Το Brexit είναι γεγονός: Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Μεγάλης Βρετανίας (video)

«Καλά Χριστούγεννα» (σ.σ. «Merry Christmas»), εκτός της ευρωπαϊκής Ένωσης και «ομπρέλας» θα ευχηθεί ο Μπόρις Τζόνσον στους πολίτες της Μεγάλης Βρετανίας, καθώς επήλθε συμφωνία για το Brexit και σε εμπορικό επίπεδο. Mε την Downing Street να μιλά για «φανταστική συμφωνία», μετά και την πρόοδο που υπήρχε τις τελευταίες ημέρες. Για «δίκαιη και ισορροπημένη» συμφωνία έκανε λόγο η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Αναμένεται δήλωση από τον βρετανό πρωθυπουργό…

Τα εμπόδια στην διαπραγμάτευση ξεπεράστηκαν και λίγο μετά τις 16:00 ώρα Ελλάδας, οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε συμφωνία. «Καταλήξαμε σε συμφωνία. Αυτή η συμφωνία επιτρέπει την έναρξη μιας νέας σχέσης μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ. Αυτό που πάντα θέλαμε – μια ακμάζουσα εμπορική και οικονομική σχέση μεταξύ ενός κυρίαρχου Ηνωμένου Βασιλείου και των ευρωπαίων εταίρων και φίλων μας», δήλωσε εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης.

«Για τον βρετανικό λαό η συμφωνία επιτυγχάνει τους στόχους του δημοψηφίσματος του 2016 και των εκλογών του 2019 και θα αποφέρει σημαντικά οφέλη τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στην ΕΕ. Παρέχει συνέχεια τόσο στις βρετανικές όσο και στις οικονομίες της ΕΕ, υποστηρίζοντας τις επιχειρήσεις και στις δύο πλευρές του Καναλιού της Μάγχης να συνεχίσουν μια βαθιά και στενή εμπορική σχέση, σεβόμενοι πλήρως την κυριαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου και την κανονιστική αυτονομία της ΕΕ», συμπλήρωσε.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν πάντα μια δυναμική, επίλυση προβλημάτων, δύναμη για το καλό στον κόσμο. Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας μοιράζονται επίσης αυτές τις αξίες. Τον επόμενο χρόνο, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο αναλαμβάνει το μανδύα των Προεδριών των G7 και COP, δεσμευόμαστε να προωθήσουμε τις «ανοιχτές κοινωνίες» και το ελεύθερο εμπόριο, μετατρέποντας το ρεύμα στην αλλαγή του κλίματος και οδηγώντας την παγκόσμια ανάκαμψη από τον κορονοϊό», επισήμανε ο εκπρόσωπος του Ηνωμένου Βασιλείου. «Καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο προωθεί αυτούς τους στόχους στην παγκόσμια σκηνή, χαιρετίζουμε τη συνεχιζόμενη συνεργασία με τους ευρωπαίους φίλους μας σε κοινά ζητήματα ενδιαφέροντος, αναγνωρίζοντας τον αντίκτυπο που μπορούμε να έχουμε μαζί», κατέληξε.

Έτσι, μπήκε τέλος στο θρίλερ που είχε δημιουργηθεί για να βρεθεί λύση και σε εμπορικό επίπεδο. Το Brexit είχε, άλλωστε, συμφωνηθεί εδώ και μήνες ανάμεσα σε ΕΕ και Μεγάλη Βρετανία, πέρασε από το Κοινοβούλιο της Βρετανίας, με τον Μπόρις Τζόνσον να μένει… ζωντανός και απέμενε η συμφωνία σε εμπορικό κομμάτι, ώστε από το 2021 το Ηνωμένο Βασίλειο να είναι εκτός της ευρωπαϊκής «ομπρέλας».

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ δίνουν αυτή την ώρα συνέντευξη Τύπου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο κατέληξαν πριν από λίγο σε συμφωνία μετά από εννέα μήνες διαπραγματεύσεων. Για «δίκαιη και ισορροπημένη» συμφωνία έκανε λόγο η πρόεδρος της Κομισιόν. «Αξίζει να παλέψουμε για αυτήν τη συμφωνία. Έχουμε τώρα μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο. Θα προστατεύσει τα συμφέροντά μας στην ΕΕ, θα διασφαλίσει θεμιτό ανταγωνισμό και θα παρέχει προβλεψιμότητα για τις αλιευτικές μας κοινότητες. Η Ευρώπη προχωρά τώρα» σημείωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...