Την Παρασκευή η ψηφοφορία για τον Πτωχευτικό «λαιμητόμο» – Απορρίφθηκαν οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας

Η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών «Ρυθμίσεις οφειλών, πλαίσιο δεύτερης ευκαιρίας» δεν θα ολοκληρωθεί, τελικά, την Πέμπτη (22/10) στην Ολομέλεια, αλλά αυτή θα συνεχιστεί και την Παρασκευή (23/10) μετά τη συζήτηση των επίκαιρων ερωτήσεων. Την Παρασκευή (23/10) θα διεξαχθούν, επίσης, η ονομαστική ψηφοφορία που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑΠροοδευτική Συμμαχία για 16 συνολικά άρθρα του νομοσχεδίου όσο και του ΚΚΕ που έχει καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί της Αρχής του νομοσχεδίου. Απορρίφθηκαν οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας…

Την παράταση της συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια, ανακοίνωσε ο προεδρεύων, Στ’ αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιώργος Λαμπρούλης, ως απόφαση που ελήφθη στη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων, καθώς έχουν εγγραφεί να μιλήσουν πολλοί βουλευτές και με το ρυθμό που έχει κυλήσει μέχρι τώρα η συζήτηση στην Ολομέλεια, δεν θα υπήρχε η δυνατότητα να τους δοθεί ο λόγος.

Στην αιχμή της αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, κατά την διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, έχουν βρεθεί οι διατάξεις που αφορούν την προστασία της πρώτης κατοικίας για τους «κόκκινους» δανειολήπτες στεγαστικών και ενυπόθηκων τραπεζικών δανείων, το ύψος του ακατάσχετου ποσού για μισθούς, συντάξεις και από εισοδήματα καθώς και για τις διαδικασίες πτώχευσης φυσικών και νομικών προσώπων.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση, αλλά και το σύνολο των φορέων που έχουν τοποθετηθεί, έχουν ταχθεί κατά του νομοσχεδίου το οποίο θα οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες πτωχεύσεις και ρευστοποίηση περιουσίας για χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Έτσι, η προστασία της α’ κατοικίας θα αποτελέσει παρελθόν καθώς θα μετατρέψει δανειολήπτες που δεν αποτελούν στρατηγικούς κακοπληρωτές νοικάρηδες στα σπίτια τους.

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να εξαπολύσει επίθεση στην κυβέρνηση σημειώνοντας ότι το νέο πτωχευτικό δίκαιο δεν είναι δεύτερη ευκαιρία για τους πολίτες αλλά ουσιαστικά είναι η ευκαιρία των τραπεζών να ρευστοποιήσουν την περιουσία τους. Αυτό τόνισε στην τοποθέτησή της το πρωί της Πέμπτης η τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Έφη Αχτσιόγλου, τονίζοντας πως ο Κώδικας δίνει απόλυτη ελευθερία στις τράπεζες να χειραγωγούν τα πάντα, χωρίς να δεσμεύονται από το κράτος.

Παράλληλα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να σταθεί και στη συγκυρία, στην οποία περνά η άρση της προστασίας της α’ κατοικίας. Μια κυβερνητική επιλογή σε μια περίοδο που η ανεργία καλπάζει και τα οικονομικά προβλήματα έχουν διογκωθεί λόγω και της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ οκτώ μνημονιακά χρόνια, τόσες διαφορετικές κυβερνήσεις, δεν πείραξαν το καθεστώς προστασίας.

Στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης, αναμένεται να βρεθεί, το άρθρο 268 του νομοσχεδίου που αφορά στις διατάξεις του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων σχετικά με τις μονομερείς αναπροσαρμογές ασφαλίστρων που έχουν δικαίωμα να προβαίνουν οι ασφαλιστικές εταιρείες στα συμβόλαια Υγείας, μετά και τις παρατηρήσεις που καταγράφονται και στην έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής σημειώνοντας ότι αυτό δεν συνάδει με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και επισημαίνοντας ότι «είναι πιθανόν να συνεπάγεται σοβαρή περιουσιακή ζημία για τους ασφαλισμένους».

Στο νομοσχέδιο μέχρι αυτήν τη στιγμή έχουν κατατεθεί τέσσερις υπουργικές τροπολογίες που αφορούν την σύσταση και οργάνωση στο Υπουργείο Οικονομικών Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης. Τις κατεπείγουσες ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της θαλάσσιας συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης νησιωτικών περιοχών και την ανάκτηση του ακτοπλοϊκού δικτύου. Ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομικών. Και μια τροπολογία του υπουργείου Εργασία με τον μηχανισμός ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» – Τροποποίηση της παρ.3 του άρθρου 31 του ν. 4690/2020 και της παρ.2 του άρθρου 123 του ν.4714/2020 2. Έκτακτα μέτρα στήριξης εργαζομένων σε επιχειρήσεις – εργοδότες σε Περιφερειακές Ενότητες που εντάσσονται σε επιδημιολογικό επίπεδο «πολύ υψηλό», «υψηλό», «μέτριο» και «χαμηλό».

Νομοθετικές βελτιώσεις

Σειρά νομοθετικών βελτιώσεων κατέθεσαν με την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια, οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. Ειδικότερα, κατατέθηκαν 78 βελτιώσεις στην πλειονότητά τους να είναι νομοτεχνικές αναδιατυπώσεις, ενώ για τις ουσιαστικές τροποποιήσεις διατάξεων οι δύο υπουργοί είχαν ενημερώσει την Επιτροπή Οικονομικών κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας κατά την κατάθεση των νομοτεχνικών βελτιώσεων στην Ολομέλεια επικεντρώθηκε στην αποσαφήνιση της διάταξης του νομοσχεδίου όπου παραμένει το ακατάσχετο όριο για οφειλές στα 1.250 ευρώ, προκειμένου όπως είπε να μην υπάρχει καμία απολύτως παρανόηση.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης σχετικά με το άρθρο 268 που αφορά τις αναπροσαρμογές ασφαλίστρων συμβολαίων Υγείας -και ήδη η Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ 25 έχουν καταθέσει αιτήσεις αντισυνταγματικότητας που θα συζητηθούν αργότερα στην Ολομέλεια- κατέθεσε δύο νομοθετικές βελτιώσεις.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι, μετά και τις παρατηρήσεις της έκθεσης της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής, προστίθεται στην παρ. 4 του άρθρου 268 ότι «μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος, με εξαίρεση συμβάσεις στις οποίες είτε δεν προβλέπεται αναπροσαρμογή ασφαλίστρων, είτε προβλέπεται σταθερή αναπροσαρμογή ασφαλίστρων», ώστε να είναι απόλυτα -όπως είπε- ξεκάθαρο ότι αυτή η ρύθμιση αφορά μόνο τα συμβόλαια που προβλέπεται η μονομερής αναπροσαρμογή των ασφαλίστρων και όχι σε εκείνα που είναι σταθερά ασφαλίστρων.

Επίσης, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μετά τις παρατηρήσεις όπως επανέλαβε και της Επιστημονικής Επιτροπής, προχώρησε στην τροποποίηση του τελευταίου εδαφίου της παρ.1 του εσωτερικού άρθρου 2Α τ και το ύψος της αναπροσαρμογής ασφαλίστρων δεν θα καθορίζεται «με απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων», όπως προέβλεπε το νομοσχέδιο, αλλά «με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων». Ο υπουργός επισήμανε ότι στην Επιτροπή Οικονομικών ο ίδιος είχε προτείνει το ύψος των αναπροσαρμογών να γίνεται με βάση τον δείκτη του ΙΟΒΕ, που είναι ένας αντικειμενικός δείκτης. Επειδή όμως τίθεται ένα θέμα ασφάλειας δικαίου, τροποποιούμε τη διάταξη και προβλέπουμε την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, ανέφερε.

Απορρίφθηκαν οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας

Απορρίφθηκαν, κατά πλειοψηφία, οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που υποβλήθηκαν από την Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που συζητείται στο νομοσχέδιο.

«Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου βαδίζουν στις στέρεες ράγες του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, τελώντας σε πλήρη αρμονία με τους νομολογιακούς κανόνες», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, που τόνισε ότι το νομοσχέδιο έχει πρόβλεψη για την προστασία της πρώτης κατοικίας των πλέον ευάλωτων νοικοκυριών και δεν θίγει τον πυλώνα της κοινωνικής προστασίας.

«Ακούστηκε ότι ο οφειλέτης χάνει το σπίτι του και βρίσκεται μισθωτός σε αυτό. Πρέπει να σας υπενθυμίσω ότι μετά την κατάργηση του νόμου Κατσέλη από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο πολίτης χάνει το σπίτι του στον πλειστηριασμό λόγω των χρεών, έτσι βρίσκεται αντιμέτωπος με την άμεση έξωση από αυτό. Με το νομοσχέδιο που φέρνουμε σήμερα προστατεύεται πιο αποτελεσματικά η κατοικία των ευάλωτων συμπατριωτών μας, καθώς και παραμένουν σε αυτό και τους παρέχεται η δυνατότητα επαναγοράς σε διάστημα 12 ετών και ενώ εν τω μεταξύ έχει επέλθει απαλλαγή από τις οφειλές που τους βαραίνουν, παρέχοντας τους πραγματική δεύτερη ευκαιρία», είπε ο υπουργός Οικονομικών και τόνισε ότι δεν θίγεται και δεν περιστέλλεται το δικαίωμα των εργαζομένων, αλλά η αποζημίωσή τους διεκδικείται αυτούσια και το δικαίωμα παραμένει ενεργό.

Στη συζήτηση που προηγήθηκε, ο Χρήστος Σταϊκούρας παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία τον Δεκέμβριο του 2014 η συμμετοχή των Ελλήνων φορολογουμένων σε ελληνικές τράπεζες ήταν 11,62 δισ. ευρώ, αλλά τον Ιούνιο του 2019, η κυβέρνηση της ΝΔ την παρέλαβε στο 1,42 δισ. «Εξαιτίας της πολιτικής σας χάθηκαν 10 δισ. ευρώ από τους Έλληνες φορολογούμενους», είπε ο υπουργός Οικονομικών, απευθυνόμενος στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση είχε δηλώσει λίγα λεπτά προηγουμένως ότι έχει βάση η ένσταση αντισυνταγματικότητας του ΜέΡΑ25.

Εξάλλου, ο υπουργός επικαλέστηκε την έκθεση της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής, γιατί επί των διατάξεων του νομοσχεδίου, «δεν περιλαμβάνει κανένα επιχείρημα για να δίνει τη δυνατότητα στα κόμματα να υποβάλουν ένσταση αντισυνταγματικότητας».

«Μου προκαλεί εντύπωση ότι την τελευταία στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ σύρθηκε πίσω από το ΜέΡΑ25, για ένα δύο διατάξεις του νομοσχεδίου», είπε ο κ. Σταϊκούρας και απάντησε στην κατηγορία ότι η κυβέρνηση προστατεύει τις τράπεζες. «Αυτό που προσπαθούμε εμείς να κάνουμε είναι να αντιμετωπίσουμε το συνολικό χρέος του πολίτη, σε εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες, είναι 134 δισ. ευρώ σε αυτούς τους φορείς. Επομένως, μην λέτε ότι το κάνουμε για τις τράπεζες», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών και επισήμανε ότι οι τράπεζες ήταν αντίθετες με πτυχές του νομοσχεδίου.

Παράλληλα, επισήμανε ότι το νομοσχέδιο επιφυλάσσει αυτοτελείς και διαφορετικές προϋποθέσεις για πτωχεύσεις μικρού αντικειμένου, που ως επί το πλείστον αφορούν φυσικά πρόσωπα και διαφορετικές για τις κατεξοχήν πτωχεύσεις που αφορούν επιχειρήσεις. Κριτήριο σε κάθε περίπτωση είναι το είδος των οφειλών, είπε ο υπουργός Οικονομικών. Επισήμανε εξάλλου, ότι με το υφιστάμενο καθεστώς ένας επιχειρηματίας πρέπει να περιμένει να κηρυχθεί πτώχευση της εταιρείας του χρόνια και μετά να κάνει αίτηση στο δικαστήριο, να περιμένει να βγει η απόφαση του δικαστηρίου και εφόσον κηρυχθεί η πτώχευση τότε απαλλάσσεται.

«Ξέρετε, νομίζω καλά πόσα χρόνια χρειάζονται. Μέχρι σήμερα, επί της ουσίας πολλοί λίγοι είναι εκείνοι που απαλλάσσονται. Τώρα πλέον με το νομοσχέδιο, ο οφειλέτης κάνει αίτηση, γίνεται ένα και μόνο δικαστήριο, και ένα χρόνο μετά απαλλάσσεται και αυτό είναι πραγματική απαλλαγή και δεύτερη ευκαιρία», είπε ο υπουργός Οικονομικών που πρόσθεσε ότι «τα πρόσωπα που βρίσκονται σε διαφορετική κατάσταση πρέπει να τυγχάνουν διαφορετικής μεταχείρισης προκειμένου να τους επιτρέπεται η αξιοποίηση συγκεκριμένων ευκαιριών σε ισότιμη βάση με άλλα πρόσωπα, ως εκ τούτου το ύψος οφειλών είναι επαρκής δικαιολογητική βάση, ιδιαίτερα στο πεδίο του πτωχευτικού δικαίου, καθώς αποτελεί το πιο πρόσφορο κριτήριο διάκρισης μεταξύ των οφειλετών, δεδομένου ότι η συνταγματική αρχή της ισότητας έχει την έννοια της αναλογικής και όχι της αριθμητικής ισότητας». Ο κ. Σταϊκούρας είπε ακόμα ότι και οι μισθοί και οι συντάξεις προστατεύονται.

Ελληνική Λύση: Ακορντεόν το Σύνταγμα

Εκ μέρους της Ελληνικής Λύσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Χήτας, κατήγγειλε ότι το νομοσχέδιο που φέρνει προς ψήφιση η κυβέρνηση «το έχουν συντάξει οι τράπεζες» και όχι μόνο δεν δίνει δεύτερη ευκαιρία στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που πνέουν τα λοίσθια, αλλά δίνει τη δεύτερη ευκαιρία στις τράπεζες, στα funds για να πάρουν τα σπίτια των Ελλήνων. Ο κ. Χήτας είπε ότι με το νομοσχέδιο:

– παραβιάζεται η αρχή της ισότητας διότι εξισώνει τον έμπορο με τον μισθωτό και τον συνταξιούχο και τον εργοδότη με τον εργαζόμενο.

-παραβιάζεται η διάταξη του Συντάγματος σύμφωνα με την οποία το κράτος μεριμνά για την ηθική και υλική εξύψωση του εργαζόμενου

-παραβιάζεται η διάταξη του Συντάγματος σύμφωνα με την οποία η οικογένεια τελεί υπό την προστασία του κράτους που οφείλει να μεριμνά για την αξιοπρεπή διαβίωση όλων των πολιτών, μέσω συστήματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

-παραβιάζεται η διάταξη του Συντάγματος που επιβάλλει ειδική φροντίδα από το κράτος για εκείνους που στερούνται κατοικίας ή στεγάζονται ανεπαρκώς.

«Έχουμε ηθική υποχρέωση απέναντι στην Ελληνίδα και τον Έλληνα και γι΄αυτό καταθέτουμε την ένσταση αντισυνταγματικότητας», είπε ο Κωνσταντίνος Χήτας, σημειώνοντας δε, ότι το Σύνταγμα, από την εποχή των μνημονίων ιδίως, έχει γίνει ακορντεόν.

Ο βουλευτής επανέλαβε την πάγια θέση της Ελληνικής Λύσης για την αναγκαιότητα καθιέρωσης Συνταγματικού Δικαστηρίου ώστε να αποτρέπονται νόμοι όπως ο σημερινός, «νόμος έκτρωμα που αποτελεί ταφόπλακα για τους Έλληνες», όπως τόνισε ο κ. Χήτας.

ΜέΡΑ25: προσβολή του δικαιώματος της ιδιοκτησίας και στέγασης

Εκ μέρους του ΜέΡΑ25, η Αγγελική Αδαμοπούλου είπε ότι στο νομοσχέδιο έχουν περιληφθεί διατάξεις που προσβάλλουν το δικαίωμα προστασίας της ιδιοκτησίας, το δικαίωμα επαρκούς στέγασης και το δικαίωμα της ίσης μεταχείρισης.

Η βουλευτής επισήμανε ότι τόσο το Σύνταγμα όσο και η ΕΣΔΑ προστατεύουν την ιδιοκτησία και κανένα πρόσωπο δεν μπορεί να στερείται την ιδιοκτησία του, παρά μόνο για λόγους δημόσιας ωφέλειας. Αυτή η αρχή έχει κατοχυρωθεί παγίως από τη νομολογία του Δικαστηρίου του Στρασβούργου, όπως τόνισε η κ. Αδαμοπούλου. Η βουλευτής αναφέρθηκε και στη διάταξη για τη δήμευση της περιουσίας των νομικών προσώπων από το δημόσιο και τόνισε ότι δεν έχει βάση το επιχείρημα της κυβέρνησης για την προστασία των πιστωτών, διότι η αποστέρηση του περιουσιακού στοιχείου με τη δήμευση του από το δημόσιο, δεν απομειώνει και δεν ικανοποιεί απολύτως την αξίωση του πιστωτή.

«Πρόκειται για αδικαιολόγητη στέρηση περιουσιακού στοιχείου που παραβιάζει και την αρχή της αναλογικότητας, ως προς την προσφορότητα και την καταλληλότητα του μέτρου, σε σχέση με τον επιδιωκόμενο σκοπό και εισάγει δυσμενή διάκριση ανάμεσα στα νομικά και στα φυσικά πρόσωπα, δηλαδή παραβιάζει και την αρχή της ισότητας».

Η Αγγελική Αδαμοπούλου κατήγγειλε επίσης και την πρόβλεψη παραχώρησης καθηκόντων και αρμοδιοτήτων σε φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης που θα είναι νομικό πρόσωπο του ιδιωτικού τομέα. Αυτό, όπως τόνισε, έρχεται σε αντίθεση με την πρόβλεψη του Συντάγματος για την προστασία της κατοικίας και προσβάλλει ευθέως και τον πυρήνα της αξιοπρέπειας του ανθρώπου που είναι σύμφυτη με την προστασία κατοικίας.

«Οι πολίτες εγκαταλείπονται βορά στα ιδιωτικά συμφέροντα και με τον τρόπο αυτό πλήττεται και το κράτος δικαίου», είπε η βουλευτής του ΜέΡΑ25 και κατήγγειλε και προνομιακή μεταχείριση πιστωτών και διάκρισή τους.

ΝΔ: Mε το σημερινό καθεστώς το φυσικό πρόσωπο δεν έχει καμία προστασία

Σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα πτώχευσης και σε φυσικά πρόσωπα, ο Ιωάννης Μπούγας τόνισε ότι η παροχή δεύτερης ευκαιρίας σε φυσικά πρόσωπα, υπάρχει στα αλλοδαπά δίκαια, από τον προηγούμενο αιώνα, έρχεται συνεπώς να εισαχθεί και στην ελληνική έννομη τάξη. Ο βουλευτής της ΝΔ δεν παρέλειψε δε να επισημάνει, ότι μέχρι σήμερα πτωχευτική ικανότητα έχουν οι έμποροι και με μια οργανωμένη διαδικασία που ελέγχεται από τους πιστωτές, και με την εποπτεία του πτωχευτικού δικαστηρίου, μπορούν να επιτύχουν την απαλλαγή από τις οφειλές του αφενός και να επιτυγχάνεται και η ικανοποίηση των πιστωτών, αφετέρου. Μετά την αποκατάστασή τους παρέχεται στους εμπόρους δεύτερη ευκαιρία.

«Η κυβέρνηση αντί να αφήνει τα φυσικά πρόσωπα έρμαια στις ατομικές διώξεις των πιστωτών τους, έρχεται να τους προφυλάξει, παρέχοντας τη δυνατότητα συλλογικής και οργανωμένης διαδικασίας», είπε ο Ιωάννης Μπούγας και υπογράμμισε ότι σήμερα οι δανειστές των φυσικών προσώπων έχουν δικαίωμα αναγκαστικής εκτέλεσης και πλειστηριασμού, σε βάρος της ατομικής τους περιουσίας.

«Με το σημερινό καθεστώς που εσείς θέλετε να προστατεύσετε, το φυσικό πρόσωπο δεν τυγχάνει καμίας προστασίας, χάνει ολόκληρη την περιουσία του, χωρίς να έχει δεύτερη ευκαιρία να αποκατασταθεί και να συμμετέχει, εκ νέου, στην οικονομική και κοινωνική ζωή», υπογράμμισε ο κ. Μπούγας και πρόσθεσε ότι δεν χάνεται η αξίωση να πάρουν την αποζημίωσή τους οι εργαζόμενοι των οποίων έχει καταγγελθεί η σύμβαση εργασίας. Όσο για την προστασία της κύριας κατοικίας, ο Ιωάννης Μπούγας είπε ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα, το κράτος δεν εγγυάται την απόκτηση κατοικίας-εμπράγματο δικαίωμα, αλλά την παροχή στέγης.

«Αυτή είναι η εγγύηση που παρέχει η συνταγματική διάταξη. Με το νομοσχέδιο κανείς δεν χάνει το δικαίωμά του σε αξιοπρεπείς συνθήκες στέγασης διότι προβλέπεται διαδικασία, όχι μόνο εξακολούθησης της χρήσης της κατοικίας αλλά και επαναπόκτησης της σε περίπτωση που τηρηθούν οι προϋποθέσεις που ορίζονται από τον νόμο», είπε και κάλεσε τα κόμματα να μην ταυτίζουν τον πιστωτή μόνο με τον τραπεζίτη, διότι πιστωτής μπορεί να είναι και κάποιος ιδιώτης, προμηθευτής, ο οποίος μπορεί να βρίσκεται σε ασθενέστερη θέση από τον οφειλέτη.

«Η ίδια η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής δεν εντόπισε συνταγματικό κώλυμα», είπε λίγο μετά και ο Σπήλιος Λιβανός και επισήμανε ότι η ενωσιακή νομοθεσία έχει προβλέψει διαδικασία πτώχευσης για φυσικά πρόσωπα. Ο κ. Λιβανός υπογράμμισε ότι στο Σύνταγμα δεν προβλέπεται η απόλυτη και άνευ όρων και προϋποθέσεων, προστασία της πρώτης κατοικίας.

«Εάν το προέβλεπε αυτό, τότε δεν θα λειτουργούσε το τραπεζικό μας σύστημα, όπως λειτουργεί, δεν θα υπήρχε το εμπράγματο δικαίωμα της υποθήκης, αλλά κυρίως δεν θα γίνονταν πλειστηριασμοί», επισήμανε ο κ. Λιβανός και αναρωτήθηκε αν παραβιάζει την αρχή της ισότητας το να πληρώνει ένας πολίτης κανονικά το δάνειο και ένας άλλος να μην δείχνει καμία συνέπεια.

«Είναι η Νέα Δημοκρατία, η πρώτη κυβέρνηση που φέρνει έναν μόνιμο μηχανισμό προστασίας της πρώτης κατοικίας. Ο νόμος Κατσέλη και οι ρυθμίσεις του ΣΥΡΙΖΑ εν πολλοίς απέτυχαν. Εμείς σήμερα νομοθετούμε πάγια πολιτική προστασίας των ευάλωτων συμπολιτών μας», είπε ο κ. Λιβανός.

ΣΥΡΙΖΑ: Bάσιμες οι ενστάσεις του ΜέΡΑ25

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία δεν υπέβαλε ένσταση αντισυνταγματικότητας στο νομοσχέδιο, στήριξε όμως την ένσταση του ΜέΡΑ25.

«Εμείς εξαρχής μείναμε στο πολιτικό πρόβλημα αυτού του νομοσχεδίου και στη σύγκρουσή μας στη φιλοσοφία και στην λογική που έχει αυτό το νομοσχέδιο», είπε η Έφη Αχτσιόγλου, προσθέτοντας ωστόσο, ότι κατά την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ, είναι βάσιμα τα επιχειρήματα του ΜέΡΑ25 ήτοι και στο ζήτημα της διάκρισης των πιστωτών που παραβιάζει την αρχή της ισότητας, και στο ζήτημα της ολοκληρωτικής στέρησης περιουσιακού στοιχείου, γιατί παραβιάζεται το Σύνταγμα και η αρχή της αναλογικότητας και στο ζήτημα της μεταβίβασης της κυριότητας ακινήτου του πολίτη σε ιδιωτικό φορέα, διότι σύμφωνα με το Σύνταγμα το κράτος μεριμνά για την παροχή στέγης στον πλέον ευάλωτο.

Ιδίως για το ζήτημα του ιδιωτικού φορέα, η Έφη Αχτσιόγλου είπε ότι ενώ η κυβέρνηση ήθελε εξ αρχής να είναι δημόσιος, στη συνέχεια άλλαξε, «προφανώς μετά την πίεση των πιστωτών».

Κίνημα Αλλαγής: Aποστάσεις από τις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας

Αποστάσεις από τις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας τήρησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος.

«Μπορεί σε ένα σχέδιο νόμου να κάνουμε κριτική για τον άδικο, τον αρνητικό τρόπο σε σχέση με τους πολίτες και τους διοικούμενους, για τις καταστροφικές συνέπειες για τις οικογένειες, ορισμένες φορές μπορεί η κριτική να γίνει και μομφή στον υπουργό που ασκεί νομοθετική πρωτοβουλία, αλλά άλλο κακός νόμος και άλλο αντισυνταγματικός νόμος. Έχει πολύ μεγάλη διαφορά», είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος και ζήτησε να κρατηθεί η αξιοπιστία των πολιτικών κομμάτων.

«Δεν μέμφομαι τους συναδέλφους που υπερασπίστηκαν την αντισυνταγματικότητα των διατάξεων, αλλά καταθέτω την οπτική γωνία με την οποία ασκούμε εμείς την αρμοδιότητά μας», τόνισε ο κ. Λοβέρδος και επισήμανε: «Το επιχείρημα ότι μια διάταξη είναι αντισυνταγματική, θέλει προσοχή. Διαφυλάττοντας το κύρος και τη σοβαρότητα μας, κρατάμε για ελάχιστες περιπτώσεις, την υποβολή τέτοιων αιτημάτων. Είμαστε φειδωλοί διότι ο διάλογος στη συνταγματικότητα δεν είναι τόσο πολιτικός όσο νομικός». Ο κ. Λοβέρδος δεν αρνήθηκε ωστόσο ότι υπάρχουν και διατάξεις που έχουν προβλήματα τα οποία διαχώρισε όμως από τη συνταγματικότητα.

ΚΚΕ: Προσβολή στη νοημοσύνη του λαού τα περί προστασίας των φυσικών προσώπων

«Έχουμε να κάνουμε με ένα νομοσχέδιο αντιλαϊκό, ταξικό, ένα νομοσχέδιο Φρανεκστάϊν, με το οποίο επιδιώκεται να γίνει πλιάτσικο στην λαϊκή περιουσία, στα φτωχά λαϊκά στρώματα, στους επαγγελματίες, τους μικρομεσαίους, στους αυτοαπασχολούμενους, στους εμπόρους, στην αγροτιά, ακόμα και στα μηχανήματα εργαλεία στη γη», υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος και κατήγγειλε ότι απώτερος στόχος του νομοσχεδίου δεν είναι άλλος από τη συγκέντρωση της γης και των ακινήτων και της οικονομικής δραστηριότητας σε όλο και λιγότερα χέρια, στα χέρια των τραπεζών και του κεφαλαίου.

«Αποτελεί προσβολή ο ισχυρισμός ότι αυτό το νομοσχέδιο προστατεύει τα φυσικά πρόσωπα, τους ευάλωτους οφειλέτες. Ισχυρίζεστε με σοβαρότητα, ότι κάποιος με ετήσιο εισόδημα 7.000 ευρώ μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες του, να αποταμιεύει ώστε μετά από χρόνια να είναι σε θέση να αγοράσει το σπίτι του πάλι; Πώς γίνεται αυτό μαθηματικά; Πριν είχαμε τα συριζαϊκά μαθηματικά, τώρα έχουμε τα νεοδημοκρατικά μαθηματικά. Γίνεται να το ξανααγοράσει μόνο αν πιάσει το τζόκερ», είπε ο Νίκος Καραθανασόπουλος.

Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για το Πτωχευτικό «καρμανιόλα»

Όπως αναφέρθηκε, τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας σε 16 άρθρα του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομικών «Ρυθμίσεις οφειλών πλαίσιο δεύτερης ευκαιρίας» κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία: 

 • Στο άρθρο 76 που αφορά τις δυνατότητες πτώχευσης φυσικών προσώπων.
 • Στο άρθρο 77 που αφορά το τεκμήριο πτώχευσης.
 • Στο άρθρο 92 για την ένταξη μελλοντικών εισοδημάτων στην πτωχευτική περιουσία.
 • Στο άρθρο 100 που έχει τις διατάξεις για τη νομιμοποίηση περιουσίας από ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
 • Στο άρθρο 103 περί αλλαγής παραδείγματος για συμβάσεις εργασίας.
 • Στο άρθρο 137 για τον ορισμό σύνδικου βάσει πρότασης του πιστωτή.
 • Στο άρθρο 176 περί παύσης πληρωμών.
 • Στο άρθρο 197 για τις συνέπειες απαλλαγής στην ρευστοποίηση και διανομή-επιπτώσεις σε συνοφειλέτες ή εγγυητές.
 • Στο άρθρο 198 για τις ειδικές ποινικές ευθύνες του πτωχού.
 • Στο άρθρο 217 που έχει τις διατάξεις ορισμού των ευάλωτων οφειλετών.
 • Στο άρθρο 218 σχετικά με τις αρμοδιότητες του φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων.
 • Στο άρθρο 219 για την μεταβίβαση της κύριας κατοικίας στον φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων.
 • Στο άρθρο 220 για τις 12ετείς μισθώσεις κύριας κατοικίας και του υπολογισμού του ύψους του μισθώματος.
 • Στο άρθρο 221 που αφορά τις καταγγελίες μίσθωσης.
 • Στο άρθρο 222 για την επαναγορά της κύριας κατοικίας από ευάλωτο.
 • Στο άρθρο 268 που αφορά τις διατάξεις σχετικά με τις αναπροσαρμογές ασφαλίστρων Υγείας.

Στην Ολομέλεια, ανακοινώθηκε ότι το ΚΚΕ κατέθεσε, όπως είχε προαναγγείλει και η ειδική εισηγήτρια του κόμματος Μαρία Κομνηνάκα, αίτημα διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας και επί της Αρχής του νομοσχεδίου.

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...