταπεξέλθει στις ανάγκες που θα προκύψουν όχι μόνο έως το τέλος του έτους αλλά και το 2021.

Στο δημοσιονομικό πεδίο, η ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής, δηλαδή το γεγονός ότι τουλάχιστον έως το τέλος του 2021 δεν θα υπάρχουν δημοσιονομικοί στόχοι και κανόνες δίνει τη δυνατότητα στην χώρα μας «εάν χρειαστεί και για όσο χρειαστεί να λάβουμε επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Η εφαρμογή των νέων περιοριστικών μέτρων αναμένεται να έχει αρνητική επίπτωση και στην πορεία της ελληνικής οικονομίας. «Εκτιμούμε ότι θα υπάρχει επιπλέον επιβάρυνση της ελληνικής οικονομίας» επεσήμανε ο Χρ. Σταϊκούρας προσθέτοντας ότι στις 21 Νοεμβρίου που θα κατατεθεί το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2021 θα καταγράφονται οι εκτιμήσεις τόσο για την πορεία της ύφεσης τόσο για φέτος και το 2021 όσο και για την πορεία του ελλείμματος και του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Όπως σημείωσε την Τετάρτη (04/11) ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στα «Παραπολιτικά FM», «τα πράγματα εξελίσσονται χειρότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις και προφανώς η επίδραση στην οικονομία θα είναι πιο έντονη άρα είμαστε έτοιμοι να αξιολογήσουμε πρόσθετα μέτρα, θα θέλαμε όμως κάθε φορά πως βλέπουμε πως εξελίσσεται η υγειονομική κρίση».

Σημείωσε επίσης ότι «κάθε περιορισμός της οικονομικής δραστηριότητας έχει κόστος για την πραγματική οικονομία και τα δημόσια οικονομικά. Όσο πιο πολλοί και αυστηροί είναι οι περιορισμοί και όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκειά τους, τόσο πιο οδυνηρές είναι οι επιπτώσεις σε κοινωνία και οικονομία». Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών σύμφωνα με «κάποιους προσεγγιστικούς περιορισμούς και έδειξαν αυτοί ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο ότι το μηνιαίο κόστος επιβολής ενός καθολικού lockdown είναι περίπου στο 2,5 με 3% της κάθε χώρας».

Στο ερώτημα εάν αντέχουν τα κρατικά ταμεία ένα νέο καθολικό lockdown ο Χρήστος Σταϊκούρας δηλώνει ότι αντέχουν γιατί «χτίζαμε ταμειακά διαθέσιμα έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή για το χειρότερο σενάριο το οποίο να διαρκεί και για αρκετό χρονικό διάστημα».

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...