Την Τετάρτη τα σπουδαία από την Επιτροπή – Τι θα γίνει με μετακινήσεις, σχολεία και λιανεμπόριο

Σε δύο μέτωπα μοιράζεται η αγωνία όλων ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης της Επιτροπής Ειδικών που είναι προγραμματισμένη για αύριο, Τετάρτη. Το τι εικόνα θα παρουσιάζει η χώρα επιδημιολογικά και το τι αποφάσεις πρόκειται να παρθούν σε ό,τι αφορά στη χαλάρωση των μέτρων.

Η κατάσταση αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο χειρότερο σημείο από το ξεκίνημα της πανδημίας. Ο αριθμός καθημερινών απωλειών ανθρώπων έχει αυξηθεί, οι διασωληνώσεις έχουν φτάσει στον αριθμό ρεκόρ των 738 και τα κρούσματα πρόκειται να εκτοξευθούν στα 3.800 στις 8 Απριλίου, όπως τουλάχιστον υπολογίζει ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης βάσει των μαθηματικών μοντέλων του ΑΠΘ που μέχρι τώρα έχουν πέσει μέσα σχεδόν σε όλες τις προβλέψεις. Υπό αυτό το πρίσμα, οποιαδήποτε σκέψη για άνοιγμα σε οποιονδήποτε τομέα προκαλεί έντονη ανησυχία και γι αυτό άλλωστε και μέσα στην Επιτροπή υπάρχουν φωνές που τάσσονται κατά.

Από την άλλη υπάρχει η άποψη ότι τουλάχιστον σε ό,τι αφορά σε διασωληνώσεις και θανάτους, φτάνουμε στην κορύφωση του τρίτου κύματος και αυτές τις μέρες θα αρχίσει η μείωση στους αριθμούς. Επιπλέον, τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση δεν έχουν αποδώσει στο αναμενόμενο οπότε με σύμμαχο τον καιρό ίσως είναι η ευκαιρία να αλλάξει το πλάνο και μαζί να αλλάξουν τα δεδομένα της οικονομίας και η ψυχολογία των πολιτών.

Αν τελικά επικρατήσει η δεύτερη τάση και προκριθεί η λύση του ανοίγματος, τότε πάμε σε άμεση εφαρμογή νέων μέτρων. Αυτό σημαίνει ότι την Πέμπτη θα γίνουν ανακοινώσεις και από το Σάββατο αλλάζουν τα δεδομένα.

Μετακινήσεις

Η πρώτη αλλαγή θα αφορά στις μετακινήσεις και δη στις διαδημοτικές. Είναι πλέον εμφανές ότι δεν έχει απολύτως κανένα νόημα να ζητά κάποιος από τον κόσμο να μένει σπίτι του τα Σαββατοκύριακα ή να επιλέγει μια πλατεία στη γειτονιά του αντί να πάει τηρώντας τα μέτρα σε μια παραλία, όταν τις καθημερινές μπαίνει στο μετρό για να πάει σε ένα γραφείο γεμάτο συναδέλφους.

Λιανεμπόριο

Το επικρατέστερο σενάριο, εφόσον επιλεγεί η λύση του ανοίγματος, είναι να ανεβάσουν τα μαγαζιά ρολά στις 5 Απριλίου, ημέρα Δευτέρα. Μένει να δούμε αν αυτό θα γίνει με click away, σενάριο που πλέον συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες ή με περιορισμούς βάσει τετραγωνικών του εκάστοτε καταστήματος.

Σχολεία

Για τα σχολεία το μόνο ξεκάθαρο είναι η δήλωση της Νίκης Κεραμέως ότι επιθυμία του υπουργείου Παιδείας είναι να λειτουργήσουν μέσα στην επόμενη εβδομάδα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια. Μένει να δούμε όμως τι θα γίνει με τα self test και ποια θα είναι επίσης και η λύση για τα Δημοτικά.

Η εστίαση

Όσον αφορά στο άνοιγμα της εστίασης εκτιμάται ότι θα γίνει μετά 15 και 20 Απριλίου με πιο πιθανές ημερομηνίες προς τις 20 Απριλίου, ώστε να υπάρξει απόσταση από το λιανεμπόριο και τα σχολεία. Αξιοσημείωτο είναι ότι για τους εργαζόμενους στην εστίαση θα είναι υποχρεωτικά τα self test ενώ θα εξετασθεί και αν θα πρέπει να φορούν και διπλή μάσκα, κάτι βέβαια που δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο.

Τα μέτρα που θα τηρούνται, πάντως, σε εστιατόρια και καφέ θα θυμίζουν αυτά της περυσινής χρονιάς το «ethnos.gr» αναφέρει ότι η κυβέρνηση εξετάζει εάν θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα να αναπτυχθούν τραπέζια σε εξωτερικούς χώρους σε ποσοστό περισσότερο από 40% που ίσχυε στην προηγούμενη φάση της πανδημίας.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου της εστίασης έχουν, άλλωστε, διαμηνύσει στην κυβέρνηση ότι με το ποσοστό αυτό και μετά από 5 μήνες lockdown ελάχιστες επιχειρήσεις θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν οικονομικά και να στηρίξουν τα καταστήματά τους.

Ήδη εξάλλου πολλές επιχειρήσεις της εστίασης θα βάλουν οριστικά λουκέτο αφού δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στα υπέρογκα έξοδα τη στιγμή που τα καταστήματα τους ήταν κλειστά για 5 μήνες, ενώ σχεδόν όλο το 2020 λειτούργησαν με μειωμένα τραπεζοκαθίσματα.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...