Την άρση του τουρκικού casus belli για τα 12 μίλια ζητά η Αθήνα – Τι είπε ο Δένδιας (video)

«Η Τουρκία δεν αντελήφθη το θετικό μήνυμα της Ευρωπαϊκή Ένωσης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου» υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας πως ήταν η διαπίστωση από όλους τους υπουργούς Εξωτερικών στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων,  με την ελληνική κυβέρνηση να… φορτώνει την ατζέντα των θεμάτων που αφορούν την επιθετική συμπεριφορά της Άγκυρας με την επισήμανση ότι η γειτονική χώρα εγείρει casus belli εναντίον της Αθήνας στην περίπτωση που η Ελλάδα ασκήσει ένα νόμιμο δικαίωμα κατά το διεθνές δίκαιο και επεκτείνει την χωρική της θάλασσα στα 12 ναυτικά μίλια.

Με… φόντο τη Σύνοδο Κορυφής στις 10 και 11 του μήνα, και το ενδεχόμενο να επιβληθούν κυρώσεις στην Άγκυρα για τις προκλητικές ενέργειές της σε όλα τα επίπεδα.  

Ο Νίκος Δένδιας τόνισε χαρακτηριστικά: «Η Τουρκία συνέχισε την παραβατική συμπεριφορά της και μάλιστα κάτω από ένα πλαίσιο το οποίο είναι παντελώς απαράδεκτο: την απειλή πολέμου κατά της Ελλάδας εάν επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια» και συνέχισε: «Σημειώνω ότι η UNCLOS, η Σύμβαση που προβλέπει την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, είναι τμήμα του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Την έχει επικυρώσει η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση. Άρα, η στάση της Τουρκίας αποτελεί πρόκληση στο σύνολο της Ένωσης».

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο έλληνας ΥΠΕΞ

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων ο κ. Δένδιας υπογράμμισε πως «η στάση της Τουρκίας αποτελεί πρόκληση στο σύνολο της Ένωσης» αναφέροντας μάλιστα πως «κατέστη σαφές ότι θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση απέναντι στην Τουρκία. Και αυτό είναι το οποίο θα συζητηθεί στο Συμβούλιο των Αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων αυτή την εβδομάδα».

«Στο Συμβούλιο σήμερα έγινε μία εκτεταμένη συζήτηση αναφορικά με την τουρκική παραβατικότητα και διαπιστώθηκε από όλους τους υπουργούς Εξωτερικών ότι η Τουρκία δεν αντελήφθη το θετικό μήνυμα της Ευρωπαϊκή Ένωσης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Αντίθετα, συνέχισε την παραβατική συμπεριφορά της. Και μάλιστα, σε ένα πλαίσιο το οποίο είναι παντελώς απαράδεκτο: την απειλή πολέμου εναντίον της Ελλάδας, αν επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια. Σημειώνω ότι η UNCLOS, η Σύμβαση που προβλέπει την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, είναι τμήμα του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Την έχει επικυρώσει η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση. Άρα, η στάση της Τουρκίας αποτελεί πρόκληση στο σύνολο της Ένωσης. Από εκεί και πέρα, λοιπόν, κατέστη σαφές ότι θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση απέναντι στην Τουρκία. Και αυτό είναι το οποίο θα συζητηθεί στο Συμβούλιο των Αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων αυτή την εβδομάδα», κατέληξε.

Χάικο Μάας: Στο «τραπέζι» των συζητήσεων οι κυρώσεις στην Τουρκία

«Η Γερμανία έχει εργαστεί σκληρά για να διευκολύνει το διάλογο μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας τους τελευταίους μήνες», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας προτού συναντηθεί με τους ομολόγους του στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αναφέροντας πως θα συζητηθεί το ενδεχόμενο επιβολής μέτρων κατά της Τουρκίας, ο κ. Μάας υπογράμμισε πως δεν έχει υπάρξει αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο τους τελευταίους μήνες.

«Υπήρξαν πάρα πολλές προκλήσεις και εντάσεις μεταξύ της Τουρκίας, της Ελλάδας και της Κύπρου που απέτρεψαν τις άμεσες συνομιλίες», πρόσθεσε.

Ερντογάν: Δεν πρόκειται να υποκύψουμε στις απειλές της ΕΕ

Νωρίτερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωνε πως «η Τουρκία δεν θα υποκύψει σε απειλές στη διαμάχη της με την Ελλάδα και την Κύπρο για την Ανατολική Μεσόγειο». Η γειτονική χώρα θα διαπραγματευόταν, ωστόσο, για τις αντικρουόμενες αξιώσεις και τα δικαιώματα για πιθανούς ενεργειακούς πόρους, πρόσθεσε ο τούρκος πρόεδρος.

«Στο ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου, η χώρα μας δεν προκαλεί ποτέ ένταση, αλλά με ειρήνη, συνεργασία, δικαιοσύνη και εφαρμογή της δικαιοσύνης. Ο δρόμος προς αυτό περνά από διαπραγματεύσεις που βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό», δήλωσε ο Ερντογάν, επαναλαμβάνοντας την πρόσκληση για διάσκεψη που περιλαμβάνει όλους τους φορείς της περιοχής.

«Η Τουρκία δεν θα επέτρεπε μια «πειρατική νοοτροπία» που έδειξαν άλλες χώρες να την περιορίσουν σε μια στενή λωρίδα παράκτιων υδάτων. «Δεν θα υποκύψουμε σε απειλές και εκβιασμούς… Δε θα επιτρέψουμε τον ιμπεριαλιστικό επεκτατισμό», συνέχισε.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους ειδικούς στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έρχεται μια σοβαρή κλιμάκωση των εξελίξεων στο χρονικό διάστημα μετά την Σύνοδο Κορυφής και προφανώς πριν την παράδοση της εξουσίας στον Τζο Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου αλλά και την ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ από την Πορτογαλία που θα αντικαταστήσει την Γερμανία.

Μήνυμα Πέτσα σε Τουρκία: Προσχηματική η απόσυρση του “Oruc Reis” πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο»

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχτεί σαν κίνηση καλής θέλησης κι αποκλιμάκωσης την προσχηματική απόσυρση του “Oruc Reis” δέκα μέρες πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Όπως επανέλαβε, εάν η Τουρκία θέλει διάλογο και αποκλιμάκωση, οφείλει να το αποδείξει στην πράξη. «Και για να το αποδείξει χρειάζεται να επιδείξει συνέπεια και συνέχεια» τόνισε εκ νέου.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που συνέρχεται Πέμπτη (10/12) και Παρασκευή (11/12) στις Βρυξέλλες, θα τεθεί, όπως ομόφωνα είχε αποφασιστεί, η αξιολόγηση της συνολικής συμπεριφοράς της Τουρκίας, όπως είχε αποφασιστεί από τη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου. Για την Ελλάδα, όπως είπε, «το συμπέρασμα είναι πλέον ξεκάθαρο: Η Τουρκία είχε τον χρόνο να επιλέξει τον δρόμο της, και τον σπατάλησε σε προκλήσεις. Είχε την ευκαιρία που της πρόσφεραν τόσο η Ελλάδα, όσο και η Ευρώπη, και δεν την αξιοποίησε. Εξέλαβε τη στάση της ΕΕ σαν αδυναμία και συνέχισε τις προκλήσεις και την απόπειρα τετελεσμένων» επισήμανε.

Το μήνυμα της Ελλάδας «ήταν και είναι σαφές» συνέχισε. «Δε μπορεί μια χώρα που δηλώνει ότι θέλει να είναι στρατηγικός εταίρος της Ε.Ε. να αμφισβητεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα κρατών-μελών της. Ούτε να παραβιάζει τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Ούτε να υπονομεύει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Κι αυτό δεν μπορεί ούτε να αγνοείται, ούτε να υποτιμάται από κανέναν. Όπως δεν μπορεί να αγνοείται το γεγονός ότι κρίνεται η πλέον η αξιοπιστία της Ευρώπης». Την αλήθεια αυτή, συμπλήρωσε, επισημαίνει εδώ και εβδομάδες σε όλες τις επαφές που έχει με ομολόγους του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας σε κάθε επικοινωνία του την ανάγκη εφαρμογής των κοινών ομόφωνων αποφάσεων και εκκίνησης της διαδικασίας κυρώσεων έναντι της Τουρκίας.

Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε πως παραμένει στο τραπέζι το αίτημα που κατέθεσε ο πρωθυπουργός στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 15ης και 16ης Οκτωβρίου, για την πολιτική και ηθική υποχρέωση της Ευρώπης σε ό,τι αφορά το εμπάργκο όπλων. «Δεν μπορεί ευρωπαϊκές σφαίρες να στραφούν εναντίον της. Η Ελλάδα επιθυμεί μια εποικοδομητική σχέση με τη γειτονική χώρα κι έχει δηλώσει επανειλημμένα την ετοιμότητά της για συνέχιση των διερευνητικών επαφών από το σημείο που διακόπηκαν με τουρκική ευθύνη», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στόλτενμπεργκ: Κι εμένα με ανησυχεί η Τουρκία αλλά είναι πολύ σημαντική για το ΝΑΤΟ

Εν τω μεταξύ, τη σημασία της Τουρκίας για το ΝΑΤΟ παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζει πως αρκετές χώρες στην Ευρώπη αλλά και εκτός αυτής ανησυχούν με τις ενέργειές της, ανέλυσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ δείχνοντας για ακόμη μία φορά ότι ο ίδιος προσπαθεί να γεφυρώσει το χάσμα της Άγκυρας με όλους όσοι επιθυμούν να έρθουν σε ρήξη μαζί της.

«Η Τουρκία είναι σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Ξέρω ότι υπάρχουν ανησυχίες για διαφορετικά θέματα από κάποιες χώρες και εγώ έχω εκφράσει τις ανησυχίες μου για τους S-400, για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Συρία. Και τις εξέφρασα και στην Άγκυρα, όταν την επισκέφθηκα», ισχυρίστηκε αρχικά ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ αλλά συνέχισε λέγοντας ότι «πρόκειται όμως για σημαντική χώρα για το ΝΑΤΟ. Συνορεύει με τη Συρία και έχει συμβάλει στην αντιμετώπιση του ISIS, των τζιχαντιστών. Επίσης, φιλοξενεί τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες, το μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων παγκοσμίως.

Πρέπει να βρεθεί μια ισορροπία μεταξύ των ανησυχιών αλλά και του να παραμείνουμε μαζί. Αυτό προσπαθώ να κάνω, να δώσω μια θετική προσέγγιση, όπως έκανα στην Ανατολική Μεσόγειο με τον μηχανισμό αποκλιμάκωσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, που κατάφερε να ακυρώσει ναυτικές ασκήσεις και να περιορίσει τον κίνδυνο περιστατικών και ατυχημάτων. Η διαμεσολάβηση του ΝΑΤΟ δεν λύνει το πρόβλημα αλλά βοηθά στο άνοιγμα του δρόμου για τις πολιτικές διαπραγματεύσεις».

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες, ο Μάικ Πομπέο προέβη, σε μια ασυνήθιστη για τα νατοϊκά δεδομένα, παρέμβαση στο πλαίσιο της συνάντησης των ΥΠΕΞ της βορειοατλαντικής Συμμαχίας με στόχο την Τουρκία και τις κινήσεις της, ειδικά με τους S-400. «Άφρισε» ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά την επίθεση από Πομπέο, κάνοντας επίθεση σε ΗΠΑ, Γαλλία και Ελλάδα… Συγκεκριμένα, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, τόνισε ότι η Άγκυρα εναντιώνεται στις αρχές και τη λειτουργία της Συμμαχίας, υπονομεύοντας έτσι τη συνοχή της, σύμφωνα με όσα αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Πιο αναλυτικά, πηγές επισημαίνουν ότι υπογράμμισε τις προκλητικές, όπως τις ανέφερε, ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη, τη Συρία και το Ναγκόρνο – Καραμπάχ.

Ακολούθησε μήνυμα από το «State Department», που ανέφερε: «Να σταματήσει η Τουρκία τις προκλητικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο».

Στη σύνοδο ΥΠΕΞ Ελλάδας – Κύπρου – Ιορδανίας στο Αμμάν την Τρίτη ο Νίκος Δένδιας

Λόγω αλλαγής προγράμματος, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα μεταβεί αυθημερόν την Τρίτη (08/12), στο Αμμάν, προκειμένου να συμμετάσχει στην τριμερή Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας – Κύπρου – Ιορδανίας.

ΥΠΕΞ: Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους του Π. Σαρμπάνη

«Με βαθιά λύπη πληροφορηθήκαμε για την απώλεια του πρώην Γερουσιαστή και επιφανέστατου στελέχους της Ελληνικής Ομογένειας για πολλές δεκαετίες, Πωλ Σαρμπάνη (Paul Sarbanes)», τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Το υπουργείο υπογραμμίζει ότι «Ο Πωλ Σαρμπάνης, στην μακρά του θητεία στο αμερικανικό Κογκρέσο, πρώτα ως Βουλευτής και στη συνέχεια ως Γερουσιαστής, υπηρέτησε με σθένος και αυταπάρνηση την πατρίδα του. Παράλληλα πρωτοστάτησε σε σημαντικές πρωτοβουλίες για την προώθηση των αξιών και των θέσεων του ανά τον κόσμο ελληνισμού. Συγκρατείται ιδιαίτερα ο αγώνας που έδωσε για την επιβολή εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ στην Τουρκία μετά την εισβολή στην Κύπρο».

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, naftemporiki.gr)

Φωτογραφίες: eurokinissi.gr

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...