«Tο 1969 είχε ιδρυθεί μέσα στα Πανεπιστήμια αστυνομικό τμήμα» μας ενημερώνει ο Συρίγος (video)

Πρακτικές της Χούντας, οι οποίες ωστόσο δεν επιβεβαιώνονται από τη βιβλιογραφία ή μαρτυρίες φοιτητών της εποχής, επικαλέστηκε ο Άγγελος Συρίγος σε διαδικτυακή συζήτηση με αφορμή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων που τέθηκε σε διαβούλευση σχετικά με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις που αφορούν τη φύλαξη στα πανεπιστήμια με τη δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που διοργάνωσε η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, συντόνισε ο πρόεδρος της ΕλΕΔΑ, Γιάννης Ιωαννίδης και στην οποία συμμετείχαν, εκτός του υφυπουργού Παιδείας, οι καθηγητές Πανεπιστημίου, Ξενοφών Κοντιάδης και Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης, ο κ. Συρίγος ήταν αυτός που υποστήριξε – και λογικό – το νομοσχέδιο.

Κάποια στιγμή, κατά τη διάρκεια μίας εκ των τοποθετήσεών του, ο υφυπουργός Παιδείας είπε: «Και ως προς το θέμα των αστυνομικών οργάνων με πολιτική περιβολή, που αναφέρθηκε το 1963, να θυμίσω ότι από το 1969, είχε ιδρυθεί μέσα στα πανεπιστήμια αστυνομικό τμήμα. Τουλάχιστον στις πανεπιστημιουπόλεις. Επομένως, υπήρχε αστυνομικό τμήμα μέσα στις πανεπιστημιουπόλεις. Το σπουδαστικό της Ασφάλειας ήταν αστυνομικοί με πολιτικά για να χαφιεδίζουν τους φοιτητές».

Μόνο που το 1969 υπήρχε Χούντα και οποιαδήποτε επίκληση πρακτικών της πραξικοπηματικής κυβέρνησης μόνο θέση δεν έχει στη δημόσια διαβούλευση για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Το περίεργο, δε, της υπόθεσης είναι ότι δεν υπάρχουν μαρτυρίες ή κείμενα σε βιβλία που ν’ αναφέρουν ότι υπήρχαν αστυνομικά τμήματα μέσα στις πανεπιστημιουπόλεις, όπως ο κ. Συρίγος ισχυρίζεται. Υπήρχε το σπουδαστικό της ασφάλειας, τα μέλη του οποίου ήταν χαφιέδες της ΚΥΠ και φυσικά καταργήθηκε αμέσως μετά τη Μεταπολίτευση, αλλά αυτό είναι κάτι άλλο από την αστυνομία που λέει ότι υπήρχε μέσα στα πανεπιστήμια. Για ποιον λόγο, λοιπόν, το είπε μόνο εκείνος ξέρει.

Ανακοίνωση της ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ

Η ΕΠΕΚΕ (Επιτροπή Παρακολούθησης & Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου) Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία μεταξύ άλλων κάνει λόγο για «αντιδημοκρατικό κατήφορο της κυβέρνησης» που «κατόρθωσε να οδηγήσει… σε νέα βάθη ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος».

Αναλυτικά:

«Τον αντιδημοκρατικό κατήφορο της κυβέρνησης κατόρθωσε να οδηγήσει… σε νέα βάθη ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος, όταν κατά τη διάρκεια ζωντανής εκδήλωσης, στην αγωνία του να υπερασπιστεί την εγκατάσταση αστυνομικής δύναμης εντός των ΑΕΙ, ανέφερε πως:

Παραμένει άγνωστο από πού αντλεί τη συγκεκριμένη πληροφορία ο υφυπουργός Παιδείας, καθώς δεν υπάρχει ιστορική καταγραφή και γνώση για τη λειτουργία αστυνομικών τμημάτων εντός των ΑΕΙ κατά τα μαύρα χρόνια της Χούντας (1967-1974). Ωστόσο, λειτουργούσε σε πλήρη ανάπτυξη το Σπουδαστικό της Ασφάλειας, το οποίο «διέπρεπε» στις συλλήψεις, στα βασανιστήρια, στην παρακολούθηση και στον χαφιεδισμό φοιτητών και πανεπιστημιακών.

Πάντως, μετά την παραδοχή του υφυπουργού για τα ιστορικά πρότυπα της σημερινής κυβέρνησης ΝΔ, κάθε άλλη συζήτηση παρέλκει. Μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, γονείς γνωρίζουν γιατί είναι δημοκρατικό καθήκον η αντίσταση στην απόπειρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη να ολοκληρώσει το ημιτελές έργο της επταετίας. Η ντροπιαστική επίκληση του κ. Συρίγου προσβάλλει ολόκληρη την κοινωνία, συμπεριλαμβανομένων φυσικά και των συντηρητικών πολιτών.  

Η εκπαιδευτική κοινότητα, η νεολαία, οι φοιτητές με τη συμμετοχή τους αύριο Πέμπτη στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα, τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα, θα υπερασπιστούν την Παιδεία και την Υγεία απέναντι στα βάρβαρα κυβερνητικά σχέδια δημοκρατικής εκτροπής».

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...